Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ibrány Város Önkormányzata és költségvetési szervei 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 29

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.29.
Ibrány Város Önkormányzata és költségvetési szervei 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–20. melléklethez
ELŐTERJESZTÉS
Beszámoló az önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
önkormányzati rendelet megalkotása
indoklás
Tisztelt Képviselő-testület!
Ibrány Város Önkormányzatának 2023. évre vonatkozó költségvetés végrehajtásának rendelet-tervezetét a 2023. évi költségvetés szerkezetére alapozva terjesztem a Képviselő-testület elé.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §-ban foglaltak alapján az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást kell készíteni a helyi önkormányzatoknak.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetése új szerkezeti formában készült el, kevesebb melléklettel, átláthatóbb, egyszerűbb, kezelhetőbb szerkezetben, ennek megfelelően a 2023. évről szóló zárszámadási rendelet is új formában kerül megalkotásra.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A zárszámadás rendelet-tervezetével együtt tájékoztatásként be kell nyújtani a Kincstár által a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatban – a beszámoló megbízható összképének vizsgálatáról – készült jelentését. A Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága Költségvetési Ellenőrzési Osztálya 2023. évben nem végzett Ibrány Város Önkormányzatánál az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 68/B. §-a szerinti kincstári
ellenőrzést, így az ellenőrzési jelentést nem áll módunkban az előterjesztéshez csatolni.
Az államháztartási törvényben foglalt kötelezettségemnek eleget téve terjesztem a tisztelt Képviselő-testület elé Ibrány Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetet.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján a jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit. A hatásvizsgálat az alábbi megállapításokat tartalmazza:
1. Társadalmi, gazdasági hatások
A 2023. évi zárszámadási rendelet megalkotására törvényi kötelezettség alapján kerül sor. A társadalmi hatása nem értelmezhető. A zárszámadási rendelet az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre gyakorol gazdasági és költségvetési hatást azáltal, hogy rendelettel elfogadja az egész éves gazdálkodás számszerűsített eredményeit tükröző teljesítési adatokat. A zárszámadási rendeletnek közvetlen gazdasági, költségvetési hatásai nincsenek. A zárszámadás keretében megállapításra kerülő költségvetési maradvány az önkormányzat 2024. évi költségvetésében szereplő feladatokkal kapcsolatos áthúzódó kötelezettségek fedezeteként figyelembevételre kerül.
1. Környezeti és egészségügyi következmények
A zárszámadási rendeletben foglaltak végrehajtása elősegíti a Gazdasági Programban meghatározott Környezetvédelmi Program megvalósulását.
A rendeletben foglaltak végrehajtása hozzájárul a megfelelő egészségügyi alapellátás biztosításához, ugyanis külön forrást, illetve közvetett támogatást biztosít az egészségügyi ellátórendszer működéséhez.
A zárszámadási rendeletben foglaltak végrehajtásának egészségügyi következményei nincsenek.
1. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A zárszámadási rendeletben foglalt pénzügyi- számviteli és szociális előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában nem jelent többletfeladatot a polgármesteri hivatal apparátusa és a költségvetési szervek vezetői és adminisztratív dolgozói számára.
1. A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A zárszámadási rendelet megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami támogatás megvonásával jár.
1. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A zárszámadási rendelet alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak, a rendelet-tervezet elfogadása, az új rendelet alkalmazása a jelenlegi szabályozáshoz képest többlet személyi, szervezeti és tárgyi feltételt nem igényel.
Kérem a Tisztelt Képviselő- testületet az előterjesztés megtárgyalására és a mellékelt rendelet-tervezet elfogadására!
Ibrány, 2024. május 22.
Trencsényi Imre sk.
polgármester
RÉSZLETES INDOKLÁS
Ibrány Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendelet megalkotásához
Ibrány Város Önkormányzata 2023. évi költségvetési gazdálkodása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, az intézmények működése és az önkormányzati feladatellátás finanszírozása biztosított volt. A kötelező feladatok megfelelő színvonalon kerültek ellátásra, az önként vállalt feladatok a működés biztonságát nem befolyásolták.
Ibrány Város Képviselő-testülete 2023. évben az önkormányzat intézményei feladatainak ellátására 2.927.746.582 Ft előirányzatot hagyott jóvá. A költségvetés módosítására év közben a Képviselő-testület döntésének megfelelően négy alkalommal került sor, így a 6/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott költségvetési főösszeg 3.536.416.757 Ft-ra módosult. A módosítást indokolta többek között az év közben felmerült többletfeladatok, az üzemelést gátló feladatok fedezetének biztosítása, a központi pótelőirányzatok átvezetése, valamint a pályázatok saját erejének előteremtése, illetve zárolása.
ÖNKORMÁNYZAT GAZDÁLKODÁSA
Az Önkormányzat bevételeinek alakulása:
Központi költségvetési támogatások:
Az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladatok működési kiadásait az Országgyűlés feladatalapú támogatással biztosítja. Ezt a támogatást a helyi önkormányzat éves szinten kizárólag a kötelezően ellátandó feladatainak kiadásaira fordíthatja. Az önkormányzat költségvetési támogatásának pénzügyi teljesítése 100,0 %-os, összesen 745.161.830 Ft érkezett önkormányzati működési támogatásként az alábbi feladatokra:

