Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020 (X.8.) önkormányzati rendelete

a fiatal házasok első lakáshoz jutásának önkormányzati támogatásáról szóló 5/2008. (II.20.) rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2020. 10. 09- 2020. 10. 09

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületet  az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladat körében eljárva, a következőket rendeli el:

1.§

A  fiatal házasok első lakáshoz jutásának önkormányzati támogatásáról szóló 5/2008. (II.20.) rendelet 2020. október 09. napján hatályát veszti.

2.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Levelek,2020. szeptember  30.


    Dr.Turóczyné Dr.Székely Anita                                                    Dr.Spisák Ildikó

              alpolgármester                                                                                 jegyző


A rendeletet 2020. október 8. napján kihirdettem:


                                                                                                  Dr.Spisák Ildikó

                                                                                                          jegyző



Általános és Részletes Indoklás

 hatályon kívül helyezett önkormányzati rendelet a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.(I.31.) Kormányrendeletre hivatkozik felhatalmazó jogszabályként. A Kormányrendelet 23. §-a adott lehetőséget arra, hogy az állam mellett a települési önkormányzat is nyújthasson lakáscélú támogatásokat helyi rendelet alapján az otthonteremtéshez. A felhatalmazó jogszabályhely 2006.12.31. napjától hatálytalan, mert a 17/2006 (V.17.) AB határozat alkotmányellenesnek minősítette és azt is kimondta, hogy a települési önkormányzat csak szociális rászorultság alapján adhat támogatást, tehát a helyi támogatási formák odaítélésének helyi feltételei meghatározása során csak a rászorultsági elvet lehet figyelembe venni.  Az önkormányzati rendeletet azért is idejétmúlt, mert a feltételei alkalmazhatatlanok, így  polgármesteri hivatal helyett önkormányzati hivatal van és az elvárt „jogerős építési engedély” helyett csak bejelentés szükséges az építés megkezdéséhez, stb. Az önkormányzat a költségvetésében nem különített el külön támogatási alapot önkormányzati lakáscélú támogatásra. A felsorolt indokok miatt az önkormányzati rendeletet hatályon kívül kellett helyezni.