Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2000. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 10. 01- 2023. 01. 30

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2000. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről1

2000.10.01.

Levelek Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről, a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint e törvény végrehajtására megjelent 145/1999. (X. 1. ) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM –EüM –IM együttes rendeletben foglaltakra, a köztemetőről és a temetkezési rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet hatálya kiterjed LEVELEK község területén lévő köztemetőre, valamint a temető fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1) Működő temető: 4555 Levelek, Rákóczi utca 54. szám alatti egyházi tulajdonban lévő, önkormányzati fenntartásra – hasznosításra átadott temető.

(2) Településünkön lezárt temető nincs.

3. § (1) Levelek Nagyközségi Önkormányzat közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A jelenleg működő temető és létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről a temettető a jogszabályban meghatározott feltételekkel rendelkező szolgáltató útján gondoskodik.

(3) A temető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

- ravatalozó
- hűtőberendezés
- hulladéktároló
- közkifolyó
- bekötő út
(4) A temető üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat temetőgondnok alkalmazásával látja el. Munkaköri leírását a rendelet 1. számú mellékletet tartalmazza.
TEMETKEZÉSI HELYEK ÉS SZABÁLYOK

4. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni temetőben létesített temetési helyen szabad.

(2) Az elhunyt temetőbe történő eltemetését (elhelyezését) az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. Nem leveleki lakosú elhunyt leveleki köztemetőben történő eltemetésére az üzemeltető ad engedélyt.

(3) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §-ának b, pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

5. § (1) A temetőt sírhely táblákra kell felosztani.

(2) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – fő szabályaként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(5) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelybe (rátemetéssel) lehet elhelyezni. Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető.

(6) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatában lévő temetőbe (sírhely táblába).

(7) Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításához az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

6. § (1) A temetkezési helyekért – az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetni.

(2) Sírhely tábla vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselőtestülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.

(3) Ha a használat (2) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(4) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai felett létesített síremlékek – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetőek el és más sírra nem helyezhetők át.

(5) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani. áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

2,10 m hosszú,
2,00 m hosszú,
0,90 m hosszú,
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 100 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető.
(5) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(6) A sírhelyeken sírdomb kialakítása kötelező.
(7) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontatni és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

8. § (1) A síremlék fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a síremlék összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a síremlék eltávolítását, szétbontását.

(2) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(3) Sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.

9. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadóak.

(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni, erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(5) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre visszahelyezik.

10. § (1) Levelek Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, aki a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

( 5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.
TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK

11. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halott-szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles gondoskodni. Kizárólagos hatáskörébe tartozik a temetőn belüli rész-szolgáltatások (ravatalozás, sírásás, hűtés, belső halott-szállítás, exhumálás, sírhelyügyintézés, közös költségen történő temetés) teljes körű ellátása.

12. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultság az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

13. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(2) Fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

14. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolás,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

15. § (1) Síremlék, sírjel állításához a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 14. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettsége elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE

16. § ( 1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy hamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sír negyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető – nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása ( sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetés (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja. fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, - sor, - hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó

könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell az eltemettető személynevét és címét.
(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.
(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.
A TEMETŐ RENDJE

17. § (1) A temető nyitva tartása: nyári időszámítás esetén: 06.00-20.00 óráig téli időszámítás esetén: 07.00-17.30-ig

(2) A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(5) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt a temetőben lévő szemétlerakó helyre kell szállítani.

(7) A sírok kerítéssel nem határolhatóak körül.

(8) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(9) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

18. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

19. § (1)

(2)

(3)

20. § A panaszügyintézés üzemeltető feladata, melyet központi telephelyén lát el.

21. § Szabálysértést követ el és 30 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet 17. § (4)-(9) bekezdéseiben, valamint a 19. § -ban szereplő előírásokat megszegi.

22. § A temetői munkák során ( így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis), és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § (1) E rendelete kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Levelek, 2000. szeptember 21.
Szanyi Lászlóné Terbócs Lászlóné
polgármester jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 31. napjával.