Megnevezés

Összeg Ft-ban

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

263.797.085

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

130.972.434

Települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

174.468.611

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak
támogatása

147.221.683

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

19.762.801

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

3.448.770

Elszámolásból származó bevételek

5.490.446

Önkormányzatunk két jogcímen részesült kiegészítő támogatásban:
a veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel 2023. január 01. – május 14. közötti időszakra 1.155.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban, amely az ideiglenes védelemre jogosult vagy menedékes elszállásolására és ellátására használható fel;
önkormányzatok rendkívüli települési támogatásában 2.293.770 Ft összegben.
A központi költségvetés 2022-ben felhasználási kötöttség nélküli támogatást nyújtott a települési önkormányzatoknak az iparűzési adókedvezmény miatti bevételkiesés támogatására, melynek elszámolása 2023. októberében történt meg. Az elszámolás során Önkormányzatunkat még megillette 5.490.446 Ft támogatás.
Működési célú támogatásként 419.247.200 Ft bevételt realizáltunk, mely többek között a Gyerekház működéséhez, a közfoglalkoztatáshoz, a mezőőri tevékenység ellátásához, az Európai Uniós pályázatok működési kiadásaihoz, az iskolaegészségügy ellátásához, háziorvosi helyettesítéshez, különböző pályázati programokhoz kapcsolódó támogatást tartalmazta. A módosított előirányzathoz képest 145 %-os a teljesítés, mely az elnyert TOP-PLUSZ pályázatok leutalt támogatásának köszönhető.
Felhalmozási célra 1.138.011.992 Ft támogatásban részesült Ibrány Város Önkormányzata, melynek jelentős része az elnyert TOP PLUSZ pályázatok megvalósításához kapcsolódó finanszírozási összegek, csekély része a közfoglalkoztatási program keretében megvalósuló beruházások finanszírozásának összege (5.900.721 Ft).
Közhatalmi bevételekből 2023. évben eredetileg 138.065.000 Ft bevétellel terveztünk, mely a 2023. évi költségvetési rendelet módosításának hatására 158.119.109 Ft összegre emelkedett. A tervezett összegből december 31-ig 231.298.006 Ft realizálódott, ami 146,3 %-os pénzügyi teljesítésnek felel meg.
Ibrány Önkormányzatának a helyi adókból származó bevételei az önkormányzat legfontosabb közvetlen saját bevételét képezik, amelyek az önkormányzati feladatok finanszírozását szolgálják. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) és annak felhatalmazása alapján elfogadott önkormányzati rendeletek biztosítják az adóztatás kereteit és feltételeit, amelynek végrehajtásáról – ideértve a város költségvetésében előirányzott adóbevételi terv teljesüléséhez szükséges feladatok ellátását – a Polgármesteri Hivatal adócsoportja gondoskodik.
A közhatalmi bevételek az önkormányzat költségvetési bevételeinek 8,6 %-át tették ki 2023. évben, amelynek túlnyomó része a helyi iparűzési adóbevételből származott. Az előző év hasonló időszakához képest 100.619.215 Ft-tal több bevétel teljesült az alábbiak szerint:
