Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz és az 1–6. melléklethez
Iktatószám: Ibr/9304-1/2023.
ELŐTERJESZTÉS
Államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételére vonatkozó új rendelet megalkotása és az 5/2015. (II. 27.) rendelet hatályon kívül helyezése című napirendi ponthoz
Tisztelt Képviselő-testület!
Ibrány Város Képviselő-testülete 5/2015. (II. 27.) számon megalkotta az államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételére vonatkozó önkormányzati rendeletet.
A szóban forgó helyi jogszabály annak rendje szerint publikálásra került a Nemzeti Jogszabálytárban (NJT) a későbbi módosításaival együtt.
Azonban 2019. óta a helyi jogszabályok megalkotását, módosítását az ún. Integrált Jogalkotási Rendszerben lehet elvégezni, amely szigorúan figyelembe veszi a jogalkotást szabályozó törvény jogtechnikai előírásait.
A rendelet még 2019. előtt, egy mára már elavult és nem engedélyezett módszerrel lett az NJT felületre feltöltve, amelyet az IJR-en keresztül már nem lehet módosítani.
Ezen felül minden rendeletmódosításnál törvényi kötelezettség, hogy a módosító rendelet, valamint a módosításokat tartalmazó, egységes szerkezetű, legfrissebb időállapotú helyi alapjogszabály is megjelenjen az NJT felületen. Az államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételéről szóló rendelet esetében ez technikailag nem lehetséges, amire a későbbiekben a Törvényességi Felügyelet is felhívná a figyelmet.
A 2015-ös rendelethez képest változás, hogy a rendelet személyi hatálya kiterjed a magánszemélyekre is, kiegészítésre került az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabálya is, illetve a rendelet 1. számú mellékletét kicseréltük, nem pályázati adatlap, hanem kérelem szerepel. Az új rendelet hatályba lépését követően a támogatási kérelmüket az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell beadniuk az igénylőknek.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni szíveskedjen.
Ibrány, 2023. november 24.
Trencsényi Imre sk.
Polgármester