Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (III.12.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 03. 13

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (III.12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.03.13.
az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásához
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a 2020. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet-tervezetet az alábbiak szerint indokoljuk:
Általános indoklás
Levelek Nagyközség Önkormányzatának 2020. évi költségvetése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 24. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (továbbiakban: Költségvetési törvény), az államháztartási törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásait figyelembe véve került összeállításra.
Az Áht. 24. § (3) bekezdése szerint, a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármesternek tárgyév február 15-éig - ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig – nyújtja be a képviselő-testületnek. A Költségvetési törvény 2020. január 01-én lépett hatályba, melynek értelmében a költségvetési rendelet benyújtására előírt határidő 2020. február 15-e volt, melynek az első fordulós tárgyaláskor eleget tettünk.
Az Ávr. 27. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a költségvetési szervek vezetőivel a rendelettervezet költségvetési intézményekre vonatkozó keretszámai egyeztetésre kerültek, az egyeztetett keretszámokat tartalmazza a rendelet-tervezet. Az Önkormányzat 100%-os, illetve többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságaival az ellátandó önkormányzati feladatok tekintetében a költségvetésben tervezett előirányzatok szintén egyeztetésre kerültek.
A képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2020. évi költségvetési rendeletét a Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait. A helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia. A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának módosított szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Ávr., a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a Központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Az előterjesztés tárgyát képező költségvetési rendelet-tervezet három fontosabb részből áll:
a rendelet normaszövegéből,
a bevételi és kiadási előirányzatok részletes bemutatásából,
valamint a tájékoztató és kiegészítő mellékletekből.
Jelen előterjesztés tartalmazza Levelek Nagyközség Önkormányzatának 2020. évre szóló költségvetési rendelet-tervezetét, költségvetését, illetve annak indoklását. A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, államigazgatási, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. E feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete már a költségvetést megelőzően, a 2020. február 14-i ülésen határozattal jóváhagyta az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegeit 2020-2021-2022. évekre. A költségvetésben hitelfelvételt, adósság keletkeztetést nem tervezünk.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásához
1. §-hoz
Az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének bevételi és kiadási fő összegei, valamint a költségvetés egyenlege (hiány, többlet) és annak finanszírozási módja kerül megállapításra.
2. §-hoz
Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények bevételeit és kiadásait tartalmazza kiemelt előirányzati csoportonként, valamint a rendelet mellékletének felsorolását.
3. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának részletes szabályai kerülnek meghatározásra.
4. §-hoz
A költségvetés személyi juttatásokkal kapcsolatos szabályai kerülnek meghatározásra.
5. §-hoz
Az önkormányzat gazdálkodására vonatkozó egyéb szabályok kerülnek meghatározásra.
6. §-hoz
Az önkormányzati intézmények szabályzatainak készítésére vonatkozó rendelkezések kerülnek meghatározásra.
7. §-hoz
Az önkormányzati költségvetés végrehajtásának ellenőrzésére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
8. §-hoz
1. Az önkormányzati rendelet hatálybalépésének napját határozza meg.
2. Az önkormányzati hivatalban dolgozók juttatásairól, támogatásairól szóló 11/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelet 2. §-a c.) pontját módosítja, mellyel a korábbi nem alkalmazott „lakáscélú támogatás” juttatási forma helyett „ munkáltatói szociális támogatás” formát határoz meg.
3. A mezei őrszolgálatról szóló 18/2019.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. §. (1) bekezdésében az érintettek számára kedvezően a mezőőri járulék mértékére vonatkozóan a „2500,-Ft/m2” elírást javítjuk ki a képviselő-testület által eredetileg is elfogadott és a költségvetésben is ennek megfelelően tervezett „2500,-Ft/ha”mértékre.