A helyi iparűzési adó (HIPA) bevétele képviseli 2023-ban a legnagyobb részarányt a közhatalmi bevételek között, az összes helyi iparűzési adóbevétel 90,17 %-át teszi ki. A kedvező gazdasági környezet mellett a helyi iparűzési adó teljesüléséhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzat és az adócsoport ügyfélközpontú, az önkéntes jogkövetést ösztönző adópolitikát követ. Mindamellett a megfelelően működő hátralékkezelés révén az adókötelezettséget elmulasztó adózókkal szemben is hatékonyan tud fellépni az önkormányzat az adó beszedése érdekében. A 2023-as év HIPA bevételei a várakozásokon felül alakultak, több mint 106 millió Ft-tal több HIPA bevétel érkezett be az Önkormányzat adószámlájára, mely visszaigazolja azokat az előzetes várakozásokat, amelyekkel a tervezéskor számoltunk. A bevétel emelkedést magyarázza, hogy bár az inflációs hatások érvényesültek, azonban a városba betelepült és itt regnáló cégek, kis- és középvállalkozások is képesek voltak nemcsak megőrizni stabil működésüket, hanem javítottak is gazdasági teljesítményükön.
Az előző évhez viszonyítva növekedett a kommunálisadó módosított előirányzata, mely növekedés hátterében az előző évben történt hátralékkezelés állt. Viszont 2023. évben jelentősen elmaradt az Önkormányzat kommunális adó bevétele a tervezetthez képest, 18.180.219 Ft adó folyt be, mely az előző időszakban 22.457.460 Ft volt.
Az idegenforgalmi adó előirányzatát (mind az eredeti, mind a módosított előirányzatát) 15.000 Ft-ban terveztük, melyből 12.500 Ft realizálódott. Az idegenforgalmi adó összege 50 Ft/fő/éjszaka.
A pótlék és bírságbevétel előirányzata 6.000.000 Ft, amely 75,65 %-on teljesült.
Összességében a helyi adókból származó bevételek a tervezettnek megfelelően, kedvezőbben alakultak, mint a 2022. év adóbevételei.
A működési bevételekből 51.544.505 Ft bevétele származott az önkormányzatnak, a tervezett előirányzat 76,93 %-ban teljesült, melynek nagy hányada az önkormányzati lakások lakbér bevételéből, a kiszámlázott áfa bevételből származik, valamint ide tartozik a nem lakás célú helyiségek bérleti díjbevétele. A lakbér bevételek hátralékát igyekeztünk csökkenteni. A nem határidőre történő teljesítések esetén felszólítással éltünk, illetve ennek eredménytelensége esetén a követelés bírósági úton, valamint fizetési meghagyással közjegyző igénybevételével kerül érvényesítésre.
Az önkormányzat felhalmozási bevételeinek előirányzata 78,15 %-ra teljesült, a teljesített bevétel összege 81.663.972 Ft. A déli iparterületen sikerült egy nagyobb területet (2 x 5.000 m2) értékesíteni egy külföldi befektető részére. Az év végén a Rozmaring lakótelepen értékesítettünk 5 lakóingatlant, mely értékesítésből 2023-ben 25.698.000 Ft realizálódott. Ezen kívül értékesítésre került a 1294/1-3 hrsz-ú ingatlan egy befektető részére, üzletközpont kialakítása céljából.
A működésre átvett pénzeszközök jogcímen 2.800.000 Ft bevétele keletkezett az önkormányzatnak, mely tartalmazza többek között az Ibrányi Polgárőr Egyesületnek 2022-ben adott, illetve a Rétközi Ifjúsági és Kulturális Egyesületnek adott visszatérítendő támogatás, kölcsön visszafizetésének összegét.
A felhalmozási célú átvett pénzeszközök jogcímen jelenik meg a lakosság által szennyvíz közműfejlesztési hozzájárulásokhoz kapcsolódó befizetések összege.
Az Önkormányzat kiadásinak alakulása:
Az önkormányzat költségvetési kiadásainak megoszlását tekintve legnagyobb részarányt a működtetés kiadásai (52,28 %) jelentik. A 2023. évben felmerült költségvetési kiadás 47,71 %-át (577.340.262 Ft-ot) fordítottuk felhalmozási célra (beruházásra, felújításra), közel hasonló összeget, mint előző évben. A működési kiadások 29,49 %-át a személyi juttatások, valamint azok közterhe teszi ki.
Ibrány Város Önkormányzata közfoglalkoztatás keretében több mint 100 fő foglalkoztatását valósítja meg hosszú közfoglalkoztatás és START közfoglalkoztatás keretében, melynek kiadásai az alábbiak szerint alakultak 2023. évben:

