Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013 (III.27.) önkormányzati rendelete

Levelek Nagyközség kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól

Hatályos: 2013. 03. 27- 2019. 06. 30

Levelek Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A rendelet hatálya kiterjed a közművelődésben résztvevő helyi lakosságra, a nagyközség területén működő azon intézményekre, létesítményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben meghatározott feladatokat ellátják, bekapcsolódnak annak megvalósításába.


AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL ELLÁTOTT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK

 FORMÁI ÉS MÉRTÉKE


  1. §


Az önkormányzat a település kulturális hagyományai és a lakosság művelődési szükségletei alapján kötelezően ellátandó feladatként felvállalja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. §. (2) bekezdésében felsorolt közművelődési tevékenységek támogatását.


  1. §


  1.  Az önkormányzat az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése körében


a) a munkavállalási esély növelésére a település lakosai számára átképzések, szakmaszerzésben való részvétel segítése, szakképző és közhasznú tanfolyamokat szervez és más szervezőkkel együttműködik,


b) az életminőség javítása érdekében a település lakosai számára ismeretterjesztő képzéseket szervez és más szervezőkkel együttműködik.


  1. Az önkormányzat a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása körében


a) a helyi civil szervezetek kezdeményezéseit és gyűjtő munkáját támogatja,


b) a helyben összegyűjtött szellemi, művészeti értékek és hagyományőrző használati tárgyak és dokumentumok megőrzéséről és közzétételéről gondoskodik a Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár létesítményében, valamint a település honlapján.


  1. Az önkormányzat az egyetemes, nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása körében
  1. éves rendszerességgel megszervezi a nemzeti ünnepek és megemlékezések települési rendezvényeit, a magyar kultúra napját és a roma napot, a falunapot, a gyermeknapot, az idősek napját, a nőnapot, az adventi forgatagot a 4. § (2) bekezdésében felsorolt közösségi színterek valamelyikében,


  1. valamint a Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár létesítmény éves munkatervében szereplő rendezvényeket megszervezi,


  1. a helyi civil szervezetek és egyházak rendezvényeit külön testületi döntés alapján támogatja,


  1. a Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár létesítményben rendszeresen színházi előadásokat, hangversenyeket, művészeti kiállításokat szervez és a különböző korosztályok számára a kulturált szórakozási lehetőségek biztosítja, a közösségek szerveződéséhez és tevékenységhez helyet biztosít a létesítményben.


  1. Az önkormányzat az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása körében


  1. a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a civil szervezeteknek székhelyként biztosítja a Levelek, Ady E. u. 1. szám alatti 836/2 hrsz-ú Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár létesítményt, vagy a Levelek, Rákóczi u. 2. szám alatti 466 hrsz-ú Községháza ingatlant,


  1. e rendelet alapján a helyi civil szervezetek és közösségek működéséhez ingyenesen biztosítja a 4. § (2) bekezdésében felsorolt közösségi színtereken,


  1. a helyi civil szervezetek és közösségek által szervezett díjköteles rendezvények megszervezéséhez igény szerint helyszín, vagy önkormányzati eszközök, technika biztosításával segítséget nyújt külön megállapodás alapján.


  1. Az önkormányzat a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése körében


  1. támogatja a különböző életkorú, érték – és érdekrendszerű civil közösségek művelődését, programjait,


  1. együttműködési megállapodásokat köt a helyi civil szervezetekkel meghatározott közművelődési feladatokban részvételre.


  1. Az önkormányzat a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése körében


  1. rendezvényeket szervez a helyi roma nemzetiség hagyományainak, kultúrájának megismertetésére,


  1. a határon túli szlovákiai, kárpátaljai és erdélyi magyarokkal kulturális kapcsolatot épít és tart fenn,


  1. a Szlovákiai Boly település önkormányzatával és általános iskolájával testvér kapcsolatot tart fenn, melynek keretében rendszeresen közös kulturális rendezvényeket valósít meg.


  1. Az önkormányzat a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a 4. § (2) bekezdésében felsorolt közösségi színtereket tartja fenn és a működéshez művelődés szervező önkormányzati közalkalmazottat foglalkoztat, valamint működteti a Teleház szolgáltatásait és az Integrált Közösségi Szolgáltató Teret (IKSZT).
  2. Az önkormányzat az egyéb művelődést segítő lehetőségek körében közművelődési megállapodást köt a településen tevékenykedő közművelődési feladatot ellátó civil szervezetekkel és további lehatárolható önszerveződő közművelődési célú közösségekkel.


