Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015 (X.15.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) Ör. módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 16- 2015. 10. 16

Levelek Nagyközség Önkormányzata

Képviselő-testületének


17/2015.(X.15.)

rendelete


a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló  4/2015. (II. 27.) Ör.

módosításáról

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és  a szociális ellátásokról  szóló 1993. évi  III. törvény 115. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában írt feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


  1. §


A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló  4/2015. (II. 27.) Ör.(továbbiakban: Ör)  1. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

”(1) A szociális ellátások iránti kérelmeket a szükséges mellékletekkel együtt, lehetőleg a rendszeresített formanyomtatványon a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatalhoz, vagy a Leveleki Szociális Intézményhez (4555 Levelek Rákóczi utca 34.) lehet benyújtani személyesen vagy postai úton, melyet az átvevő az eredeti dokumentumok másolása és hitelesítése után a kérelem beadása napján iktatásra továbbít a Leveleki Közös  Önkormányzati Hivatalba.”


  1. §


Az Ör   4. §. (2)-(4) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

  1. „(2) A rendkívüli települési támogatási kérelmeket a polgármester haladéktalanul, de legkésőbb 5 munkanapon belül bírálja el.”


  1. „(3)A megállapított rendszeres települési támogatásokat legkésőbb minden hónap 5-ig a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi csoportja postai úton vagy lakossági folyószámlára utalja ki a jogosultnak.”


  1. „(4)Az eseti támogatások kifizetése a házi pénztári nyitvatartási napokon történik.”


  1. §


Az Ör. 5. §-a kiegészül az alábbi (5) bekezdéssel:

„(5) A (2) bekezdés a.) pontjában és a (3) bekezdésben írt támogatások hivatalból nyújtásakor rendkívüli körülmények fennállása esetén a jövedelem vizsgálat mellőzhető.”


  1. §


Az Ör. 6. § (1) és (5) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

  1. „(1) Kérelemre a polgármester a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 12 hónapra, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára    havi 2.000,-Ft összegű  lakhatást segítő települési támogatást állapít meg annak, akinek a háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át.”


(2) „(5) A lakhatást segítő pénzbeli települési támogatás összege 2015. október 01-től 2015. december 31-ig terjedő időszakban – az (1) bekezdéstől eltérően - havi 8.000,- Ft, melyet a már megállapított folyamatban lévő támogatások esetében hivatalból kell megállapítani.” 


  1. §


Az Ör. 9. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A polgármester gyermeknevelés kiadásaihoz soron kívüli rendkívüli települési támogatást állapít meg kérelemre vagy hivatalból a nagykorúvá vált gyermeknek, továbbá a gyermeket nevelő felnőttnek, akinek a családjában  az egy főre jutó havi jövedelem összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg és a család létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, különösen:

  1. ha a gyermek beteg és a szülő ezen okból, egy hónapot meghaladó   időtartamú, táppénzes állományba kerül,                     
  2. ha a gyermek betegsége miatt a családnak havi gyógyszerköltsége az

  egy főre eső jövedelem 20 %-át meghaladja,

  1. egyik vagy mindkét szülő elhalálozása, vagy munkanélkülivé válása

   esetén,

  1. alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen a szociális  válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítése, a gyermeknevelésbe vételének megszűnését követő gyámhivatali visszahelyezés, betegség vagy iskoláztatás miatt.”


  1. §


Az Ör.  11. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) A temetési költségekhez adható rendkívüli települési támogatás összege a – (3) bekezdésben írt összegtől eltérően – 2015. október 01-től 2015. december 31-ig terjedő időszakban a mindenkori öregségi nyugdíj összegének kétszerese.”


  1. §


Ez rendelet  2015. október 16-án lép hatályba és 2015. október 17-én hatályát veszti.




Borsodi László                                                                        Dr. Spisák Ildikó

 polgármester                                                                               jegyző


A rendeletet 2015. október 15. napján kihirdettem!


                                                                                  Dr. Spisák Ildikó

                                                                                                     jegyző