Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019 (VI.27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2019. 06. 28

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja


1.§. (1) A rendelet célja Levelek Nagyközség földtani közegének, és a felszín alatti vizeinek védelme. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.


  1. A rendelet hatálya


2.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed Levelek Nagyközség közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


3.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.


(2)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző kötelezett közszolgáltató Levelek Nagyközség közigazgatási területén az „Önkormányzat Levelek” Nonprofit Kft (székhelye: 4555 Levelek Rákóczi utca 2. sz.) mely közszolgáltatás időtartama 2018. január 01. napjától 2028. december 31. napjáig terjedő határozott időre szól.”


 (3) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési helye a Nyírségvíz Zrt által üzemeltetett leveleki  010/37 hrsz-ú ingatlanon lévő szennyvíztározó, ártalmatlanító.


4. A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


4. §. (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről és elhelyezéséről a közszolgáltatás igénybe vétele útján.


(2) Ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállíttatását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.



5. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


5.§ (1) A közszolgáltatóval, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat Képviselő-testülete köt szerződést.


(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni. A szerződés az aláírás napján jön létre és az aláírás napjától számítottan a 3.§ (2) bekezdésben meghatározott időtartam lejártával szűnik meg.


(3) A közszolgáltatási szerződésben minden esetben rögzíteni kell a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltakat.


6. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


6.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó vállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.


(3) A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 48 órán belül - igénylővel egyeztetett időpontban - elvégezni.


(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem engedhető.


(5)  A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására vonatkozó eredetét igazolni és az ehhez kapcsolódó iratokat öt évig megőrizni.


(6) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, szállításával kapcsolatos tevékenységéről köteles évente részletes költségelszámolást készíteni és azt a  képviselő-testületnek benyújtani.


(7) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség által nyilvántartásba vett,

b) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

c) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.


7. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


7.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni és a 3.§ (2) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.


 (2) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdődő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni és biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.


8. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


8.§ (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.


(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.


(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.


(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve az (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


9. A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása


9.§.(1) A Képviselő-testület a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének díját 1.536,-Ft/m3 + ÁFA   összegben határozza meg.

 (2) A közszolgáltató a szerződést követően minden év november 30-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát.



10. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


10. §.(1) A Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt, jogosult kezelni a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos - a közszolgáltatás ellátásához szükséges - személyes adatait.


(2)Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.


11. Záró rendelkezések


11.§ Ez a rendelet kihirdetését követő napján lép hatályba.



Levelek,2019. június


Borsodi László                                                                           Dr. Spisák Ildikó

polgármester                                                                                    jegyző




E rendeletet 2019. június 27. napján kihirdettem.


                                                                                             Dr. Spisák Ildikó

                                                                                                    jegyző