Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének 20/2020 (XI.20.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2020. 11. 20- 2021. 04. 14

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét gyakorolva, a képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (1) a.) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről a következőket rendeli el:

1. §

(1) Szociális célú tűzifa támogatás (továbbiakban: támogatás) a Levelek községben élő,

szociálisan rászoruló kérelmezőnek állapítható meg lakott ingatlanonként legfeljebb 2 erdei m3  keménylombos fa-fajtájú tűzifa mértékben, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) időskorúak járadékában részesül, vagy

c)  tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési

támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban) részesül, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

f) életkorúknál fogva azon szociálisan rászorult személyeknek, akinek a háztartásában egy fő legalább a 70. életévét betöltötte, vagy

g) akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élőnél a 200 %-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bármely jogosultsági feltétel alapján a támogatás ingatlanonként egy kérelmező részére állapítható meg. A támogatást ingatlanonként az (1) bekezdés szerinti bármely jogosultsági feltételnek megfelelő azon kérelmező részére kell megállapítani, aki a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet és –amennyiben szükséges, mellékleteit - hiánytalanul legkorábban nyújtja be.  A polgármester a támogatást kivételesen az (1) bekezdésben felsoroltakon túl kérelemre megállapíthat az életet, testi épséget veszélyeztető –igazoltan fennálló - állapot elhárítása céljából, illetve ha az ingatlanon több család él, ingatlanonként legfeljebb további 2, családonként legfeljebb 1  kérelmező részére abban az esetben, ha a kérelmező családja az (1) bekezdésben meghatározott feltételek szerint jogosult kérelmező családjától eltérő, legalább egy önállóan fával fűtött szobát kizárólagosan használ. 

(3) A kérelmező a támogatás megállapítására  csak az általa életvitelszerűen lakott, fával fűthető ingatlan vonatkozásában jogosult, függetlenül attól, hogy ott bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(4) A támogatás a kérelem mellékleteként az (1) illetve (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltétel igazolása alapján állapítható  meg azzal, hogy a helyi szociális hatóság nyilvántartásában szereplő  feltételek – (1) bekezdés a) – f) pont - fennállását nem kell külön igazolni. A kérelmek elbírálása során az (1) bekezdés a)-d) pontjai szerint jogosultakat előnyben kell részesíteni. A kérelem elbírálását megelőzően a kérelmező által életvitelszerűen lakott ingatlan fa tüzelésre alkalmas fűtési módját az önkormányzat a helyszínen ellenőrizheti.

(5) Nem jogosult tüzelőfa támogatásra – függetlenül az (1) bekezdésben foglaltak teljesülésétől – az a kérelmező, akinek a lakása – a kérelem benyújtása időpontjában - tűzifával nem fűthető.

(6) A támogatást a 2020. november 23. és 2020. december 24. között e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon benyújtott kérelemre a polgármester jogosult megállapítani.

(7) A támogatás pénzben meghatározott értéke erdei m3-ként 16.000,- + ÁFA (27%) (amelyet a Belügyminisztérium a BMÖGF/ 46 - 42 /2020. számú támogatói okirat szerinti támogatással biztosít) , valamint az önkormányzat  telephelyére és a jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlanhoz  házhozszállítás költsége (amelyet az önkormányzat szociális kerete terhére önerőből biztosít).

(8) A támogatást az önkormányzat 2021. január 5 - február 15 közötti időszakban juttatja el (házhozszállítás) a jogosulthoz, amelyért a jogosulttól semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.


2. §


A rendelet 2020. november 20-án lép hatályba, és 2021. április 15-én hatályát veszti.



Levelek, 2020. november 20.





Dr. Turóczyné Dr. Székely Anita                                              Dr. Siket Sándor         

              polgármester                                                                         aljegyző                                                                                                                           

                                                                                       a távollévő Dr. Spisák Ildikó jegyző

                                                                                                               helyett



Záradék:A rendeletet 2020. november 20. napján kihirdettem!   



     

                                                              Dr. Siket Sándor         

                                        aljegyző                                                                                                                           

                                                                                       a távollévő Dr. Spisák Ildikó jegyző

                                                                                                               helyett


Mellékletek