  1. Az önkormányzat ingyenesen igénybe vehető települési könyvtárat működtet és a Megyei Könyvtárral a mozgókönyvtári együttműködésre rendszeresen megállapodást köt.



KÖZMŰVELŐDÉS FELADATELLÁTÁS SZERVEZETI KERETEI


  1. §


  1. Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait saját fenntartású közösségi színtereken biztosítja.


  1. Levelek településen az önkormányzati közösségi színterek az alábbiak:


  1. Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár létesítmény
  2. Községháza
  3. Tó-Centrum (strand, kemping, pihenőpark, halőrház ingatlan)
  4. SZABIT épülete (Szociális Alapszolgáltatásokat Biztosító Intézményi Társulás)
  5. Leveleki Kastélykert Óvoda
  6. Gárdonyi Géza Általános Iskola, sportcsarnoka, nagy- és kis épülete és ebédlője
  7. Egészségház
  8. Nagyközségi Piac
  9. Leveleki Sportpálya (játszótér)
  10. Közparkok (Hősök tere, Mikszáth és József A. utcák által határolt tér)



A KÖZÖSSÉGI SZÍNTEREK FENNTARTÁSI, FINANSZÍROZÁSI ÉS IRÁNYÍTÁSI FELADATAI


  1. §


  1. Az önkormányzat a 4. § (2) bekezdésében felsorolt közművelődési színterek fenntartásáról, vagy a fenntartás támogatásáról önkormányzati szakfeladaton gondoskodik, melynek meghatározza a Szervezeti és Működési Szabályzatát is.
  2. A Képviselő-testület évente fogadja el az (1) bekezdésben írt szakfeladat költségvetését és szakmai munkatervét.


  1. Az önkormányzat különös figyelmet fordít a közművelődési feladatok ellátására és a közösségi színtereken folyó közművelődési célú tartalmi munkára – különös tekintettel a kötelező feladatok ellátásra – és éves beszámoló keretében értékeli azt, továbbá az éves költségvetési beszámoló keretében is beszámolót fogad el a (2) bekezdésben írt költségvetésről és szakmai munkaterv megvalósulásáról.


  1. A közművelődési munka irányítása és a közösségi színterek fenntartásával kapcsolatos (1)-(3) bekezdésben nem szereplő egyéb feladatok irányítása a polgármester hatásköre.


  1. A kötelező önkormányzati közművelődési munkák ellátására az önkormányzat szakirányú felsőfokú végzettségű főállású közművelődési alkalmazottat nevez ki és foglalkoztat.


  1. Az önkormányzat közösségi színterek fenntartási és működtetési feladatait az Önkormányzat Levelek Nonprofit Kft. és a közmunkások bevonásával biztosítja.


  1. Az önkormányzat nevében a polgármester jogosult közművelődési megállapodást kötni és a közösen fenntartott közösségi színtér működtetői jogát gyakorolni.


A KÖZÖSSÉGI SZÍNTEREK HASZNÁLATA, MŰKÖDÉSE


  1. §


  1. Az önkormányzat biztosítja, hogy a településen a lakosság és az önszerveződő közösségek, szervezetek megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe a közösségi színtereket és az ott szervezett szolgáltatásokat.


  1. A közösségi színterek használatának részletes szabályait a közművelődési szakfeladat Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza, amely a település honlapján mindenki számára hozzáférhető.


  1. A (2) bekezdésben írt Szervezeti és Működési Szabályzatban részletezni kell az egyes közösségi színterek funkcióját, nyitvatartási rendjét, a közösségi színtéren folyó és folytatható tevékenységek felsorolását, a szolgáltatások igénybevételének feltételeit.


  1. §


  1. E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
  2. Hatályát veszti Levelek Nagyközség kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól szóló 11/2000 (IV.30.) KT. számú rendelete.



Levelek, 2013. március




Borsodi László

Mártonné dr. Csimbók Ildikó

polgármester

jegyző





A rendeletet kihirdettem:




Levelek, 2013. március 27.




Mártonné dr. Csimbók Ildikó

jegyző