Megnevezés

Kapott támogatás

Kiadás

Létszám

Hosszú közfoglalkoztatás

62.079.878 Ft

59.396.680 Ft

47 fő

START közfoglalkoztatás

101.255.200 Ft

102.137.539 Ft

58 fő

Az Önkormányzat kiemelt és önkormányzati rendezvényeinek lebonyolítására 13.717.361 Ft-ot költött. Ezek a rendezvények a teljesség igénye nélkül pl. nőnap, március 15., pünkösdi rendezvény, gyereknap, augusztus 20., idősek világnapja stb.
Szociális célú kiadások: A központi költségvetés a 35.000 Ft egy főre jutó adóerő-képességet meg nem haladó települési önkormányzatok részére támogatást biztosít a szociális célú feladatok ellátásához, mivel Ibrány Város adóerő képessége alacsonyabb, mint a jogszabályban jelzett értékhatár, ezért ilyen jogcímen a központi költségvetésből 2023. évben 79.935.000 Ft támogatást biztosított a város számára. A helyi önkormányzatok települési támogatás jogcímen nyújtanak segítséget a rászorulóknak, a helyi önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint.
Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló 12/2021. (VI. 22.) számú rendelete 2. §-a írja elő Ibrány Város Önkormányzata által nyújtott települési támogatásokat, melyek:
1. rendszeres települési támogatások:
aa) természetbeni támogatás lakásfenntartási kiadások támogatása-fűtési támogatás
ab) ikerszületés esetén gyermekek gondozásához nyújtott anyagi támogatás
1. rendkívüli települési támogatások:
ba) rendkívüli települési támogatás
bb) temetési költségekhez biztosított rendkívüli települési támogatás
bc) gyógyszer támogatás
bd) gyermekek és felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőttek tanév kezdési támogatása
be) időskorúak eseti támogatása
bf) beteg hozzátartozót gondozó személy támogatása
1. fiatalok lakhatási feltételei megteremtéséhez kapcsolódó lakásépítési, lakásvásárlási támogatás.
2023. évben szociális célú kiadásokra 60.038.944 Ft-ot költött az önkormányzat, melyből tanévkezdési támogatásra 13.380.000 Ft-ot, első lakásvásárláshoz, lakásépítéshez adott támogatásra 1.250.000 Ft-ot, rendkívüli települési támogatásra 25.101.520 Ft-ot fizettünk ki, mely tartalmazza az év végén 65 év feletti személyeknek juttatott karácsonyi csomag költségét is. A gondozott személyek után járó támogatás összege 7.705.000 Ft volt.
A fennmaradó összeget a gyermekétkeztetés kiadásaira, illetve az Ibrányi Integrált Szociális Szolgáltató Központ kiadásaira fordítottuk.
Egyéb működési célú kiadások között szerepel 5.436.590 Ft-tal a 2022. évi központi költségvetésből kapott támogatás elszámolásából adódó visszafizetési kötelezettség kiadása, a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak adott 1,5 M Ft-os támogatás, illetve az államháztartáson kívülre nyújtott visszatérítendő, és vissza nem térítendő támogatások összege (civil szervezeteknek, önkormányzati gazdasági társaságnak).
A Tiszaháti Ibrány-Tiszatelek Területfejlesztési Társulás 696.040 Ft támogatásban részesült Ibrány Város Önkormányzatától.
Az Ibrányi Városfejlesztő Nonprofit Kft. 2023. évben 1.654.000 Ft működési támogatást kapott feladatai zavartalan lebonyolításához.
Beruházási kiadások az ingatlan vásárlásokon, nagyértékű eszközök beszerzésén túl a TOP-2.1.3 számú projekt keretében megvalósult Ibrány Város Béke utca csapadékvíz elvezetése 73.707.112 Ft összegben.
