Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2019 (XII.31.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 21/2017.(XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 01- 2020. 02. 01

Levelek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXIII. tv. 57 § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró, az állami főépítészi hatáskörében eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a  kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint a Levelek Nagyközség településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetési szabályzatról szóló 8/2017 (VI.1.) önkormányzati rendelete 1. §. és 2. §-ban a partnerségi egyeztetésre kijelölt partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1.§

Levelek Nagyközség  Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 21/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 13. § (2) - (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„13.§ (2) Az épület szélességének, hosszanti méretének, arányainak megválasztása során a környezet kialakult állapotától nem lehet eltérni.

(3) Az építési telken tervezett építménynek a településképbe illesztés biztosítása érdekében nem lehet eltérni a környezetében lévő

a) tetőidomokhoz, azok formáihoz, az épület főgerinc irányoktól;

b) kialakult párkánymagasságoktól;

c) tetőfelépítmények jellegéhez, arányaitól;

d) homlokzati arányokhoz, tömegarányoktól.

(4) A környezethez való illeszkedés érdekében az egyedi homlokzatkialakítás módja nem térhet el a következőktől:

a) Az illeszkedés érdekében a településrészen jellemző homlokzati nyílások arányrendszerétől, teljes homlokzati felülethez való arányától, a homlokzati díszítő elemek és tagozatok, továbbá a környezet színezésétől nem lehet eltérni.

b) A tetőszerkezet kialakítása, hajlásszöge, a tetőgerinc magassága, tetőfelépítménye, anyaghasználata, annak színhasználata a környezet adottságaitól nem térhet el, ennek érdekében lépcsőzetes magasságok is alkalmazhatók.

c) Az épület-ornamentika (díszítőelemek), anyaghasználat, homlokzati felületi megjelenés nem térhet el az épület arányaitól, és nem térhet el a környezet adottságaitól.”

2. §

(1)Az R.14. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„a) a táj és a termőhelyi adottságoknak megfelelő fás szárú növények telepítésétől nem lehet eltérni,”

(2) Az R.14. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ (4) A bejárati elő lépcső, az akadálymentesítésre szolgáló építményt (rámpát és elemeit), közterületbe nyúló épületrészt nem lehet úgy kialakítani, hogy az a kapcsolódó közterület funkcionális használatát akadályozza, és ne igazodjon annak használatához.”


3. §

A R. 16. § (1) bekezdése c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„c) Szociális és iroda épületeken a hagyományos építőanyagok - különösen: tégla agyagcserép natúr fa – kizárólagos alkalmazása nem kötelező és síkban eltolt tömegkialakítással is építhetők.  A manzárd tető kialakítás nem lehetséges.


4. §

A R. 22. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények elhelyezhetők a településen.”


5. §

Az R. 31. § -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A településképi követelmények teljesítése érdekében a polgármester – hivatalból vagy kérelemre – településképi kötelezési eljárást folytat le. A településkép védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció betartását a főépítész – alkalmazásának hiányában a polgármester - ellenőrzi. A mulasztásokat - amennyiben tudomására jut - kivizsgálja, és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján jár el.

(2) A településkép érvényesítési eszközökkel kapcsolatos döntés be nem tartása esetén a polgármester figyelmezteti a jogkövetkezményekre az ingatlan tulajdonosát, és 8 napos határidőt szab a határozatban foglaltak betartására. Amennyiben a felszólítás eredménytelen, a polgármester településkép-védelmi bírságot szabhat ki, mely többször is kivethető, amennyiben a jogszerűtlen állapot fennmarad.

(3) A településkép-védelmi bírság összege:

a) településképi szempontból meghatározó területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt érint 150.000 – 250.000 forint közötti,

b) településképi szempontból meghatározó és egyéb területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt nem érint 100.000 – 150.000 forint közötti,

c) egyéb településképi és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó követelmény be nem tartása esetén 50.000 – 100.000 forint közötti,

(4) A polgármester a településkép-védelmi bírság kiszabása során az alábbi szempontokat köteles mérlegelni:

a) a jogsértés milyen mértékben sérti vagy akadályozza a Tvtv. 11/A. § (1) bekezdésében meghatározott értékek megőrzését vagy kialakítását,

b) a jogsértés időtartama,

c) a jogsértés ismételtsége.

(5) A településkép-védelmi bírságot a bírság kiszabásáról szóló határozatban meghatározott határidőre és az abban megjelölt önkormányzati bankszámlaszámra kell befizetni. A befizetés elmaradása esetén – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény értelmében – a meg nem fizetett bírság köztartozásnak minősül, és adók módjára kell behajtani.”


6. §

(1) A rendelet a kihirdetését követően 2020.február 01. napján lép hatályba és 2020.február 02. napján hatályát veszti.

(2)Hatályát veszti az R. 5. §  a) és k) pontjai, 12. §-a, 16.§ (1) bekezdés f) pontja, 25. § (3) bekezdése ad) pontja és  32 §.-a és az R . „Fejezetek” szerkezeti egységre tagolása.

(3) A rendelet hatályba lépésével az R. paragrafusai előtti címek 1-20-ig folyamatos arab számozású alcímek lesznek,  az utolsó 21. számozású alcím elnevezése „Záró rendelkezések”lesz.

Levelek, 2019. december


Dr.Spisák Ildikó                                                                                              Borsodi László

     jegyző                                                                                                            polgármester


A rendeletet 2019. december 31. napján kihirdettem!        Dr Spisák Ildikó

                                                                                               jegyző