Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekjóléti gondoskodás helyi szabályairól szóló 2/2021 (II.8.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 15

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
a szociális és gyermekjóléti gondoskodás helyi szabályairól szóló 2/2021 (II.8.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
A szociális és gyermekjóléti gondoskodás helyi szabályairól szóló 2/2021 (II.8.) önkormányzati rendelet módosításáról
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló rendelet módosításáról szóló rendelet-tervezet ( a továbbiakban: rendelet) előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A rendelet végrehajtása megalapozza az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti támogatási rendszer jogszerűségének megvalósulását, a szociális és gyermekjóléti költségvetési támogatások jogszerű felhasználását.
A rendelet meghatározza a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások és természetbeni támogatások módosított feltételeit, ezáltal hatással van az önkormányzat és intézményei működésére, valamint a településeken élőkre.
Környezeti és egészségügyi következmények
A rendeletben foglaltak végrehajtásának közvetlen egészségügyi követelményei nincsenek.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A rendelet végrehajtásával kapcsolatos pénzügyi,- számviteli és szociális-gyermekjóléti szakmai előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában nem jelentenek jelentős többletfeladatot a költségvetési szervek számára.
A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A rendelet megalkotását szükségessé teszik rendeletalkotásra felhatalmazó törvények és az Mötv. feladatellátást szabályozó előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami a feladatellátás költségvetési támogatásának visszafizetésével járna.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzat intézményeinél rendelkezésre állnak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.
INDOKOLÁS
a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 2/2021 (II.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezethez
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A rendelet módosítás célja, hogy a jövedelemhatár, mint szociális kritérium az aktuális jövedelmi viszonyoknak megfelelően legyen meghatározva a rendeletben szereplő valamennyi módosított jogcímnél, továbbá a jogbiztonság kritériumának érvényesülése fokozódjon a módosított jogcímek feltételrendszerében.