Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019 (XI.14.) önkormányzati rendelete

a 2019. évi szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2019. 11. 15- 2020. 02. 16

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa juttatás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

(1) A polgármester a Levelek Nagyközségben élő, szociálisan rászoruló kérelmezőnek állapíthat meg legfeljebb 2 erdei m3 keménylombos fa-fajtájú tűzifa támogatást a támogatási keret mértékéig, ha

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) időskorúak járadékában részesül, vagy

c) a 4/2015. (II. 27.) Ör. 6.§ (1) bekezdése alapján lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásban részesül, vagy

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

f) életkorúknál fogva azon szociálisan rászorult személyeknek, akinek a háztartásában egy fő legalább a 70. életévét betöltötte, vagy

g)akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élőnél a 200 %-át.

(2) A polgármester a támogatást kivételesen az (1) bekezdésben felsoroltakon túli személyeknek is megállapíthat az életet, testi épséget veszélyeztető –igazoltan fennálló - állapot elhárítása céljából.

(3) A kérelmező a szociális tűzifa juttatás megállapítására  csak az általa életvitelszerűen lakott, fával fűtött ingatlan vonatkozásában jogosult, függetlenül attól, hogy ott bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(4) A kérelem elbírálása során az (1) bekezdés c-f pontjaiban írt feltételek meglétéről külön igazolás csatolására nincs szükség, de a kérelem elbírálását megelőzően a kérelmező által életvitelszerűen lakott ingatlan fűtési módját az önkormányzat a helyszínen ellenőrzi.

(5) Nem jogosult tüzelőfa támogatásra – függetlenül az (1) bekezdésben foglaltak teljesülésétől – az a kérelmező, akinek a lakása tűzifával nem fűthet, vagy aki a gázhálózatra rákötve gázzal fűt.

(6) A természetbeni segélyt a 2019. november 20. és 2020. február 10. között e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon beadott kérelemre a polgármester jogosult megállapítani a kérelmek érkezési sorrendjében, háztartásonként legfeljebb 1 fő részére. Ugyanazon háztartás részéről a 2019. évi tűzifa juttatás iránt újabb kérelem – amennyiben a keret lehetővé teszi - csak 2019. január 20 után fogadható be.

(7) A természetbeni segély pénzben meghatározott értéke a - Belügyminisztérium által nyújtott támogatással egyezően erdei m3-ként 18.000,- + ÁFA, valamint a telephelyre és a házhozszállítás költsége, melyet az önkormányzat szociális kerete terhére önerőből biztosít.


(8) A házhozszállításért az önkormányzat a jogosultaktól semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

2. §


A rendelet 2019. november 15-én lép hatályba, és 2020. február 17-én hatályát veszti.


Levelek, 2019. november


Borsodi László                                                        Dr. Spisák Ildikó

 polgármester                                                                jegyző


A rendeletet 2019. november  14. napján kihirdettem!


  Dr. Spisák Ildikó

                                                                                     jegyző

Mellékletek