Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2014. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2015. 05. 29- 2022. 12. 31

Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2014. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről1

2015.05.29.

Nagycserkesz Község Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. § (1)-(3) bekezdéseiben, 41. § (3) bekezdésében meghatározott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Nagycserkesz község területén lévő köztemetőre, a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, valamint a temetkezési szolgáltatással kapcsolatos összes tevékenységre és tevékenységet végzőkre terjed ki.

(2) Nagycserkesz község területén a 28/2. hrsz-u ingatlanon egy működő köztemető van.

(3) A nagycserkeszi köztemető létesítéséről, fenntartásáról és üzemeltetéséről Nagycserkesz Község Önkormányzata gondoskodik.

(4) A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(5) A Kálmánházai Közös Önkormányzati Hivatal Nagycserkeszi Kirendeltsége a temetőben eltemetett személyekről nyilvántartást köteles vezetni.

a) A nyilvántartó könyv adattartalma: sorszám, temetés időpontja, év, hó, nap, a halott neve, utolsó állandó lakhelye, utca házszám feltüntetése, elhalálozás ideje, év, hó nap, beazonosítható pontos temetési hely.

b) Névmutató a halottak nyilvántartó könyvéhez az elhunytak nevének és sírhelyének pontos megjelölésével.

2. A temetési hely gazdálkodás szabályai

2. § (1) Halottat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben lehet eltemetni.

(2) Koporsós temetés esetén egymást követően kerül elhelyezésre az egyes és kettes sír, valamint külön sorban az urnasírhely.

(3) A sírbolt és a gyermek sírhelyek elhelyezése a temető szerkezetének megfelelően, a hagyományok szerint történik.

3. § (1) A temetési helyek méretezését a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) Sírhant kialakítása a temetési helyen nem kötelező, kialakítása esetén magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

(3) A szociális sírtáblába (sírsor) kialakított sírhant magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

(4) Az egyes temetési helyek egymástól való távolsága 0,5 méter.

(5) A sírhelysorok egymástól való távolsága 0,5 méter.

4. § (1) A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) sírbolt (kripta),

d) urnasírhely,

e) urna falban lévő fülke

f) gyermek sírhely

(2) Lezárt temetőben és parcellában található sírhelybe temetni nem lehet.

5. § (1) A sírhelyhasználati idő alatt, valamint annak lejártával, az üzemeltető által meghatározott és hirdetményben közzétett idő lejártáig a síremlékkel az jogosult rendelkezni, aki azt megváltotta. Amennyiben a jogosult az előírt idő alatt nem rendelkezik, úgy a rendelkezés joga a fenntartót illeti meg.

(2) Amennyiben a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 évig, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(3) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék, a használati idő lejártáig – kegyeleti szempontokból – csak a rendelkezésre jogosult által idegeníthető el, helyezhető át más sírhelyre.

6. § (1) A hamvakat tartalmazó urna, urnafülkébe, urnasírhelybe temethető, sírhelybe és sírboltba rátemethető, elhelyezhető. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Rátemetés esetén az urna a koporsós temetés használati idejét nem hosszabbítja meg.

(2) Felnőtt egyes koporsós sírba helyezhető: rátemetéssel egy koporsó, és két urna.

(3) Felnőtt kettes koporsós sírba helyezhető: két rátemetés, és négy urna.

(4) Sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre az építették. A két férőhelyes sírboltba további 4, a négy férőhelyes sírboltba 8 urna helyezhető el.

(5) Az urnasírhelyben 2 urna helyezhető el.

(6) Az urna falban lévő sírhelyben, fülkénként 2 urna helyezhető el.

(7) A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti közeli hozzátartozói viszony igazolása mellett, amennyiben fizikailag megvalósítható, az urnasírhelyben, és az urna falban lévő sírhelyben maximum 3 urna elhelyezhető.

(8) A gyermek sírhelyben 2 urna helyezhető el.

