Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020 (IV.2.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2020 (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 03- 2020. 04. 03

Levelek Nagyközség  Önkormányzatának Polgármestere – a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3.§ (1) és (3) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a  Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény  13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 25. § (3) bekezdése b) pontjában, 32. § (1) bekezdés  b) pontjában 26.§-ában, 32.§.(3) bekezdésében,   45. § -(1) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján az alábbiakat rendeli el:


1.§



A  szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2020 (III.12.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.):.1.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:



„ (1) A szociális ellátások iránti kérelmeket a szükséges mellékletekkel együtt, a rendelet 1.és 2. mellékleteiben  szereplő formanyomtatványokon a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatalhoz, vagy a Leveleki Szociális Intézményhez (4555 Levelek Rákóczi utca 34.) lehet benyújtani személyesen vagy postai úton vagy az ügyfélkapuval rendelkezők az úgynevezett e-papír szolgáltatás igénybevételével, Levelek Nagyközség Önkormányzata címzettet kiválasztva.”


2.§


Az Ör. 1.§ az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


„(6) A koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt a szociális ellátások iránti kérelmek a szükséges igazolásokkal e rendelet 1. vagy 2. mellékletében lévő kitöltött és aláírt formanyomtatványok csatolásával a hivatal@levelektelepules.hu címre emailen is beküldhetők. A veszélyhelyzet alatt a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatalban vagy a Leveleki Szociális Intézményben (4555 Levelek Rákóczi utca 34.) a kérelmek személyes átvétele az intézmények bejárata elé kihelyezett zárt postaládába bedobással történik.”

3.§


Az Ör. 4.§ az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


„A koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt a szociális támogatások házipénztári kifizetése szünetel, a bankszámlával nem rendelkezők részére a támogatást az önkormányzat postai úton  juttatja el.”


4.§.


Az Ör.6.§.-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


 (7) A korábbi szabályok szerint  2000,-Ft/hó összegben 1 évre megállapított lakhatást segítő támogatásokat hivatalból felül kell vizsgálni és 2020. áprilisától a jogosultsági idő  végéig a jogosultság mértéke szerint 5 vagy 10 ezer forint/hó összegben kell megállapítani.”


5.§

Az Ör.7.§.-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Kérelemre – utólagos részbeni számla kiegyenlítés - települési lakhatási támogatás illeti meg az előző negyedévben megfizetett kommunális hulladékszállítási díj 50 %-ig azt a  70 éven felüli, egyedül élő lakost, aki a szolgáltatási díjat megfizette és a díjfizetésről szóló igazolást a kérelméhez csatolta.”


6. §

Az Ör.8.§.(3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:



„(3)Kivételes méltányosságból rendkívüli egészségügyi okból, elemi kár bekövetkezésekor, vagy átmeneti ellátatlanság miatt a (2) bekezdésben írt jövedelemhatártól a kérelem elbírálása során a polgármester eltérhet, de erre egy családra vonatkozóan legfeljebb évente 6 alkalommal és alkalmanként maximum 50.000,  forint összegben kerülhet sor.”


7. §

Az Ör.8.§ az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


(6) Rendkívüli élethelyzetnek minősül és a (3) bekezdés szerinti kivételes méltányosságot alapoz meg a koronavírus járvány miatt beállt olyan helyzet, amely akut módon veszélyezteti a kérelmező és családja legalapvetőbb étkezési, egészségügyi és lakhatási igényeinek kielégítését.


8.§

Az Ör.10.§.(1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:



„(1)A polgármester gyermeknevelés kiadásaihoz soron kívüli legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíj összegéig terjedő (jelenleg 28.500Ft) összegű rendkívüli települési támogatást állapít meg kérelemre vagy hivatalból a nagykorúvá vált gyermeknek, továbbá a gyermeket nevelő felnőttnek, akinek a családjában  az egy főre jutó havi jövedelem összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg és a család létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, különösen:

  1. ha a gyermek beteg és a szülő ezen okból táppénzes állományba kerül,                    
  2. ha a gyermek betegsége miatt a családnak a  havi gyógyszerköltség vagy a gyógyászati segédeszköz költsége  nagy megterhelést jelent
  3. egyik vagy mindkét szülő elhalálozása, vagy munkanélkülivé válása    esetén,

d) alkalmanként jelentkező egyéb többletkiadások – különösen a szociális  válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítése, a gyermeknevelésbe vételének megszűnését követő gyámhivatali visszahelyezés, betegség vagy iskoláztatás miatt legfeljebb havi egy alkalommal.”



Záró rendelkezések


9.§

E rendelet 2020. április 03. napján lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti


Levelek, 2020. április 02.




Borsodi László                                                                                               Dr.Spisák Ildikó

polgármester                                                                                                jegyző





A rendeletet 2020. április 02. napján kihirdettem:              Dr.Spisák Ildikó

                                                                                                          jegyző

Mellékletek