Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.02.01.

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Levelek nagyközség közigazgatási területén lévő köztemetőre, annak fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az ott folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) A köztemető a Levelek belterület 418/1 és a Levelek belterület 418/2 helyrajzi szám alatti területeken működik.

2. § (1) Levelek nagyközség közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) határoz.

(2) A köztemetők, azok létesítményeinek, építményeinek, berendezéseinek fenntartásáról, üzemeltetéséről Levelek Nagyközség Önkormányzata gondoskodik.

(3) Az e rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (Ttv.), valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. I.) Korm. rendeletben (Vhr.) használt fogalmakat kell érteni.

2. A köztemető üzemeltetése

3. § (1) Az üzemeltető gondoskodik a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények állagmegóvásáról, valamint a közcélú zöldfelületek gondozásáról,

(2) Az üzemeltető gondoskodik a hulladékgyűjtő-helyek kijelöléséről, és a hulladékgyűjtő-helyeken felhalmozódott hulladék folyamatos elszállításáról vagy elszállíttatásáról,

(3) Az üzemeltető gondoskodik a sírhelyek értékesítéséről, újra megváltásának biztosításáról a mindenkori önkormányzati rendelet díjszabása és szabályozása alapján,

(4) Az üzemeltető gondoskodik a temetési helyek nyilvántartásáról.

3. A temetési helyek, valamint a sírjelek és síremlékek kialakításának rendje

4. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell osztani.

(2) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 90 cm;

b) kettős sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 190 cm;

c) családi sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége egyedi;

(3) A sírok közötti közlekedők 80 cm szélesek, a sírsorok közötti távolság 80 cm.

(4) A sírhelyek környezete, a sírhelyek körüli 30 cm széles sáv burkolható.

5. § (1) A temetési hely mélyítésével:

a) egyes sírhelybe további egy nagy koporsó és egy gyermek korporsó vagy exhumált halott rátemethető,

b) kettes sírhely egy - egy részébe rátemetés az egyes sírhely mértékének megfelelően végezhető,

(2) Urnák elhelyezhetősége:

a) egyes sírhelybe legfeljebb két urna helyezhető el,

b) kettes sírba oldalanként két-két urna helyezhető el,

c) urnafülkébe urna a befogadóképességig helyezhető el.

6. § (1) Síremléket, sírjelet létesíteni, annak eredeti állapotát megváltoztatni az jogosult, aki e rendelet szerint rendelkezési joggal bír. Ha a síremléket vagy sírjelet létesítő vagy azt megváltoztatni kívánó nem azonos a rendelkezési jogosulttal a kiépítéshez vagy átépítéshez annak engedélyét meg kell szerezni.

(2) A sírjelen fel kell tüntetni az elhunytról a legfontosabb információkat: a betemetettek nevét, születési és halálozási évüket.

(3) Síremlék (sírkő) vagy sírbolt bontása az üzemeltető hozzájárulásával végezhető, a bontás, áthelyezés, átalakítás tervezett kivitelezési munkálatait az üzemeltetőnek előzetesen írásban be kell jelenteni.

(4) Síremlék állításakor, bontásakor, átalakításakor okozott kárért elsősorban a károkozó tartozik felelősséggel, ismeretlensége esetén a síremlék tulajdonosa felelős.

4. A temetési helyek feletti rendelkezési jog

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, kivéve a Vhr. 18. §

(3) bekezdésében foglalt esetekben. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadóak.

5. A köztemető használatának rendje

8. § (1) A köztemetők április 1. napjától szeptember 30. napjáig 6.00 órától 20.00 óráig, október 1. napjától március 31. napjáig 7.00 órától 17.30 óráig tartanak nyitva, kivéve október 31. napját és november 1. napját, amikor a köztemetők 6.00 órától 21.00 óráig tartanak nyitva.

(2) A nyitvatartás rendjét a temetők bejáratánál ki kell függeszteni, a temetők nyitásáról és zárásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(3) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(4) A sírhely fölé épített síremlék, sírbolt, sírjel, szegélykő, valamint a temetési helyre ültetett növényzet nem terjedhet túl a temetési hely területén.

(5) A (4) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani, ennek eredménytelensége esetén – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére – a túllógó növényzetet visszanyesni, eltávolítani.

(6) A temetési helyen, annak közvetlen környezetében, valamint a köztemető területén csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetőek1 méternél magasabbra növő növények, illetve köztemetőben lévő fa csak a tulajdonos előzetes hozzájárulásával vágható ki.

(7) A (6) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető a növényeket – eredménytelen írásos felszólítást követően – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére eltávolíttatja.

