Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017 (III.30.) önkormányzati rendelete

Levelek Nagyközségben elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 04. 01- 2017. 06. 15

Levelek Nagyközség Önkormányzata

Képviselő-testületének


3/2017. (III.30.))

önkormányzati rendelete


Levelek  Nagyközségben elismerések alapításáról és adományozásának rendjéről


Levelek Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


Elismerések fajtái

1.§


A képviselő-testület e rendelettel „Levelek Nagyközség Díszpolgára” kitüntető címet, Levelek Nagyközség Szolgálatáért” és „Levelek Nagyközségért” elismeréseket alapít.



Levelek Nagyközség Díszpolgára kitüntető cím és adományozásának rendje

2.§


  1.  A képviselő-testület „Levelek Nagyközség Díszpolgára kitüntető címet” (a továbbiakban: díszpolgári cím) adományozhat annak a természetes személynek, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett Levelek Nagyközségnek, amely hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez és a település fejlesztésében, a társadalmi, szociális, gazdasági, kulturális vagy sportélet bármely területén végzett kiemelkedően hasznos munkája révén a település értékeit növelő, maradandó eredményeket ért el, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.


  1. A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és – maximum nettó 100.000,- Ft értékű - a képviselő-testület egyedi döntése szerint tárgyjutalom vagy pénzjutalom jár, melyet a képviselő-testület nevében a polgármester vagy meghívott országos közjogi méltóság ad át.


  1. Díszpolgári címet e rendelet hatályba lépése évében és ezt követően ötévente legfeljebb 1 fő részére adományozhat a képviselő testület és az adományozással egyidejűleg dönt az átadó ünnepség időpontjáról is.


  1. A díszpolgári cím adományozását a képviselő-testület bármely tagja az esedékesség évében április 30. napjáig írásban kezdeményezheti – a javasolt személy méltatásával - a polgármesternél.


  1. A kitüntető cím odaítélésére vonatkozó javaslatok előzetes véleményezésére  a képviselő-testület ideiglenes bizottságot hozhat létre, a település köztiszteletben álló polgárai, egyesületek és érdekközösségek felkérésével. Az ad hoc bizottság javaslatot tehet a Képviselő- testületnek a díszpolgári cím adományozására.


  1. A kitüntető címre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz elismerés is adományozható, melyet a díjazott özvegye, leszármazója vagy más, intézkedésre jogosult hozzátartozója vehet át.


A díszpolgári címmel járó kedvezmények

3. §


  1. „Levelek Nagyközség Díszpolgára” az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárt megilletik.

        

(2) A díszpolgár:

  1. hivatalos a képviselő-testület üléseire és az önkormányzati rendezvényekre,
  2. az önkormányzat által rendezett ünnepségeken - lehetőségek szerint – megkülönböztetett hely illeti meg,
  3. díjtalanul látogathatja az Önkormányzat fenntartásában lévő közművelődési intézményeket és az önkormányzat által szervezett helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényeket,
  4. ingyenesen jogosult valamennyi önkormányzati sajtótermékre, amelyek előfizetési költségeit az önkormányzat viseli,
  5. elhalálozása esetén – az eltemettetésre jogosult beleegyezésével – az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és a temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott feltételekkel díszsírhelyet biztosít számára Levelek településen.



„Levelek Nagyközség Szolgálatáért” elismerésről és az elismeréssel járó kedvezményről

4.§


(1)A képviselő-testület „Levelek Nagyközség Szolgálatáért” elismerést (a továbbiakban: szolgálatért elismerést) adományozhat azoknak a Leveleken élő személyeknek, közösségeknek, aki(k) Levelek település életének szellemi, kulturális, gazdasági, lelki, sport és egyéb fontos területe 10 évet meghaladó formálásáért lelkiismeretesen, önfeláldozóan, a közösség céljainak érdekében, kiemelkedően tevékenykedtek és munkásságukkal hozzájárultak a település hírnevének öregbítéséhez, elismerést szereztek és példamutató emberi magatartásuk miatt köztiszteletben állnak.


(2)A szolgálatért elismeréssel külön erre a célra készített díszoklevél és – a hatályos SZJA törvény szerint adómentesen adható kisebb értékű - tárgyjutalom jár, melyet a képviselő-testület nevében a polgármester vagy meghívott országos közjogi méltóság ad át.


