Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 15/2012.(XI.30) Ör. módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 15/2012.(XI.30) Ör. módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tájékoztató az előzetes hatásvizsgálat eredményéről
1. A jogszabály megalkotásának szükségessége
Az önkormányzati helyi adó rendelet megalkotása nem kötelező, helyi adók bevezetése lehetőség, a települési önkormányzat döntésének függvénye.
1. A jogalkotás elmaradásának várható következményei
A jogalkotás elmaradásának közvetlen jogi, felügyeleti következménye nincs, a rendelet-tervezet megalkotásának (mint az eredeti alaprendelet módosítása) elmaradása esetén a jelenleg hatályos helyi adókat szabályozó önkormányzati rendeletben meghatározott hatályos adómértékek maradnak érvényben.
1. A rendelet társadalmi, gazdasági és költségvetési hatásai
A rendelet-tervezetben a helyi adómértékek módosíthatók. Az adómértékek emelésével a társadalom (magánszemélyek, vállalkozások) terhei nőnek, növekszik a társadalmi elvonás mértéke.
A beszedett helyi adó az önkormányzat egyik fontos, meghatározó bevétele, mely hozzájárul az önkormányzati, közösségi kiadások finanszírozásához, az önkormányzat gazdálkodását segíti és támogatja Az adómérték változással csökkenthető, illetve növelhető a lakosságtól és a vállalkozásoktól elvont összeg, és ezzel párhuzamosan csökken, illetve növekszik az önkormányzat saját bevétele, mely az önkormányzat működési és fejlesztési kiadásainak meghatározó forrása.
A helyi adó az önkormányzati bevétel egyik jelentős eleme. A helyi adómértékek emelésével az önkormányzati költségvetés bevétele és főösszege növelhető, míg az adómérték csökkentés az önkormányzati költségvetés bevételi oldalát, valamint főösszegét várhatóan – amennyiben a kieső bevétel más bevételekkel nem kerül kompenzálásra – csökkenti.
1. A rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai
A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve új, többlet terheket eredményező hatása nincs, a rendelet alkalmazása az eddigi adminisztratív munka további szükségességét igényli.
1. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
1. Környezeti és egészségügyi következményei
A rendeletnek közvetlen környezeti hatása nincs. A rendeletnek közvetlen egészségi hatása, egészségügyi következménye nincs.
Általános indokolás
a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 15/2012. (XI.30.) Ör.módosításáról szóló
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 6. § rendelkezése alapján az Önkormányzat adómegállapítási joga kiterjed arra, hogy a helyi adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességeihez igazodóan – a törvényben meghatározott felső (adómaximum) határokra figyelemmel – megállapítsa. Levelek Nagyközség Önkormányzata a lehetséges helyi adók közül a magánszemély kommunális adóját és a helyi iparűzési adót vezette be. Tekintettel arra, hogy Levelek Nagyközség Önkormányzatának kiadásai az energia áremelkedés és az infláció következtében növekednek, az adók mértékének emelése – a fejlesztési források, kötelező feladat ellátások biztosításához – indokolt lehet. A rendelet-tervezet a kivetett helyi adók közül a magánszemélyek kommunális adójának mértékére vonatkozó módosítást tartalmaz.
Részletes indokolás
a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 15/2012. (XI.30.) Ör.módosításáról szóló
1. §-hoz
Az adó éves mértékének emelését tartalmazza.
2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.