Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020 (IV.6.) önkormányzati rendelete

a gyermekek védelméről és a térítési díjakról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 07- 2020. 04. 07

Levelek Nagyközség  Önkormányzatának Polgármestere – a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3.§ (1) és (3) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a  Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény  13. § (1) bekezdés 8.és 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 92.§(1) bekezdés b.) pontjában és (2) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazások alapján az alábbiakat rendeli el:

1.§

A   gyermekek védelméről és a térítési díjakról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.): 8.§ az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4)A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben 2020.március 23.-tól a veszélyhelyzet megszűnéséig a szociális ebéd házhozszállítása Levelek és Besenyőd településen valamennyi igénybevevő számára ingyenesen történik.”

Záró rendelkezések

2.§.

E rendelet a kihirdetését követően 2020.április 07. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

Levelek, 2020. április 06.


Borsodi László                                                              Dr. Spisák Ildikó

polgármester                                                                          jegyző


A rendeletet 2020. április 06. napján kihirdettem!                                       Dr. Spisák Ildikó

                                                                                                           jegyző


Általános és részletes indoklás


A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben a polgármester törvényi felhatalmazást kapott a képviselő-testület nevében a rendelet alkotásra, módosításra.  A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3.§ (1) és (3) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése biztosítja a jogalkotói hatáskört a képviselő-testület nevében.

 A gyermekek védelméről és a térítési díjakról szóló hatályos 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosítása a Leveleki Szociális Társulás keretében, a Társulás Leveleki Szociális Intézménye útján biztosított szociális étkezés házhozszállítása miatt vált indokolttá. A rendelet tartalmazza a szociális ebéd házhoz szállítási díjait, mely Magy településen ingyenes, Levelek és Besenyőd településen 70,-Ft/adag. 

A kihírdetett veszélyhelyzetben a lakossági kontaktusok csökkentése és a járvány megelőzése érdekében 2020. március 23-tól a szolgáltató részéről valamennyi étkező számára kötelezően biztosítani kell az ebéd házhozszállítását, az ebéd a Leveleki Szociális Intézményben nem vehető át. A kötelező házhozszállítás költségeit az érintett önkormányzatok - Levelek, Besenyőd – viselik. A rendelet módosítást a szolgáltató intézményvezetővel és Besenyőd Polgármesterével egyeztettük.

 A módosítással egyenlő feltételekkel, ingyenes a házhozszállítás valamennyi étkező részére a veszélyhelyzet fennállása alatt.