(3) A szolgálatért elismerést évente legfeljebb 2 fő – 2017-ben a település 950. éves évfordulója alkalmából, legfeljebb 5 fő - részére adományozhat a képviselő testület és az adományozással egyidejűleg dönt az átadó ünnepség időpontjáról is.


(4) A szolgálatért elismerés adományozását a képviselő-testület bármely tagja, az önkormányzati intézmények és helyi közösségek vezetői az esedékesség évében április 30. napjáig írásban kezdeményezhetik – a javasolt személy vagy szervezet méltatásával - a polgármesternél.


(5) A kitüntetett

  1. hivatalos a képviselő-testület üléseire és az önkormányzati rendezvényekre,
  2. az önkormányzat által rendezett ünnepségeken - lehetőségek szerint - megkülönböztetett hely illeti meg,
  3. díjtalanul látogathatja az Önkormányzat fenntartásában lévő közművelődési intézményeket és az önkormányzat által szervezett helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényeket,
  4. ingyenesen jogosult valamennyi önkormányzati sajtótermékre, amelyek előfizetési költségeit az önkormányzat viseli.


  1. Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz elismerés is adományozható, melyet a díjazott özvegye, leszármazója vagy más, intézkedésre jogosult hozzátartozója vehet át.


 „Levelek Nagyközségért” elismerésről és az elismeréssel járó kedvezményről

5.§


  1. A képviselő-testület „Levelek Nagyközségért” elismerést adományozhat annak a Leveleken élő vagy nem Leveleken élő természetes személynek vagy csoportnak, közösségnek, aki(k), illetve amely(ek) a település társadalmi, gazdasági fejlődése, a kulturális és sportélet területén egyszeri vagy többszöri kiemelkedő tevékenységet végzett, magas szakmai színvonalat ért el és ezzel jelentősen hozzájárult a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapításához.


 (2)Az elismeréssel külön erre a célra készített díszoklevél és – a hatályos SZJA törvény szerint adómentesen adható kisebb értékű - tárgyjutalom jár, melyet a képviselő-testület nevében a polgármester vagy meghívott országos közjogi méltóság ad át.


(3)Az elismerést évente legfeljebb 5 fő (ill. csoport) – 2017-ben a település 950. éves évfordulója alkalmából, legfeljebb 10 fő - részére adományozhat a képviselő testület és az adományozással egyidejűleg dönt az átadó ünnepség időpontjáról is.


(4) Az elismerés adományozását a képviselő-testület bármely tagja, az önkormányzati intézmények és helyi közösségek vezetői az esedékesség évében április 30. napjáig írásban kezdeményezhetik – a javasolt személy vagy szervezet méltatásával - a polgármesternél.


(5) A kitüntetett

  1. hivatalos az önkormányzati ünnepségekre és a fenntartásában lévő közművelődési intézmények által szervezett helyi közművelődési, művészeti és sportrendezvényekre,
  2. ingyenesen jogosult valamennyi önkormányzati sajtótermékre, amelyek előfizetési költségeit az önkormányzat viseli.


  1. Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz elismerés is adományozható, melyet a díjazott özvegye, leszármazója vagy más, intézkedésre jogosult hozzátartozója vehet át.


Az elismerések visszavonására vonatkozó szabályok

6.§


(1)Az adományozott „Levelek Nagyközség Díszpolgára Kitüntető Cím” és a Levelek Nagyközség Szolgálatáért” elismerés, valamint az elismeréssel együtt járó kedvezmények visszavonhatók, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik.


(2)Érdemtelenné válik a képviselő-testület által adományozott elismerésre és a képviselő-testület az elismerést visszavonja attól:

  1. akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek,
  2. aki olyan magatartást tanúsít, mellyel veszélyezteti a köztisztelet fenntartását.


 Záró rendelkezések

7.§


  1. Az elismerésben részesített személyekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet.


(2)  Ez a  rendelet a 2017. április 01-én lép hatályba.


(3)   Hatályát veszti Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Levelek Nagyközség Díszpolgára cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/1997.(II.6.) KT rendelete.


Levelek, 2017. március 25.



Borsodi László                                                             Dr. Spisák Ildikó

 polgármester                                                                        jegyző



Záradék:


A rendeletet 2017. március 30. napján kihirdettem!



                                                                                     Dr. Spisák Ildikó

                                                                                              jegyző