Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2020 (XII.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól szóló 3/2020. (III.12) rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 08- 2020. 12. 08

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét gyakorolva, a képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelem el:

1.§.

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól szóló 3/2020. (III. 12.) önkormányzati rendelete (továbbiakban Ör.) 2.§ (1) bekezdése helyébe következő rendelkezés lép:

     A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését:

880.975.458 Ft

Költségvetési bevétellel

1.429.893.149 Ft

Költségvetési kiadással

548.917.691 Ft

105.183.300 Ft

443.734.391 Ft

Költségvetési egyenleggel

- ebből működési (hiány)

            felhalmozási (hiány)


560.467.068 Ft

Finanszírozási  bevétellel

11.549.377 Ft

Finanszírozási  kiadással

548.917.691 Ft


Finanszírozási  egyenleggel

           

a bevételek és kiadások főösszegét 1.441.442.526 Ft-ban állapítja meg.


2. §.

Az Ör. 1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 6, 9.1, 9.1.1., 9.2, 9.2.1, 9.3, 9.3.1. mellékletei helyébe jelen rendelet 1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 6, 9.1, 9.1.1., 9.2, 9.2.1, 9.3, 9.3.1. mellékletei lépnek.


3. §.

A rendelet 2020. december 8. napján lép hatályba és a következő napon hatályát veszíti.  rendelkezéseit a 2020. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.



         Dr. Turóczyné Dr. Székely Anita                                 távollévő Dr. Spisák Ildikó jegyző

                        polgármester                                                        nevében és megbízásából

             

                                                                                                               Dr. Siket Sándor

                                                                                                                      aljegyző

A rendeletet 2020. december 7. napján kihirdettem:                      


         távollévő Dr. Spisák Ildikó jegyző   

                     nevében és megbízásából



                                                                                                             Dr. Siket Sándor

                                                                                                                    aljegyző


ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT


A költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján történt. A 2020. évi költségvetési rendeletmódosítás előkészítése során hatásvizsgálatot végeztünk, amely során megvizsgáltuk az eredeti költségvetésben, a jelenlegi módosítási javaslatban szereplő tételeket és ennek végeredményeként a módosított költségvetés megvalósításának lehetőségét és hatását.

A költségvetési rendeletmódosítás-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:


Társadalmi, gazdasági, hatások

A költségvetési rendelet módosítása az önkormányzat gazdálkodásában és működésében bekövetkezett időközi változások valamint a COVID-19 járvány miatt elrendelt központi intézkedések miatt feltétlenül szükségessé vált. A módosítás biztosítja
az önkormányzat és intézményei, szociális társulása és intézménye, az önkormányzat  közfoglalkoztatási programjai megvalósítását, folyamatos és biztonságos működését.


Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

A költségvetési rendelet módosításában foglalt pénzügyi,- számviteli stb. előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában vállalható, a jelenlegi szervezettel ellátható többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.


A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A költségvetési rendelet módosítás megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht., melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számítana, és támogatás megvonásával járhatna. A módosítás elmaradása megakadályozná a naprakész könyvvezetési feladatok teljesítését is.


A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A költségvetési rendelet módosításának alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzatnál, a közös hivatalban  és az intézményeknél rendelkezésre állnak.

INDOKOLÁS


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet 4. számú módosításához


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a 2020. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet-tervezetet az alábbiak szerint indokoljuk:


Levelek Nagyközség Önkormányzatának 2020. évi költségvetése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 34.§ (1) és (3) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (továbbiakban: Költségvetési törvény), az államháztartási törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásait figyelembe véve került összeállításra.

A polgármester a képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2020. évi költségvetési rendeletét.

A rendelet-tervezetnek a társadalmasítására illetve a Pénzügyi Bizottság általi megtárgyalására, véleményezésére és előterjesztésére a veszélyhelyzet időtartama alatt nincs mód.  

A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait. A helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia. A rendelet-tervezetben az Áht. 23.§ (2) bekezdés a) pontjának módosított szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.

A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Ávr., a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a tárgyévi központi költségvetésről elfogadott törvény határozza meg.

Az előterjesztés tárgyát képező költségvetési rendelet-tervezet három fontosabb részből áll:

  • a rendelet normaszövegéből,
  • a bevételi és kiadási előirányzatok részletes bemutatásából,
  • valamint a tájékoztató és kiegészítő mellékletekből.

Jelen előterjesztés tartalmazza Levelek Nagyközség Önkormányzatának 2020. évre szóló módosított költségvetési rendelet-tervezetét, költségvetését, illetve annak előzetes hatásvizsgálatát és indokolását.

A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, államigazgatási, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. E feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete már a költségvetést megelőzően, a 2020. február 14-i ülésen határozattal jóváhagyta az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegeit 2020-2021-2022. évekre. A költségvetésben hitelfelvételt, adósság keletkeztetést nem tervezünk.




RÉSZLETES INDOKOLÁS

az önkormányzat 2020. évi költségvetésének módosításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához


1.§-hoz

Az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének módosított bevételi és kiadási fő összegei, valamint a költségvetés egyenlege (hiány, többlet) és annak finanszírozási módja kerül megállapításra.


2.§-hoz

A rendelet mellékleteinek helyébe az azonos számú és szerkezetű, a módosított költségvetés tervszámai tartalmazó mellékletei lépnek.


3.§-hoz

A rendelet hatálybalépésének és hatályvesztésének napját határozza meg azzal, hogy a módosító rendeletet minden esetben egységes szerkezetbe kell foglalni a módosított rendelettel (beépül abba), ezzel a jogalkotási módszerrel kerülhető el a jogszabályhelyek duplikálódása és az egységes szerkezetű rendelet érthetőségének lehetővé tétele.

A rendelet alkalmazásának kötelezettségét mondja ki az önkormányzatra és szerveire vonatkozóan a gazdálkodásuk végrehajtásában.


Az indokolás közzétételének szabályai

A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.

A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály

jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.

Álláspont az indokolás közzétételéről

A rendelet az önkormányzat elfogadott költségvetési rendeletét módosítja, amelynek kiváltó okai már megtörtént gazdasági események és előirányzat csoportokon belüli átcsoportosítások szükségessége.

A rendeletmódosítás előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges. A rendelet elfogadására általánosan irányadó elfogadási szabályok a veszélyhelyzet időtartama alatt nem alkalmazhatóak (társadalmi egyeztetés, bizottsági tárgyalás és előterjesztés).

A veszélyhelyzetben mint különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.



Mellékletek