Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013 (IV.29.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályiról

Hatályos: 2014. 02. 06- 2014. 02. 05


Levelek Nagyközség Önkormányzata

Képviselő-testületének


6/2013. (IV.29.)

rendelete


a szociális ellátások helyi szabályairól

[1]



[1] Hatályon kívül helyezte az 1/2014. (II.6.) Ör. 12. § (2) bek.


Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 10. § (1) bekezdésében, 25. § -(3) bekezdése b.) pontjában, 32. § (1) bekezdés  b.) pontjában és (3) bekezdésében, a 37. § (1) bekezdés d.) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 46. §. (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdés, 62. § (2) bekezdés, 92. § (1) bekezdés, a 132. § (4) bekezdésében c.) és d.) pontjában valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - a Magyarország önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendelet alkotja:


Eljárási rendelkezések


1.§


(1)A szociális ellátások iránti kérelmeket a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani személyesen vagy postai úton a rendszeresített formanyomtatványon a kérelem tárgya szerint szükséges mellékletekkel együtt az önkormányzat honlapjáról.

(2)Jövedelemigazolásra az alábbi iratok vagy azok hiteles másolata fogadható el:

a.) a kérelem beadását megelőző hó nettó jövedelméről szóló munkahely által kiállított kereset igazolás,

b.)a kérelmező által személyesen aláírt és ledátumozott postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, pénzintézeti igazolás,

c.) ellátást folyósító szerv határozata,

d.) a nyugdíj éves összegének megállapításáról szóló értesítés

e.) okiratok hiányában büntetőjogi felelősség vállalással tett aláírt nyilatkozat.

(3) Temetési segély esetében a kérelmet a halálesetet követő 60 napon belül be kell nyújtani.

(4) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben akkor mentesítheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem éri el, és sem az eltemettetésre kötelezettnek, sem az örökhagyónak vagyona nincs.





2.§


(1)A kötelező mellékletekkel felszerelt átmeneti segély és temetési segély iránti kérelmeket a polgármester 15 napon belül bírálja el

(2)A megállapított rendszeres szociális ellátásokat – a megállapító határozat jogerőre emelkedését követően minden hónap 5-ig a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi csoportja postai úton vagy lakossági folyószámlára utalja ki a jogosultnak.

(3)Az egyszeri segélyek kifizetése hetente egyszer a házi pénztárból pénteki napokon történik.

(4)Azonnali készpénzes kifizetést kivételesen, - kizárólag súlyos veszélyeztetés vagy életveszély elhárításához szükséges gyógyszer segély vagy elemi kár közvetlen elhárítása céljára – a polgármester vagy a jegyző engedélyezhet.


3.§


(1)Levelek Nagyközség Önkormányzata az alábbi ellátási formákat biztosítja

a.)pénzbeli támogatások

b.)természetbeni ellátások

c.)személyes gondoskodást nyújtó ellátások

(2)A pénzbeli ellátások formái:

a.)aktív korúak ellátása

b.)lakásfenntartási támogatás

c.)átmeneti segély

d.)temetési segély

(3)A természetben nyújtható támogatások formái:

a.)[1]

b.)átmeneti segély

c.)átmeneti segélyként kommunális hulladékszállítási díj támogatás

d.)nyári szociális gyermekétkeztetés rendkívüli gyermekvédelmi támogatásként külön önkormányzati rendelet szerint

e.)köztemetés

f.)közgyógyellátás

(4)Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások:

a.)étkeztetés

b.)családsegítés


Átmeneti segély


4. §


(1)A polgármester átmeneti segélyt állapíthat meg azon személyek részére, akik létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültek, valamint időszakosan és tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek.

(2)Alkalmanként egyszeri segélyben részesíthető, akinek családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj 120 %-át, egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj 150 %-át nem haladja meg.

