Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 3/2023. (I. 31.) KT számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 31

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.31.
A temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 3/2023. (I. 31.) KT számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
2023. augusztusi ülésünkön döntöttünk 3/2023. (I. 31.) KT számú, a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló új önkormányzati rendelet módosításáról.
Az akkori döntés értelmében a testület bevezette a hantolásos temetkezésre használt parcellákban az ún. falazásos technikával készült sírhelyek kategóriát. Ennek értelmében a falazásos technikával készült sírhelyeket 2 személyes sírhely megváltását követően, csak az a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrált, tevékenységi körében is szereplő építőipari tevékenységet végző kivitelező készíthet, amely felelős műszaki vezetővel rendelkezik.
Azonban az elmúlt időszakban jelentkezett olyan igény, hogy ezzel a technológiával készült sírhelyekbe majdan egy másik személy temetése is megtörténne. Rendeletünk 1. mellékletét ezért úgy célszerű módosítani, hogy a falazásos technikával készült dupla sírhelyeket 3 egyszemélyes felnőtt sírhely megváltását követően lehet elkészíteni, csak az a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrált, tevékenységi körében is szereplő építőipari tevékenységet végző kivitelezővel, amely felelős műszaki vezetővel rendelkezik.
Célszerű módosítani a Rendelet 3. mellékletét is. A jelenleg hatályos mellékletben a parcellák számozása elavult.
A Rendelet 3. § (2) bekezdése kimondja, hogy a temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírhelyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. A 4. § (12) bekezdése azt is kimondja, hogy a sírhelyek méreteinek betartásáért az üzemeltető felelős.
A hantolásos parcellákban levő ún. falazásos technikával készült sírhelyek azonban nemcsak szélesebbek az egyszemélyes felnőtt sírhelynél, hanem hosszabbak is. A hagyományos sírhelyek és a falazásos technikával készült sírhelyek egy sorban történő elhelyezésével a temetői sorok el fognak csúszni. Rendeletünk 3. § (2) bekezdését ezért úgy célszerű módosítani, hogy a hantolásos parcellákban a hagyományos sírhelyek is, valamint a falazásos technikával készült sírhelyek is külön, erre a célra kijelölt sorokban létesülhessenek. Ezzel a megoldással az ibrányi roma temetkezési hagyományok szabad gyakorlását a temetőrendeletünk továbbra sem akadályozza.