Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Helyi Építési Szabályzatról és a Szabályozási Tervek elfogadásáról

Hatályos: 2023. 09. 27

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.27.
Helyi Építési Szabályzatról és a Szabályozási Tervek elfogadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Ibrány Város Képviselő-testülete 2008 decemberében alkotta meg a Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről (HÉSZ) szóló rendeletét. A szóban forgó helyi jogszabály annak rendje szerint publikálásra került a Nemzeti Jogszabálytárban (NJT) a későbbi módosításaival együtt.
A Testület augusztusi ülésén a HÉSZ újabb módosításáról döntött.
Azonban 2019 óta a helyi jogszabályok megalkotását, módosítását az ún. Integrált Jogalkotási Rendszerben lehet elvégezni, amely szigorúan figyelembe veszi a jogalkotást szabályozó törvény jogtechnikai előírásait. Ibrány Város HÉSZ-a és későbbi módosításai még 2019 előtt, egy mára már elavult és nem engedélyezett módszerrel lett az NJT felületre feltöltve, amelyet az IJR-en keresztül már nem lehet módosítani.
Ezen felül minden rendeletmódosításnál törvényi kötelezettség, hogy a módosító rendelet, valamint a módosításokat tartalmazó, egységes szerkezetű, legfrissebb időállapotú helyi alapjogszabály is megjelenjen az NJT felületen. A helyi HÉSZ esetében ez technikailag nem lehetséges, amire a későbbiekben a Törvényességi Felügyelet is felhívná a figyelmet.
Egyeztetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályával, valamint a Magyar Közlöny kiadójával azt a tanácsot kaptuk, hogy a jelenleg hatályos HÉSZ-t szóról-szóra megegyező módon, de az IJR által támasztott jogtechikai feltételeknek megfelelve alkossuk meg új rendeletként az IJR felületen (amely így szerkezetileg hibátlan és szerkeszthető állapotú lesz), léptessük hatályba és ezzel párhuzamosan a régi HÉSZ-t helyezzük hatályon kívül.