7. § (1) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodnia a síremlék megbontásáról és egy éven belüli újbóli biztonságos felállításáról.

(2) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságáról a sírboltkönyven, vagy végrendeletileg nem rendelkezett, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetőek el.

(3) A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban sírboltba visszahelyezhető. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(4) Elhunytakat a temető területén belül új sírhelyre, urnafülkébe, urnasírhelybe áthelyezni, áthelyeztetni csak a temető fenntartójának előzetes hozzájárulásával lehet.

(5) Lejárt sírhely újraértékesítése esetén az eltemettetőnek, vagy hozzátartozójának a fellelt csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét biztosítani kell.

8. § (1) A temetési helyekért megváltási-, illetve újraváltási díjat kell fizetni, melyek mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely megváltása esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama sírbolt esetén 60 év, koporsós betemetés esetén 25 év, sírhely, urnafülke, urnasírhely esetén 10 év.

(3) A temetési hely újraváltása esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak az irányadók.

3. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

9. § (1) A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásra történő előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátása az fenntartó, üzemeltető feladata.

(2) A köztemető fenntartási és üzemeltetési költségeit az önkormányzat a költségvetésben biztosítja.

(3) A fenntartó a létesítmények és az általa biztosított tevékenységek, igénybevételéért – hűtési díj kivételével – nem kér díjat, valamint nem állapít meg temető fenntartási hozzájárulási díjat.

(4) A hűtési díj nettó 1.000,-Ft/nap, melyet a Kálmánházai Közös Önkormányzati Hivatal Nagycserkeszi Kirendeltségén kell befizetni.

(5) A temettető a temettetéshez közvetlenül kapcsolódó szertartási elhantolási, temetkezési szolgáltatást végző vállalkozót maga választja meg. A vállalkozó az önkormányzat által foglalkoztatott temetőgondnokkal történt egyeztetést követően látja el a temetéssel, síremlékállítással kapcsolatos feladatait. A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(6) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek. A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

4. A ravatalozó használatának szabályai

10. § (1) A halottat a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legalább egy órával kell felravatalozni. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(2) A ravatalozó helységet a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni.

5. Vállalkozásszerűen munkát végzőkre vonatkozó előírások

11. § (1) Az Üzemeltető nyilvántartásban rögzíti a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőket, a bejelentett tevékenységet, a tevékenység megkezdésének idejét, a munkavégzés helyét, valamint a várható befejezés idejét. A bejelentést a munkavégzés előtt kell megtenni.

(2) Előzetes bejelentés vagy hozzájárulás hiányában a tevékenységet megkezdeni nem lehet.

(3) Az előzetes bejelentés nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, annak eredménytelensége esetén a temetőben való munkavégzés megtiltását vonhatja maga után.

(4) Az előírt hozzájárulás hiányában vagy attól eltérően végzett munkálatok esetén, továbbá a kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi vagy elvégezteti, és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) A köztemető területén sírjel állítása, felújítása, átalakítása, lebontása során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjelet a vállalkozó köteles elszállítani és ártalmatlanításáról gondoskodni.

(6) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők tevékenységüket kizárólag hétköznapokon, április 1. és szeptember 30. közötti időszakban 08.00 órától 17.00 óráig, október 1. és március 31. közötti időszakban 08.00 órától 16.00 óráig folytathatják, kivéve a temetések időtartama alatt, amikor a munkavégzés tilos.

(7) A sírjel alapozási méreteit az Üzemeltető jelöli ki azzal, hogy a sírjel köré szilárd burkolatú, legfeljebb 25 cm magasságú járda építhető úgy, hogy el kell kerülni a balesetveszélyes kialakítást.

(8) Sírjel a kijelölt temetési helynél nagyobb területet nem foglalhat el.

