Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020 (IV.17.) önkormányzati rendelete

az új koronavírus-járvánnyal összefüggő kijárási korlátozás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2020. 04. 18- 2020. 04. 18

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármestere - a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörömben eljárva Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nevében Magyarország Kormányának a hétvégére vonatkozó kijárási korlátozással összefüggésben meghozható önkormányzati intézkedésekről szóló 118/2020. (IV.16.) Korm. rendelet 3.§-ában kapott felhatalmazás alapján az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása és a település lakosságának egészségvédelme érdekében a következőket rendelem el:


  1. §


Levelek településen 2020. április 18.-án (szombat) 00:00 órától 2020. április 19.-én (vasárnap) 24:00 óráig az önkormányzati alkalmazottak kivételével tilos belépni önkormányzati tulajdonban vagy üzemeltetésben lévő Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Kastélykert Óvoda, Vörösmarty utcai sportkomplexum és a Tó-Centrumban lévő strand ingatlanok területére.


2. §


Levelek település teljes közterületén és a közforgalom számára nyitott magánterületein a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti tevékenységet (az egyedi szabadidős sport tevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés) korlátozom, e tevékenység céljából a lakóhely, tartózkodási hely kizárólag kerékpárral vagy gyalogosan, séta vagy sportolás céljából hagyható  el, és e tevékenység kizárólag a lakóhely közvetlen  500 méteres közelében gyakorolható a csoportosulás elkerülésével és egymástól 1,5-2 méteres távolság megtartásával. 


3.§


(1)A Rendelet betartását a Rendőrség  ellenőrzi és a helyi Obsitos-Őr Polgárőr Egyesület segíti.


(2)A Rendeletben foglaltak megsértése esetén a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendeletben megállapított szabálysértési bírság kiszabásának van helye.


4.§

Jelen Rendelet 2020. április 18. (szombat) napján 00:00 órakor lép hatályba és 2020. április 19.(vasárnap) napján 24:00 órakor hatályát veszti.

Levelek, 2019. április 17.

                          

 Dr.Spisák Ildikó                                                             Borsodi László

                                   jegyző                                                                  polgármester



A rendeletet 2020. április 17.-én kihirdettem!                                                                                                                                              Dr.Spisák Ildikó

                                                                                                                            Jegyző



Általános indoklás



A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben a polgármester a 118/2020.(IV.16.) Kormányrendeletben kapott  felhatalmazást arra, hogy a képviselő-testület nevében megalkotott rendelettel Levelek településen a kijárási korlátozásról szóló 71/2020.(III.27) Kormányrendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat alkosson 2020. április 18-19 közötti hétvégére.


A jogalkotói hatáskört a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3.§ (1) és (3) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése biztosítja a képviselő-testület nevében.


A polgármester  a kialakult veszélyhelyzetben az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása és a település lakosságának egészségvédelme érdekében a képviselő-testületi tagokból alakított operatív munkacsoport tagjai véleményének kikérésével döntött a településen a lakosság számára korábban nyitva álló közösségi terek és közterületek használatának korlátozásáról a 2020. április 18-19.közötti hétvégére a szabadidős célú tevékenységek tekintetében. A korlátozás nem érinti az élelmiszer beszerzéssel, stb. kapcsolatos már ismert központi korlátozó előírásokat, csak a helyi szabadidős tevékenységekre terjed ki.



Részletes indoklás


1§-hoz


A hétvégén az önkormányzati tulajdonú vagy üzemeltetésű létesítmények használatát megtiltja szabadidős tevékenységre is.


2.§-hoz


A település nyitott terein, közterületein a szabadidős célú tevékenységet korlátozza a kerékpáros és gyalogos formára, és a mozgásteret szűkíti a  lakókörnyezet 500 méteres körzetére.


3.§.-hoz


A korlátozások ellenőrzésébe a rendőrséget vonja be és a helyi polgárőrséget kéri fel segítségül  a 71/2020.(Korm. rendelet 9.§-ban írt szabálysértési eljárás kilátásba helyezésével, mely kimondja, hogy a „A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.

(2) A Szabstv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően az (1) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.”


4.§-hoz



A rendelet a kihirdetése közzététellel 2020. április 17. napján történik, a rendelet hatálya a hétvégére szól 2020. április 18-19 napokra 0 órától éjfélig.