     (3)2 Kivételes méltányosságból rendkívüli egészségügyi okból és a lakhatás biztosításával összefüggő okból a (2)       

     bekezdésben írt jövedelemhatártól az átmeneti segély kérelem elbírálása során a polgármester eltérhet.

(4)A hivatal a segélyezendő szociális helyzetéről tájékozódik, ennek keretében: környezettanulmányt készít, becsatolja az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló igazolásokat, és egyéb jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatokat. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha az életkörülményeit a hivatal a tárgyévben bármely ügyben vizsgálta, és nem feltételezhető lényeges változás.

(5)Átmeneti segély adható negyedévente, kérelemre a kommunális hulladékszállítási díj 50 %-ig annak a70 éven felüli, egyedül élő lakosnak, akinek a havi rendszeres jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg, feltéve, hogy a kérelmező a szolgáltatási díjat megfizette és a díjbefizetésről szóló igazolást a kérelméhez csatolta.

(6)Az átmeneti segély természetbeni juttatásként is megállapítható: levásárlással vagy igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával – számla kiegyenlítéssel – történhet.

(7)Az átmeneti segély iránti kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha a kérelmező a tárgy hónapban ugyanazon feltételek és körülmények fennállása mellett ugyanazon jog érvényesítésére nyújtja be.

(8)Amennyiben az átmeneti segély iránti kérelem gyógyszer segély megállapítására irányul úgy a gyógyszer kiváltásához szükséges összeg 100 %-a csak a teljesen ellátatlan kérelmező részére állapítható meg átmeneti segélyként, egyéb esetekben a gyógyszer költség 50%-ig terjedhet a segély.

(9)[3]Évente október 15-től a következő év január 31. napjáig jogvesztő határidővel e rendelet 1.  melléklete szerinti formanyomtatványon beadott kérelemre, egyszeri alkalommal, házhoz szállítással, háztartásonként legfeljebb 5 m3   tűzifa támogatásban részesíthető az a háztartásonkénti legfeljebb egy fával tüzelő  kérelmező, aki az alábbi körülmények közül valamely feltételnek megfelel:

  1. aktív korúak ellátására jogosult és gyermekét egyedül neveli,
  2. lakásfenntartási támogatásban részesül és háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 150 %-át.
  3. gyermekét egyedül nevelő rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
  4. A 65 év feletti egyedül élő személynek, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi  nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(10)[4] A polgármester a (9) bekezdésben írt szociális tűzifa segélyt az életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából az (9) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkívüli élethelyzetbe került személynek.




Temetési segély


5. §


(1)A polgármester temetési segélyt állapíthat meg az egyéb feltételek fennállása esetén annak az eltemettetőnek, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(2)A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 100 000 Ft, melyet teljes összegben a polgármester annak az eltemettetőnek állapíthat meg, akinek vagy családjának a temetési költségek viselése a létfenntartásukat veszélyezteti. Létfenntartás veszélyeztetése áll fenn az ellátatlan személynél, továbbá annál a vagyontalannál, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át nem éri el.

(3)Temetési segély összege a mindenkori öregségi nyugdíj összegével azonos.

(4)Temetési segély tartósan nehéz helyzetben lévő eltemettető esetében elérheti a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 50%-át, azonban ez esetben a segély összegét a temetkezési számla kiegyenlítésére kell utalni.


Egyedi (méltányossági) közgyógyellátás


6.§


(1)Közgyógyellátásra való jogosultság méltányossági jogcímen egyedi döntés alapján annak állapítható meg, aki vagyonnal nem rendelkezik és

a.)Egyedül él és a havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, feltéve, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a mindenkori öregségi nyugdíj 25%-át eléri.





b.)Családban él és az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át feltéve, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a mindenkori öregségi nyugdíj 25 %-át eléri.