(8) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni:

a) a temetési hely és környezetének – a sírhelyek körüli 30 cm sáv – gondozásáról, különösen gyomtalanításáról,

b) a sírjel vagy sírbolt állagának megóvásáról, a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállításáról,

c) a temetési hely és környezetének gondozása során keletkezett hulladék kijelölt hulladékgyűjtőbe történő elhelyezéséről.

(9) A temetési hely gondozását a temetési hellyel rendelkezni jogosult a szomszédos temetési helyek sérelme és szennyezése nélkül köteles elvégezni.

(10) Tilos a köztemetőben

a) reklám közzététele és reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése,

b) a kegyeleti gyertya és mécses gyújtás kivételével égetési tevékenységet végezni, tüzet rakni,

c) padokat, ülőhelyeket a tulajdonos előzetes engedélye nélkül elhelyezni.

d) köztemetőbe állatot – segítő kutya, közfeladatot ellátó őrző védőkutya és mentőkutya kivételével – pórázon vagy szabadon engedve bevinni,

e) a köztemetőben, valamint a köztemető melletti, előtti közterületen bármilyen jellegű kereskedelmi tevékenységet folytatni.

(11) A köztemetőbe járművel a következők szerint lehet behajtani, illetve parkolni:

a) látogatók gépjárműveiket a köztemetőn kívül, továbbá a köztemető területén belül kizárólag a ravatalozó mellett, illetve a ravatalozóhoz vezető út mellett kijelölt területen helyezhetik el,

b) a köztemetőben gépjárművel történő közlekedés esetén a megengedett maximális sebesség 5 km/óra, és a gépjárművel való közlekedés során keletkezett hang vagy egyéb hatás, nem zavarhatja a temető látogatókat és a búcsúztatási szertartásokat.

c) az üzemeltető jogosult az ünnepek körüli nyitvatartási, és behajtási rendet a fentiektől eltérően szabályozni,

d) köztemetőbe való behajtás ingyenes.

6. A temetkezési szolgáltatások

9. § (1) A temetkezési szolgáltatások körébe tartozik:

a) a temetésfelvétel

b) az elhunyt temetésre való előkészítése,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás,

d) a ravatalozás, búcsúztatás

e) sírhelynyitás és visszahantolás

f) a sírba helyezés

g) a halottszállítás

h) az urnaelhelyezés

i) az urnakiadás

j) az exhumálás,

k) az újratemetés

(2) A köztemetőkben az önkormányzat a temetkezési szolgáltatások ellátását -a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel- az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók útján biztosítja.

(3) A temetkezési szolgáltatások közül kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele a köztemetőn belül az elhunyt hűtéséhez, továbbá az elhunyt ravatalozása kizárólag az üzemeltető ravatalozó helyiségében történhet.

(4) A temetőben temető fenntartási hozzájárulást nem kell fizetni, a létesítmények igénybevétele díjtalan.

(5) A díjak bevezetésének szükségességét a képviselő-testület évente felülvizsgálja.

7. Egyéb vállalkozói tevékenységek

10. § (1) A köztemetők területén vállalkozói munkát csak az végezhet, aki az ahhoz szükséges hatósági engedélyekkel, valamint a munkavégzésre vonatkozó, temetőüzemeltető által kiadott engedéllyel rendelkezik.

(2) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a temetőlátogatók kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát, a temetkezési szertartásokat.

(3) A temetőben munkát végezni úgy lehet, hogy a temetési hely gondozása során más temetési hely, valamint a környezet ne sérüljön meg, hogy annak eredeti állapota ne változzon.

(4) Bármely létesített építményt, tárgyat vagy ültetett növényt a temetőben csak úgy lehet elhelyezni, hogy az ne akadályozza a terület fenntartását és ne okozzon balesetveszélyt.

(5) A temető területén végzett munkák során a munkát végző köteles betartani a vonatkozó munka-, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.

(6) Az üzemeltető jogosult a temető területén építési, bontási és egyéb tevékenységet végzőket ellenőrizni, az adott tevékenységre vonatkozó jogszabályokat betartatni, a jogszabályok megsértése miatti jogkövetkezményeket velük szemben érvényesíttetni.

8. Hulladék gyűjtése, elhelyezése, kezelése

11. § (1) Az üzemeltető a kizárólag sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén hulladékgyűjtőket helyez el és gondoskodik azok rendszeres ürítéséről.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hulladékgyűjtőkben földet, törmeléket, háztartási szemetet, valamint nem a köztemetőből származó hulladékot elhelyezni tilos.

(3) A vállalkozó köteles az általa végzett munkák során visszamaradt földet, keletkezett törmeléket saját költségén legkésőbb a munka befejezésének lejelentéséig a köztemetőből elszállítani vagy elszállíttatni. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével jogosult és köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját felszólítani kötelezettsége teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén az üzemeltető a hulladék elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjának költségére gondoskodik.

9. Záró rendelkezések

12. §1

13. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.