Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2019 (XI.30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2020. 03. 13

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete A  fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv. 19.§. (1) bekezdésében, továbbá A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. 19.§. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. torvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában írt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §


(1)A rendelet területi  hatálya kiterjed az Levelek Nagyközség közigazgatási területéhez tartozó termőföldekből a szántó, rét, legelő, szőlő, gyümölcsös, és fásított terület művelési ágba sorolt kül- és belterületi földrészletekre, függetlenül azok hasznosításától.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon személyre, illetve gazdasági tevékenységet végző társaságra, aki/amely az (1) bekezdésben meghatározott területen ingatlant használ vagy bejegyzett földhasználat hiányában az ingatlan tulajdonosa. Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és a helyi önkormányzat.

Mezei őrszolgálat működése

2. §


(1) Levelek Nagyközség Önkormányzata 2013. január 01. napjától 2 fő önkormányzati alkalmazásban álló mezőőrrel fegyveres mezei őrszolgálatot működtet.

(2)A mezei őrszolgálat fenntartója Levelek Nagyközség Önkormányzata, a mezőőrök munkáltatója Levelek Nagyközség Polgármestere.

(3)  A mezőőr szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv (Megyei Földművelésügyi Igazgatóság) és az illetékes rendőrkapitányság látja el.

(4) 2)A mezőőri körzetek beosztását, az őrzött területek mértékét és a földrészletek helyrajzi számát jelen rendelet 1.függeléke tartalmazza.


A mezőőri járulék mértéke


3. §

(1)[1] Az 1. § (2) bekezdése szerinti földhasználó (-tulajdonos) a mezőőrök által őrzött járulékköteles földrészlete után 2500 Ft/ha összegű mezőőri járulékot köteles fizetni. A mezőőri járulék mértékét az ingatlan térmértéke figyelembe vételével kell megállapítani az összevont földterület után.

(2)  A mezőőri járulékot a földhivatali nyilvántartásban szereplő művelési ág figyelembe vételével kell megállapítani. Amennyiben a földhasználó (tulajdonos) a művelési ágtól eltérően használja a földterületet, akkor az illetékes földhivatalnál a földhasználónak (tulajdonosnak) kérelmeznie kell a művelési ág megváltoztatása iránti eljárás lefolytatását.

(3)A mezőőri járulék megfizetésénél az Önkormányzat mentességet biztosít annak a befizetésre kötelezett földhasználónak (tulajdonosnak) szociális rászorultságtól függetlenül, akinek az adott tárgyévre fizetendő mezőőri járuléka nem éri el a 2.000,- Ft összeget.


A mezőőri járulékfizetési kötelezettség keletkezése,


4. §


 (1) A járulékfizetési kötelezettség 1. §. (1) bekezdésében meghatározott ingatlan használatbavétele, illetve a tulajdonjog keletkezése évében a június 30. napján fennálló használati  vagy ennek hiányában tulajdoni joga alapján keletkezik és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használat joga, illetve a tulajdonjog megszűnik.

(2) Amennyiben az őrzött ingatlannak több tulajdonosa van, a tulajdonosok által írásban megkötött megállapodásban kijelölhetik a járulékfizetés alanyát. Megállapodás hiányában a tulajdonosoknak a tulajdoni hányadaik alapján kell a járulékot megfizetni.

(3) Amennyiben a mezőőri járulék fizetésére kötelezett személyében változás következik be, úgy azt a korábbi kötelezett köteles a változást követő 15 nap belül bejelenteni a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatalnak, mely jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását. Az év közben bekövetkezett változásokat csak a következő évben fizetendő mezőőri járulék esetében lehet figyelembe venni.

A mezőőri járulék  megállapítása, beszedése

5.§

(1) A polgármester  évente július 30. napjáig határozatban állapítja meg a fizetendő mezőőri járulék összegét (a továbbiakban: kivetés).

(2) A mezőőri járulék kivetésénél a tárgyév június 30.-i bejegyzett földhasználat vagy tulajdon az irányadó.

(3)A megállapított mezőőri járulék kivetését, vagy annak mértékét befolyásoló eseményekkel kapcsolatosan – a földhasználó (tulajdonos) személyi változása, a módosult térmérték, a megváltozott művelési ág, stb. figyelembe vételével – tizenöt napon belül a korábbi és az új földhasználót (tulajdonost) egyetemleges bejelentési kötelezettség terheli a jelen rendelet 1. mellékletében szereplő nyomtatványon a mezei őrszolgálatot fenntartó Levelek Nagyközség Önkormányzata felé.

(4) A 4. § (3) bekezdésében foglalt nyilatkozattételi határidő lejárta után bejelentett változás(oka)t csak a tárgyévet követő évi kivetéseknél lehet figyelembe venni.

(5) A mezőőri járulékot évente egy alkalommal – minden év november 30-ig kell megfizetni az (1) bekezdésben jelölt kivetésben meghatározott módon. A nem határidőben megfizetett mezőőri járulék után késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden késedelemmel érintett naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet.


(6) Évente december 31. napjáig  be nem fizetett mezőőri járulék hátralékot a polgármester beszedésre átadja a jegyzői adóhatóságnak, aki a meg nem fizetett mezőőri járulékok beszedéséről  az adók módjára behajtandó köztartozások módjára  gondoskodik.


Záró rendelkezések


6. §

(1) Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a mezei őrszolgálatról szóló 12/2012/2012.( XI. 21.) rendelet.




Dr.Spisák Ildikó                                                                                            Borsodi László

jegyző                                                                                                               polgármester



A rendeletet 2019. november 30. napján kihirdettem!


                                                                                                              Dr.Spisák Ildikó

                                                                                                                      jegyző

[1]

Módosította a 3/2020.(III.12.) Ör. 8.§-ának (3) bekezdése Hatályos: 2020.  március 13-tól

Mellékletek