Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének 12/2020 (V.21.) önkormányzati rendelete

a gyermekek védelméről és a térítési díjakról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 22- 2020. 05. 22

Levelek Nagyközség  Önkormányzata Polgármestere – a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3.§ (1) és (3) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a  Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény  13. § (1) bekezdés 8.és 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 92.§(1) bekezdés b.) pontjában és (2) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazások alapján az alábbiakat rendeli el:

1.§

A   gyermekek védelméről és a térítési díjakról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.): 5 §-a kiegészül az alábbi (4) bekezdéssel:

„(4) A házi segítségnyújtás önköltségét és térítési díját a jelen rendelet 4. melléklete tartalmazza.”

2.§

Az Ör. 6 § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A gyermek étkeztetés intézményi térítési díját és nyersanyag normáját a jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.”

3.§.

Az  Ör. az alábbi 6/A §-sal egészül ki:

6/A §.

Veszélyhelyzet idején történő gyermekétkeztetés

(1)A COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt a Levelek és Besenyőd településeken élő  0-18 éves korosztályú gyermekek napközbeni ellátása és szervezett étkeztetése a nem leveleki vagy besenyődi nevelési-oktatási intézménybe járó gyermekekre kiterjedően is a leveleki önkormányzati főzőkonyháról igényelhető írásban, telefonon vagy szóban az élelmezésvezetőnél vagy a családsegítőnél.

(2)A szülő vagy törvényes képviselő kérelmére az (1) bekezdésben írt étkezést - a jogosult gyermek életkori sajátosságának megfelelően összeállítva és előre csomagolva -  az érintett önkormányzatok házhoz szállítva juttatják el a jogosultak részére.

(3)A COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a gyermekétkezés és annak házhoz szállítása jövedelemvizsgálat nélkül minden gyermek számára ingyenes.

(4)Az étkeztetést és a házhozszállítást az érintett önkormányzatok az ingyenes étkezésre más jogcímen nem jogosultak részére - a kivételes járványhelyzet idejére - a szociális keret terhére közvetett támogatásként nyújtják.

4.§

  Az Ör. 8. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A szociális étkeztetés önköltségét és intézményi térítési díját házhozszállítással vagy anélkül egy ellátottra vetítve forintban a leveleki és a magyi konyhákról jelen rendelet 3. melléklete tartalmazza.”

5.§

  Az Ör. 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„   A leveleki főzőkonyha szociális ebéd önköltségét és térítési díját a jelen rendelet 5. melléklete tartalmazza.”

Záró rendelkezések

6.§.


(1)E rendelet a kihirdetését követő napon lép és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) E rendeletnek az ingyenes gyermekétkeztetésre vonatkozó előírásait a COVID-19 járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a folyamatban lévő térítési díj elszámolásoknál is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti az Ör. 8.§.(3) bekezdése.

Levelek, 2020. május 21.



Borsodi László                                                              Dr. Spisák Ildikó

polgármester                                                                          jegyző



A rendeletet 2020. május 21. napján kihirdettem!                                       Dr. Spisák Ildikó

                                                                                                                            jegyző

Mellékletek