Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020 (IX.1.) önkormányzati rendelete

Az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2020. 10. 02

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az  anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-a és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (6), (6a) és (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdésének a.) pontjában írt feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el. 


  1. §.


E rendelet alkalmazásában

a) házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségek Levelek Nagyközség Önkormányzatának Kistanácsterme (4555 Levelek, Rákóczi utca 2.) és a Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár nagy és kisterme (4555 Levelek, Ady Endre utca 1.)

b) házasságkötésre kijelölt munkaidő:          hétfőtől –  csütörtökig  8.00 – 16.00 óráig és pénteken   8.00 - 13.00 óráig


2.§


A  hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja esetenként és többletszolgáltatásonként bruttó 30 000,- Ft/szolgáltatás, melyet az önkormányzati hivatal számlájára, vagy házipénztárába kell megfizetni legkésőbb a házasságkötést megelőző napon.


  1. §


A hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túli házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze, vagy esetenként bruttó 20 000,- Ft megbízási díj illeti meg, mely nem tartalmazza megbízási díj mindenkori munkáltatót terhelő járulékait.


  1. §


E rendelet  a kihirdetését követően 2020. október 02. napján lép hatályba, egyidejűleg a 21/ 2019.(XII.18.) Önkormányzati rendelettel módosított 10/2013 (VII.22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Levelek, 2020. augusztus 31.




            Dr.Turóczyné Dr.Székely Anita                                                     dr. Spisák Ildikó

                alpolgármester                                                                                     jegyző




Záradék:


A rendeletet 2020. szeptember 01-én kihirdettem!


                                                                                                    dr. Spisák Ildikó

                                                                                                           jegyző








Általános  és részletes indokolás


Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-a és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (6), (6a) és (7) bekezdései felhatalmazzák az önkormányzati képviselő-testületet, hogy szabályozza a településen a hivatalos házasságkötési helyszíneket és munkarendet, valamint az attól való eltérés kérése esetén fizetendő díjakat.

A jelenleg hatályos rendelet még 2013. évben készült, melyben az ingyenes,  hivatalos helyszínen és munkaidőben történő házasságkötéstől való eltérés, mint többletszolgáltatás esetén a díjat alkalmanként 10 ezerről 20 ezer forintra emeltük. A módosításkor, a  21/ 2019.(XII.18.) önkormányzati rendeletben és az egységes szerkezetbe foglaláskor hibás dátum maradt a rendeletben a hatályba léptető utolsó paragrafusban és hibásan lett feltöltve a módosított rendelet a Nemzeti Jogszabálytárba.

A leírt hibák a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8.§.(2) bekezdés szerint csak a jogszabály egészének hatályon kívül helyezésével javíthatók.

Mindezek miatt egy új,  javított rendeletet kell hatályba léptetni és a hibásat hatályon kívül helyezni.


A rendeletalkotásra jogosult képviselő-testület a felülvizsgálat során a korábbi szabályozáshoz képest megemelte a többletszolgáltatás egységnyi díját 20 ezer forintról 30 ezer forintra, mely a  2.§-ban szerepel. A többletszolgáltatás díjának 20 ezerről 30 ezer forintra emelése a 3. §-ban írt megbízási díjnak a munkáltatót terhelő járulékaira és a többletszolgáltatás egyéb felmerülő többletkiadásaira ( hivatali helyiségek általánostól eltérő nyitása, zárása, takarítása, eszközök más helyszínre szállítása, stb.)nyújt fedezetet. Egyebekben a rendelet a korábban már hatályban lévő és alkalmazott jogszabállyal megegyezik.


Az új rendelet hatályba léptetésénél figyeltünk a hibátlan dátum feltüntetésére és figyelembe vettük a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény 32. § -t is, mely előírja, hogy „Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.” Mindezek alapján a kihirdetés napja szeptember 01. és a hatályba lépés 2020. október 02. napja lett.