Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 4/2022. (III.9.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 07
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 4/2022. (III.9.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján történt. A 2022. évi költségvetési rendeletmódosítás előkészítése során hatásvizsgálatot végeztünk, amely során megvizsgáltuk az eredeti költségvetésben, a jelenlegi módosítási javaslatban szereplő tételeket és ennek végeredményeként a módosított költségvetés megvalósításának lehetőségét és hatását.
A költségvetési rendeletmódosítás-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A költségvetési rendelet módosítása az önkormányzat gazdálkodásában és működésében bekövetkezett időközi változások miatt elrendelt központi intézkedések miatt feltétlenül szükségessé vált. A módosítás biztosítja az éves közfoglalkoztatási program megvalósítását és segíti az önkormányzat és szervei folyamatos és biztonságos működését.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A költségvetési rendelet módosításában foglalt pénzügyi,- számviteli stb. előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A költségvetési rendelet módosítás megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht., valamint a gépjárműadó központosításáról rendelkező kormányrendelet előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számítana, és támogatás megvonásával járhatna. A módosítás elmaradása megakadályozná a naprakész könyvvezetési feladatok teljesítését is.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A költségvetési rendelet módosításának alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzatnál, a hivatalban és a szervezeteknél rendelkezésre állnak.
A fentiek alapján kérem, hogy a Levelek Nagyközség Önkormányzata 2022. évi költségvetésének módosítására vonatkozó rendelet tervezetet elfogadni szíveskedjenek.