A Rétköz turisztikai kínálatának integrált fejlesztése programban 76.561.315 Ft értékű beruházás valósult meg a Tiszai tábor területén.
Az ivóvízminőség javító program keretében a Tiszai üdülőövezetben meglévő ivóvízhálózat rekonstrukciója valósul meg a regionális hálózaton lévő Tiszatelek vízműrendszerről való leágazással, melynek értéke 2023-ban 29.034.000 Ft.
Felújítási kiadások között szerepel jelentős arányt képvisel a TOP-3.2.2-15 SB1-2016-000014 Energetikai fejlesztések Ibrányban projekt keretében megvalósult energetikai beruházás 112.515.762 Ft, illetve a VP6-7.2.1.1-21 külterületi helyi közutak fejlesztése 82.160.199 Ft összegben.
AZ ÖNKORMÁNYZATI INTÉZMÉNYEK GAZDÁLKODÁSA
A bevételeket és a kiadásokat intézményenként az 8. számú melléklettől a 12. számú mellékletig tartalmazzák.
Az intézmények a tervezett 871.647.301 Ft kiadási előirányzatból 813.022.862 Ft-ot használtak fel. A személyi juttatás előirányzata 99,89 %-os, a munkaadót terhelő járulékokra tervezett előirányzat 99,32 %-os pénzügyi teljesítést mutat. A dologi kiadásokra 220.889.550 Ft-ot fordítottak, az előirányzat 79,31 %-át, amely jól tükrözi a takarékos gazdálkodást, a kiadások visszafogását.
Az intézményfinanszírozás keretében 696.149.056 Ft került kiutalására az előirányzott 731.985.969 Ft-tal szemben.
Ibrányi Polgármesteri Hivatal legfőbb feladata az Önkormányzat munkájának segítése, a képviselő-testületi ülésekre az előterjesztések elkészítése, a gazdasági szervezettel nem rendelkező intézmények pénzügyi, számviteli, adatszolgáltatási feladatainak ellátása. Az intézmény 2023. évi kiadási teljesítése 169.456.213 Ft, melynek nagy részét a személyi juttatások és annak járulékai teszik ki.
Ibrány Város Képviselő-testülete Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete látja el a településüzemeltetési feladatokat, úgy mint a zöldterület kezelése (parkok játszóterek rendbetétele), temető üzemeltetése, önkormányzati intézmények karbantartási feladatainak ellátása, közfoglalkoztatási programok koordinálása. Az intézmény feladata még az intézményi gyermekétkeztetés biztosítása a településen működő köznevelési intézményekben. Önként vállalt feladatként biztosítja a munkahelyi és vendégétkeztetést.
Az Intézmény 2023. évi kiadási teljesítése 328.631.094 Ft, melynek 53,53 %-át teszi ki a személyi juttatások és annak járulékainak kiadása. A dologi kiadások is jelentős részt képviselnek a kiadások között, mely összege 150.532.898 Ft, melyből az üzemeltetési anyagok beszerzése a legnagyobb volumenű kiadás (étkeztetéshez kapcsolódó anyagvásárlás, illetve az üzemanyag és egyéb anyagköltség).
Az Intézmény működési bevételei között legnagyobb arányban szerepel az intézmény által elvégzett bérmunkákért fizetett összeg, illetve az étkezésért fizetendő térítési díjak összege. 2.538.000 Ft összegben általános forgalmi adó visszatérítést kapott az intézmény a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé történt elszámolások, bevallások eredményeként.
Bértámogatás keretében 3 fő munkavállaló foglalkoztatás valósult meg 3 hónapig.
Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum 2023-ban a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezte a munkáját. Az alapító okiratban foglalt feladatoknak eleget tett.
Az Önkormányzat kulturális feladatok ellátására 14.895.703 Ft, könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatásra 572.000 Ft, kulturális bérfejlesztés támogatására 3.308.098 Ft összegű támogatást kapott, mely bevételek nem fedezik az intézmény működéséhez kapcsolódó kiadásokat.
Bértámogatás keretében 1 fő munkavállaló foglalkoztatása valósult meg 3 hónapig.
Az intézmény 2023. évi kiadási teljesítése 70.917.834 Ft, melynek nagy részét a személyi juttatások és annak járulékai, illetve a dologi kiadások teszik ki.
Az Intézmény végez vállalkozási tevékenységet, mely a Sportcentrum telephelyen büfé üzemeltetése. A 2022. évi vállalkozási tevékenységhez kapcsolódóan az Intézménynek keletkezett 232.984 Ft befizetési kötelezettsége, melyet az irányító szerv felé (Ibrány Város Önkormányzata) kellett teljesítenie.
Ibrány Városi Óvoda, mint gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv a fenntartó által a 92/2019. (V. 27.) számú határozattal módosított alapító okiratban foglaltak szerint látja el alapfeladatát, mely az óvodai nevelés, a többi gyermekkel együtt nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése.
Az óvodai nevelést 5 csoportban 125 maximálisan felvehető gyermeklétszámmal, 11 óvodapedagógussal, 7 nevelő-oktató munkát segítő, (5 dajka, 1 pedagógiai asszisztens, 1 óvodatitkár) dolgozóval látja el. A feladatellátást az engedélyezett létszám mellett 2 fő közfoglalkoztatott segítségével látta el. Bértámogatás keretében 3 fő munkavállaló foglalkoztatás valósult meg 3 hónapig. Az alapító okiratban foglalt feladatait a takarékosság szem előtt tartásával, a 2023. éves költségvetésben rendelkezésre bocsátott pénzeszközök felhasználásával valósította meg.
Az intézményi kiadások – 131.707.447 Ft – a tervezett szinten belül teljesültek (99,7 %). Az összes kiadás 83 %-át a személyi juttatások és járulékai, 13,75 %-át a dologi kiadások, a fennmaradó részt (3,25 %) a beruházások jelentették. Tárgyi eszközök beszerzésére 4.287.298 Ft-ot fordított az intézmény. Lecserélték az elromlott mosógépet 143.998 Ft-ért, 4 db klímát szereltettek a csoportszobákban 1.870.000 Ft-ért és az elhasználódott kültéri játékokat cserélték le 2.273.300 Ft-ért.
Ibrányi Integrált Szociális Szolgáltató Központ feladata a család- és gyermekjóléti szolgáltatás magas szakmai színvonalú és hatékony működtetése a szolgáltatást igénybe vevők szükségleteinek figyelembevételével. Szolgáltatásaikat a szociális munka értékei alapján tervezik és működtetik a hozzájuk forduló célcsoport számára. Elsődleges feladatait gyermekeink védelmében látja el, hatósági intézkedéshez kapcsolódóan végzi az Intézmény a szociális segítő munkát. Az esetmenedzserek a járás településein működő szolgálatok családsegítőivel és tanácsadóikkal közösen menedzselik a jelzőrendszerből érkezett családok problémáinak megoldási folyamatát. Az óvodai, iskolai szociális segítő tevékenység keretében az Ibrányi járás 8 településén működő valamennyi köznevelési intézményben végeznek szociális segítő munkát.
