Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (I.14.) önkormányzati rendelete

sportcélú létesítmények bérbe adásának helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 20

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (I.14.) önkormányzati rendelete

sportcélú létesítmények bérbe adásának helyi szabályairól

2024.01.20.

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, 33. cikk (1) bekezdésében kapott feladat- és hatáskörét gyakorolva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15) pontjában, 107. §-ában meghatározott feladatkörében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. és 11. pontjai alapján, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról és a tulajdonjog gyakorlás szabályairól szóló 7/2014. (VI.27.) önkormányzati rendeletére (továbbiakban: vagyonrendelet), a sportcélú létesítmények bérbe adásának helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az alábbi, Levelek Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő sportcélú létesítményekre:

a) leveleki 450/1 helyrajzi számú kivett sporttelep megnevezésű ingatlanon (továbbiakban: sporttelep) lévő labdarúgó pályákra - élőfüves labdarúgó pálya (továbbiakban: centerpálya), műfüves labdarúgó kispálya (20x40 m, továbbiakban: kispálya), műfüves labdarúgó nagypálya (60x40 m, továbbiakban: nagypálya) -, zöldterületre, a kiszolgáló épületre és ennek egyes helyiségeire, közlekedési területeire,

b) a leveleki 912 helyrajzi számú, kivett általános iskola megnevezésű ingatlanon lévő sportcsarnok épületre (továbbiakban: sportcsarnok).

2. § Az önkormányzat a sporttelepen lévő kispálya és nagypálya használatára és hasznosítására a Magyar Labdarúgó Szövetséggel megkötött együttműködési megállapodás szerint, a sportcsarnok használatára és hasznosítására a Kisvárdai Tankerületi Központtal megkötött megállapodás alapján jogosult. A kispályát és a nagypályát használni, hasznosítani a Magyar Labdarúgó Szövetség által le nem kötött időtartamban, a sportcsarnokot használni, hasznosítani tanítási napokon 16 óra és 06 óra közötti időtartamban, tanítási napokon kívül a Kisvárdai Tankerületi Központ illetőleg a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola által le nem kötött időtartamban lehet. A kispálya és a nagypálya bérletére alkalmazni kell a Magyar Labdarúgó Szövetség és az önkormányzat által meghatározott használati szabályokat és a sporttelep házirendjét, a sportcsarnok bérletére alkalmazni kell a Kisvárdai Tankerületi Központ illetőleg a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola által meghatározott használati szabályokat és házirendet.

3. §1 (1) A kispálya, a nagypálya, a centerpálya és a sportcsarnok bérletére az alábbi bérleti díjakat határozza meg:

a) kispálya 10.000 Ft+Áfa/óra,

b) nagypálya 20.000 Ft+Áfa/ óra,

c) centerpálya 20000 Ft+Áfa/ óra,

d)2 sportcsarnok 12000 Ft+Áfa/óra.

(2) A kispálya, a nagypálya, a centerpálya és a sportcsarnok bérletére az alábbi kedvezményes bérleti díjakat biztosítja leveleki lakóhelyű, tartózkodási helyű, székhelyű, telephelyű személyek és szervezetek részére:

a) kispálya 5000 Ft+Áfa/óra,

b) nagypálya 10.000 Ft+Áfa/óra,

c) centerpálya 10.000 Ft+Áfa/ óra,

d)3 sportcsarnok 8.000 Ft+Áfa/óra.

(3) A kispálya, a nagypálya, a centerpálya és a sportcsarnok bérletére az alábbi kedvezményes bérleti díjakat biztosítja a bérlő részére, aki/amely fél éven belül legalább 20 óra időtartamban bérbe veszi az alábbi létesítmények legalább egyikét:

a) kispálya 5000Ft+Áfa/óra,

b) nagypálya 10.000Ft+Áfa/óra,

c) centerpálya 10.000Ft+Áfa/ óra,

d) sportcsarnok 10.000 Ft+Áfa/óra.

(4) Azon helyi székhelyű sportegyesület részére, amely a (3) bekezdés szerint bérli valamelyik pályát vagy a sportcsarnokot, külön bérleti díj felszámítása nélkül bérbe adja a sportegyesület által működtetett csapat(ok) sportági bajnokság és kupa hazai mérkőzéseinek lejátszására alkalmas pályát vagy sportcsarnokot.

(5) Az önkormányzat a sportcélú ingatlan bérleti díjából a bérlő szervezet részére további bérleti díj kedvezményt biztosíthat.

4. § (1) A centerpálya edzés céljára bérbe nem adható.

(2) A sportcélú ingatlan a 2. § figyelembe vételével nem sportcélra is bérbe adható.

(3) Amennyiben a bérlő kéri, hogy a bérlet időtartama alatt a sportcélú ingatlan közönség által – akár ingyenesen, akár belépőjegy ellenében - látogatható legyen, a bérlet rendezvénynek minősül. A rendezvényért a bérlő teljes felelősséggel tartozik.

(4) A 3. § (1)-(4) bekezdései szerint a sporttelepen lévő pálya bérlete esetében térítésmentesen biztosítja a bérlő részére a sporttelepre történő gyalogos bejutást, a sporttelepen belüli gyalogos közlekedésre alkalmas útvonal használatát, a sporttelepen lévő kiszolgáló épületben kijelölt csapatonként 1-1 öltöző és mosdó helyiség használatát.

(5) A 3. § (5) bekezdése szerint a sporttelepen lévő pályán megrendezett mérkőzésre a mérkőzés kezdő és befejező időpontja előtti illetve utáni egy-egy órával kezdődően és végződően biztosítja a bérlő részére a sporttelepre történő gyalogos bejutást, a sporttelepen belüli gyalogos közlekedésre alkalmas útvonal használatát, a sporttelepen lévő kiszolgáló épületen belüli kijelölt 3-3 öltöző és mosdó helyiség használatát.

(6) A sportcsarnok bérlete esetében a (2) és (3) bekezdést értelemszerűen kell alkalmazni a sportcsarnok ingatlanára és a sportcsarnokban lévő kiszolgáló helyiségekre.

(7) A bérletre írásos szerződést kell kötni. A szerződésben rögzíteni kell különösen a bérlet célját és időtartamát, a bérleti díjat és annak megfizetése szabályait és a kárfelelősség szabályait.

5. § Ez a rendelet 2021. január 15. napján lép hatályba.

1

A 3. § a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés d) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdés d) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.