Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ibrány Város Önkormányzata tulajdonában álló MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság megszüntetéséről, és az általa ellátott szakorvosi járóbeteg ellátás, ellátásának önkormányzati költségvetési szerv által történő átvételéről

Hatályos: 2024. 04. 12

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.12.
Ibrány Város Önkormányzata tulajdonában álló MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság megszüntetéséről, és az általa ellátott szakorvosi járóbeteg ellátás, ellátásának önkormányzati költségvetési szerv által történő átvételéről
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület már a 2023-as év végén tájékoztatást kapott a Dr. Béres József Egészségügyi Centrumot érintő jogszabályi változásokról, és az ahhoz kapcsolódóan felmerült feladatokról.
E szerint az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 244/K. § (1) szerint a települési önkormányzat legkésőbb 2024. június 30. napjáig köteles gondoskodni arról, hogy a tulajdonában álló gazdasági társasági formában működő járóbeteg-szakellátó egészségügyi intézmények a 152. § (4) bekezdésének megfelelően kizárólag költségvetési szervként működjenek tovább. A finanszírozás folyósítása, (ami nélkül a tevékenység folytatása lehetetlen) 2024 júliusától kizárólag a létrehozott költségvetési szerv részére lehetséges.
Képviselő-testületünk a 2024. január 29-i ülésén a 20/2024.(I.29.) és 21/2024.(I.29.) számú határozataival szándékát fejezte ki a MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság önkormányzati intézménnyé alakításának módjáról és fontosabb körülményeiről, valamint egy költségvetési szerv alapítására vonatkozóan, amely 2024. július 1. napjától átveszi a jogszabályok alapján megszüntetni szükséges MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságtól a szakorvosi járóbeteg-ellátást.
A fenti határozat szerint létrehozni kívánt költségvetési szerv feladatátvételével kapcsolatban felmerülő kiadások fedezetéhez szükséges összeget a Képviselő-testület a 2024. évi költségvetésében biztosítja. A törvényi előírásoknak megfelelően, a feladatátadás-átvétellel kapcsolatban elkészült egy rendelet-tervezet, amely a folyamat kötelező lépésének tekintendő a vonatkozó törvényi előírások szerint.
A rendelet megalkotását adott körülményekre tekintettel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény rendelkezései teszik szükségessé:
11/A. § (2) A Kormány az állami feladat központi költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság e törvény alapján történő megszüntetéséről kormányrendelettel, a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati feladat költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság e törvény alapján történő megszüntetéséről önkormányzati rendelettel dönt. Az átvétel időpontjának, a kormányrendelet, illetve az önkormányzati rendelet kihirdetésének és hatálybalépésének megállapításakor figyelemmel kell lenni az állami, illetve az önkormányzati feladat átvételéhez, valamint az ebben az alcímben és törvényben meghatározottak teljesítéséhez szükséges időigényre.
(3) A (2) bekezdés szerinti kormányrendeletben, illetve önkormányzati rendeletben meg kell határozni:
a) a társaságot cégneve, székhelye, cégjegyzékszáma, főtevékenysége, adószáma feltüntetésével,
b) azt a költségvetési szervet, amely az állami feladatot alaptevékenységként a továbbiakban ellátja, ideértve az e célból a kormányrendelet, illetve önkormányzati rendelet alapján vagy azzal összhangban alapításra kerülő költségvetési szervet is (a továbbiakban együtt: átvevő költségvetési szerv),
c) azt a személyt, aki a 11/C. § (2) bekezdése szerinti esetben az államot, illetve az önkormányzatot képviseli,
d) azt a személyt, aki a szervezeti átalakítással, az átadás-átvétellel összefüggő feladatok végrehajtásáért felelős (a továbbiakban: átvételi felelős), vagy állami feladat átvétele esetén az átvételi felelős kijelölésére jogosult minisztert,
e) a feladat átvételének időpontját.