Az Intézmény szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek számára Erzsébet tábort szervezett, amely megvalósítására 540.000 Ft összeget költhetett.
Bértámogatás keretében 3 fő munkavállaló foglalkoztatás valósult meg 3 hónapig.
Az Intézmény értékesítette OPEL Movano típusú autóját, melyet a támogató szolgálat kialakításához vásárolt meg 2022. évben, viszont a támogató szolgálat létrehozása nem valósult meg.
Az intézményi kiadások – 112.310.274 Ft – a tervezett szinten belül teljesültek (87,6 %). Az összes kiadás 88,77 %-át a személyi juttatások és járulékai, 10,61 %-át a dologi kiadások, a fennmaradó részt (0,62 %) a beruházások (hűtő, klíma, mobiltelefon, nyomtató vásárlása) jelentették.
KÖLTSÉGVETÉSI MARADVÁNY
Az beszámoló 13. és 14. számú mellékletei tartalmazzák az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az intézmények 2023. évi költségvetési maradványát, mely 1.984.947.239 Ft. A maradványt terhelik egyrészt azok a szerződésekből, megrendelésekből származó fizetési kötelezettségek, amelyekre az önkormányzat és az irányítása alatt álló költségvetési szervek a december 31-i fordulónapon már konkrét kötelezettségvállalással rendelkeztek, valamint a számlán lévő pályázati pénzeszközök, melyek a projektek következő években felmerülő kiadásainak fedezetét biztosítják. Az alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa 1.984.947.239 Ft.
VÁLLALKOZÁSI MARADVÁNY
Az önkormányzat és az irányítása alatt álló költségvetési szervek közül 2023. évben az Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum végzett vállalkozási tevékenységet. A sportcentrumban büfé üzemeltetése, mely tevékenységből 1.521.039 Ft vállalkozási maradványa keletkezett. A vállalkozási tevékenységet terhelő befizetési kötelezettsége 136.894 Ft, így a vállalkozási tevékenység felhasználható maradványa az intézménynél 1.384.145 Ft.
HITEL/FINANSZÍROZÁSI MŰVELETEK ALAKULÁSA
A 2023. évi költségvetésben felhalmozási célú hitelfelvétellel nem terveztünk és nem is volt rá szükség.
Az esetlegesen jelentkező átmeneti likviditási gondok finanszírozására 30.000.000 Ft folyószámlahitelkeret állt az önkormányzat rendelkezésére, melynek igénybevételére év közben sor került. 2023. évben a fennálló 5 hitelhez kapcsolódóan 4.700.000 Ft törlesztőrészletet fizetett ki az Önkormányzat, így az 5 hitel év végi tőkeállománya 20.339.000 Ft-ra csökkent.
AZ ÖNKORMÁNYZATI VAGYON ALAKULÁSA
Ibrány Város Önkormányzata és intézményei 2023. évi vagyonának értéke az előző évhez viszonyítva 17,1 %-os növekedést mutat, így a mérlegfőösszeg 7.435.890.492 Ft.
A befektetett eszközökön belül a tárgyi eszközök növekedése a jelentős, 222.554.822 Ft-tal emelkedett az adott mérlegsor kimutatott állomány.
A pénzeszközök állománya jelentős mértékben emelkedett, többek között a pályázati támogatásokból, adóbevételekből, befolyt bevételeknek köszönhetően.
A követelések állománya több mint 300.000.000 Ft-tal változott, melyet nagyrészt a beruházásokra, felújításokra adott előlegek növekedése eredményezett.
Az előző évhez viszonyítva a kötelezettségek állománya 94.397.614 Ft-tal, emelkedett a költségvetési évben esedékes kötelezettségek állománya miatt.