Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020 (IV.24.) önkormányzati rendelete

az új koronavírus-járvánnyal összefüggő kijárási korlátozás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2020. 04. 25- 2020. 04. 25

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármestere - a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörömben eljárva Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nevében Magyarország Kormányának a hétvégére vonatkozó kijárási korlátozással összefüggésben meghozható önkormányzati intézkedésekről szóló 148/2020. (IV.23.) Korm. rendelet 3.§-ában kapott felhatalmazás alapján az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása és a település lakosságának egészségvédelme érdekében a következőket rendelem el:

  1. §

Levelek településen 2020. április 25.-én (szombat) 00:00 órától 2020. április 26.-án (vasárnap) 24:00 óráig az önkormányzati alkalmazottak kivételével tilos belépni önkormányzati tulajdonban vagy üzemeltetésben lévő Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Kastélykert Óvoda és Konyha, a Vörösmarty utcai sportkomplexum és a Tó-Centrumban lévő strand ingatlanok területére.

2. §

Levelek település teljes közterületén és a közforgalom számára nyitott magánterületein a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti tevékenységet (az egyedi szabadidős sport tevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés) korlátozom, e tevékenység céljából a lakóhely, tartózkodási hely kizárólag kerékpárral vagy gyalogosan, séta vagy sportolás céljából hagyható  el, és e tevékenység kizárólag a lakóhely közvetlen 1.000 méteres közelében gyakorolható a csoportosulás elkerülésével és egymástól 1,5-2 méteres távolság megtartásával. 

3.§

(1)A Rendelet betartását a Rendőrség  ellenőrzi és a helyi Obsitos-Őr Polgárőr Egyesület segíti.

(2)A Rendeletben foglaltak megsértése esetén a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendeletben megállapított szabálysértési bírság kiszabásának van helye.

4.§

Jelen Rendelet 2020. április 25. (szombat) napján 00:00 órakor lép hatályba és 2020. április 26.(vasárnap) napján 24:00 órakor hatályát veszti.


Levelek, 2020. április 24.


                                   Dr.Spisák Ildikó                                                            Borsodi László

                                           jegyző                                                                     polgármester


A rendeletet 2020. április 24.-én kihirdettem!                                                                                                                                                       Dr.Spisák Ildikó

                                                                                                                            Jegyző



Általános indoklás

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben a polgármester a 148/2020.(IV.23.) Kormányrendeletben kapott  felhatalmazást arra, hogy a képviselő-testület nevében megalkotott rendelettel Levelek településen a kijárási korlátozásról szóló 71/2020.(III.27) Kormányrendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat alkosson 2020. április 25-26 közötti hétvégére.

A jogalkotói hatáskört a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3.§ (1) és (3) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése biztosítja a képviselő-testület nevében.

A polgármester  a kialakult veszélyhelyzetben az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása és a település lakosságának egészségvédelme érdekében a képviselő-testületi tagokból alakított operatív munkacsoport tagjai véleményének kikérésével döntött a településen a szabadidős célú tevékenységek tekintetében a lakosság számára korábban nyitva álló közösségi terek és közterületek használatának korlátozásáról a 2020. április 25-26.közötti hétvégére. A korlátozás nem érinti az élelmiszer, gyógyszer beszerzéssel, stb. kapcsolatos központi korlátozó előírásokat, csak a helyi szabadidős tevékenységek gyakorlásának korlátozásáról szól.

Részletes indoklás

1§-hoz

A közkedvelt önkormányzati tulajdonú vagy üzemeltetésű létesítmények lezárásával a helyi és a környező lakosság által eddig szabadidős tevékenységekre is használt közösségi terek használatát tiltja meg hétvégén kizárva ezzel a felsorolt létesítmények területén történő csoportosulást.

2.§-hoz

A település nyitott terein, közterületein a szabadidős célú tevékenységet korlátozza a kerékpáros és gyalogos formára, és a mozgásteret szűkíti a  lakókörnyezet 1.000 méteres körzetére.

3.§.-hoz

A korlátozások ellenőrzésébe a rendőrséget vonja be és a helyi polgárőrséget kéri fel segítségül  a 71/2020.(Korm. rendelet 9.§-ban írt szabálysértési eljárás kilátásba helyezésével, mely kimondja, hogy a „A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.

(2) A Szabstv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően az (1) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

4.§-hoz

A rendelet a kihirdetése közzététellel 2020. április 24. napján történik, a rendelet hatálya a hétvégére szól 2020. április 25-26 napokra 0 órától éjfélig.