Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 3/2023. (I. 31.) KT számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 16

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.16.
a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 3/2023. (I. 31.) KT számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
2023. február 27-i ülésünkön döntöttünk 3/2023. (I. 31.) KT számú, a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló új önkormányzati rendelet módosításáról. Ibrány Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 2023. július 21-i testületi ülésén ismét tárgyalta a fentebb nevezett önkormányzati rendeletet.
Ibrány Város Képviselő-testületének döntése értelmében az önkormányzat az elmúlt időszakban több vállalkozót megkeresve árajánlatot kért a rendelet 1. sz. mellékletében szereplő ún. hantolásos temetkezésre használt parcellákban elhelyezett, beton alappal ellátott sírhelyekre, amelyek építésügyileg is megfelelnek a jelenlegi jogszabályoknak.
A beérkezett árajánlatok rendkívül magas összegeket tartalmaznak, amelyet a szegényebb roma emberek, akik hagyományaik szerint ezt a temetkezési módot preferálják, nem tudnak kifizetni. A parcella logisztikai kialakítása ráadásul jelentős költséget róna az önkormányzatra.
A nemzetiségi önkormányzat véleménye szerint az ibrányi roma temetkezési hagyományok szabad gyakorlását a temetőrendelet jelen formája így akadályozza, ezért módosító javaslatot fogalmaztak meg. Javaslatuk szerint a beton alappal ellátott sírhelyeket vegyük ki a rendelet 1. sz. mellékletéből, hiszen megvalósítására minimális esély ígérkezik. Helyette vezessük be a hantolásos temetkezésre használt parcellákban falazásos technikával készült sírhelyek kategóriát.
A falazásos technikával készült sírhelyeket 2 személyes sírhely megváltását követően, csak az a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrált, tevékenységi körében is szereplő építőipari tevékenységet végző kivitelező készíthet, amely felelős műszaki vezetővel rendelkezik.
Összefoglalva, változtatni szükséges a rendelet 1. §-ának (2) bekezdését, mert a területrendezések során változtak a helyrajzi számok. Az új helyrajzi számok alapján Ibrány Város közigazgatási területén lévő működő köztemető az ibrányi 2235, 2236, 2238, 2239, 2240, 2241, 2242 és a 0120/5 hrsz-okon fekszik.
2. §-ának (3) bekezdését. 2023. július 6-án került kihirdetésre a 2023. évi LIII. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról, amelynek 13. alcíme a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (Ttv.) módosítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz. A Törvény hatályon kívül helyezi a Ttv. azon rendelkezését, amely értelmében a díjak mértékét évente kell felülvizsgálni, valamint a díjak megállapításakor a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerveinek véleményét sem kell kikérni.
Hatályon kívül helyezhető a rendelet 4. §-ának (13) bekezdése, hiszen a beton alappal ellátott sírhelyek megvalósulására kevés esély mutatkozik.
Kiegészül a rendelet 6. §-a egy (4) bekezdéssel, amely tartalmazza, hogy a hantolásos temetkezésre használt parcellákban falazásos technikával készült sírhelyeket 2 személyes sírhely megváltását követően, csak az a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrált, tevékenységi körében is szereplő építőipari tevékenységet végző kivitelező készíthet, amely felelős műszaki vezetővel rendelkezik. A kivitelező köteles az építési tevékenység megkezdése előtt a megfelelőségét bizonyító – fentebb felsorolt – dokumentumokat az Ibrányi Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintézőjének bemutatni. További feltétel még, hogy kizárólag olyan vállalkozó végezhet építési tevékenységet a temetőben, akinek nincs lejárt teljesítési határidejű HIPA tartozása az önkormányzat felé és kitöltötte a Rendelet 4. sz. nyilatkozatát.