Aktív korúak rendszeres szociális segélye


7. §


(1)Az aktív korúak ellátására jogosult személy az ellátásra való jogosultság időtartama alatt rendszeres szociális segélyre jogosult, és mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, aki

  1. legalább 30 %-os egészségkárosodást szenvedett (orvosi szakvélemény alapján), vagy
  2. várandós anya (szülész – nőgyógyász szakorvosi vélemény alapján, vagy
  3. pszichiátriai vagy szenvedély betegsége akadályozza, vagy kizárja a közfoglalkoztatásban való részvételét.

(2)A rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettsége teljesítése érdekében együttműködni köteles a 4555. Levelek, Rákóczi utca 34. szám alatt működő Szociális Alapszolgáltatást Biztosító Intézménnyel (továbbiakban: SZABIT).

(3)Az együttműködés keretében a SZABIT:

  1. a megjelenés időpontjában nyilvántartásba veszi a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt
  2. figyelemmel kíséri a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban meghatározott határidő betartását, annak megszegése esetén megvizsgálja annak okát,
  3. a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt tájékoztatja a beilleszkedést segítő program elkészítésének menetéről, a program típusairól, és az együttműködés szabályairól.

(4)Az együttműködés eljárási szabályai:

  1. a határozat jogerőre emelkedését követően számított 15 napon belül nyilvántartásba veteti magát,
  2. az együttműködési megállapodásban foglaltakat betartja,
  3. folyamatosan kapcsolatot tartani a Családsegítővel, és legalább három havonta eleget tenni a SZABIT által megjelölt időpontban a megjelenési kötelezettségének.

(5)Települési önkormányzat a beilleszkedést segítő program típusait az alábbiakban határozza meg:

              a)  munkavégzésre történő felkészülést segítő program,

              b)  szinten tartás, karbantartás, társadalmi integráció erősítése.

(6)Az együttműködés megszegésének esete, ha rendszeres szociális  segélyes    a számára előírt időpontokban a Családsegítő Szolgálatnál a javasolt programon, tanácsadáson nem jelenik meg és hiányzását hitelt érdemlően nem tudja igazolni.



Személyes gondoskodást nyújtó ellátások formái


8.§


(1)Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a.) szociális étkeztetés a leveleki szociális társulás (SZABIT) útján

b.) házi segítségnyújtás az ófehértói szociális társulás útján

c.) családsegítés a leveleki szociális társulás (SZABIT) útján

d.) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás az ófehértói szociális társulás útján.

(2)A szolgáltatások térítési díját a társulási székhely önkormányzatok külön önkormányzati rendeletei szabályozzák.


Étkeztetés


9. §


(1)Szociális étkeztetésre jogosult

a.)életkora alapján a 60. életévét betöltött személy

b.)orvos igazolása szerint egészségi állapota miatt rászorult személy

c.)az orvos igazolása szerint fogyatékossága, pszichiátriai betegsége miatt rászorult személy

d.)orvos igazolása szerint szenvedélybetegsége miatt rászorult személy

e.)a hajléktalan személy, aki a településen életvitelszerűen lakik.

(2)A településen életvitelszerűen tartózkodást – alkalmanként – környezettanulmánnyal kell ellenőrizni.


10. §


(1) A rendelet 2013. május 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. által szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátás helyi szabályairól szóló 3/2011. (III.13.) ör. és annak módosításáról szóló 5/2012. (III.02.) ör.


Levelek, 2013. április




                   Borsodi László                            Mártonné dr. Csimbók Ildikó

                     polgármester                                             jegyző


Záradék!

A rendeletet 2013.  április 29-én kihirdettem!




                                                                      Mártonné dr. Csimbók Ildikó

                                                                                      jegyző













[1] A 14/2013. (X.16.) önkormányzati rendelet 1.§-a hatályon kívül helyezte

[2] Módosította a 15/2013. (XI.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2013. november 25-től.

[3] Módosította a 14/2013.(X.16.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2013. október 16-tól.

[4] Módosította a 14/2013.(X.16.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2013. október 16-tól.

Mellékletek