Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A zajvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 06. 28

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.28.
A zajvédelem helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 7/2017. (III.29.) Önkormányzati rendelete (amely 11/2020 (VI.25.) önkormányzati rendelettel lett módosítva és 2020. június 26-tól hatályos) szabályozza azon tevékenységeket vagy mulasztásokat, amelyek a társadalomra nem veszélyesek, de a közösségi együttélés szabályaival, valamint a jogkövető állampolgári többség magatartásával ellentétes.
A fenti rendeletbe megalkotásakor nem kerültek bele a környezet igénybevételének, terhelésének csökkentését, az emberi egészség védelmét és az életminőség környezeti feltételeinek javítását célzó elképzelések; valamint a környezet védelmére irányuló tevékenységben a lakosság részvételét és kezdeményezését, illetve környezet védelmét, megőrzését szolgáló közigazgatás kialakítását célzó elképzelések.
Ibrány várossá, valamint járási székhellyé válása a lakosság zajterhelését megnövelte. Nagyobb forgalommal, fokozott szomszédsági zajjal kell számolni. Fokozottan igaz ez a megállapítás a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre, a zöldfelület-fenntartással kapcsolatos tevékenységre, a magáningatlanon hangosító berendezést alkalmazó rendezvényre, a vendéglátó egység területén hangosító berendezés üzemeltetésére.
Már a tavalyi évben is sok panasz érkezett, főleg a Tisza parti üdülőövezetben élők, pihenni vágyók részéről, hogy féktelen, hangos mulatozással zavarják egyesek a nyugalmat.
Szükségszerű helyi szinten is rendeleti formában szabályozni az átlagos zajérzékenységű, ibrányi vagy Ibrányban pihenő, kikapcsolódni vágyó, nyugodt életvitelű emberek nyugalmának biztosítását.
Egy új helyi jogszabály célja lehet az állampolgárok közötti harmonikus kapcsolat védelme, valamint a környezet egészének, elemeinek és folyamatainak védelme, amely a kiszámíthatóság és a méltányos teherviselés elve szerint megfelelő kereteket teremt az egészséges környezethez való alkotmányos jogok érvényesítésére.