6. A kegyeletgyakorlás rendje

12. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól, vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek, valamint a környezetének a védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

13. § (1) A köztemető április 1-től szeptember 30-ig 06.00 órától 20.00 óráig, október 1-től március 30-ig 07.00 órától 17.00 óráig, október 31-től november 2-ig, valamint ezen napokat megelőző és követő hétvégéken 07.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

(2) A köztemető területén nyitvatartási időn kívül tartózkodni nem szabad, a nyitvatartási idő leteltéig a köztemetőből mindenkinek távozni kell.

(3) A temetőben 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat.

14. § (1) A köztemető területére kutyát bevinni a vakvezető kutya kivételével tilos.

(2) A temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet gondozni, gyomtalanítani, a sírjel állapotát ellenőrizni, a szükséges állagmegóvási, karbantartási munkák elvégzésével gondoskodni arról, hogy a síremlék a biztonságos temetőhasználatot ne veszélyeztesse.

(3) A köztemetőben a sírok gondozása során keletkezett hulladékot elhelyezni csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő edényekben szabad. A köztemető területén kívül keletkezett hulladékot a köztemetőben elhelyezni tilos.

(4) A köztemető vízvételi helyét csak locsolási célból lehet igénybe venni.

(5) A köztemetőben gyertyát égetni úgy szabad, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(6) A köztemetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral behajtani, ott közlekedni tilos.

(7) A (6) bekezdés szerinti tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az előzetes bejelentett vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint azokra, akik koruknál, egészségi, fizikai állapotuknál fogva nem képesek gyalogosan megközelíteni a köztemetőt.

(8) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét csak az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet kivinni.

(9)2 A temetési hely gondozásáról az azzal rendelkezni jogosult gondoskodik. Amennyiben a kötelességét nem teljesíti, és a felhívásra sem tesz eleget, a temető üzemeltetője a rendelkezni jogosult költségére a sírhely gondozását elvégeztetheti.

7. Szociális temetés

15. §3 (1) Szociális temetések céljára, koporsós temetés esetén a köztemető II/1/B. számú sírtáblájának első sora kerül kijelölésre.

(2) Urnás temetés esetén a II/1/C. számú sírtábla első sora kerül kijelölésre.

(3) A szociális temetés iránti kérelmet az eltemettetésre kötelezett a Kálmánházai Közös Önkormányzati Hivatal Nagycserkeszi Kirendeltségénél nyújthatja be.

8. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésére vonatkozó szabályok

16. § (1) a köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák) helyezhetők el.

(2) Tilos olyan tárgyak temető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, olyan díszítő tárgyak elhelyezése, melyek meghaladják, vagy – fák, bokrok esetében – várhatóan meg fogják haladni a sírhely méreteit.

(3) Tilos a padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése.

(4) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivétel képez a sírra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. Ezen magasságot meghaladó nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője – eredménytelen felszólítást követően – eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

9. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – 2015. január elsején lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) a köztemető fenntartásáról, használatáról és igénybe vételéről szóló 4/2000. (XI.21.) önkormányzati rendelet.

b) a köztemető fenntartásáról, használatáról és igénybe vételéről szóló 4/2000. (XI.21.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 13/2007. (IX.13.) önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet 15. §-a 2016. január 1-én lép hatályba.

PH.

1. számú melléklet

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

A.
Egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

B.
terület (m2); hossz (fm);
darabszám (db);

1.

ravatalozó

86,85 m2

2.

hűtőkamra

6,15 m2

3.

Fedett előtér

25,92 m2

4.

út

4 m

5.

vízvételi lehetőség

1 db

6.

közművek

elektromos áram, víz

7.

kerítés

800 m

8.

nagykapu

1 db

9.

kiskapu

1 db

10.

hulladékgyűjtő edény (1100 literes konténer)

1 db

11.

belső mobil és stabil berendezési tárgyak

Mahagóni asztal 1 db, 30 db tárgyalószék, 2 db gyertyatartó, 1 db feszület

2. számú melléklet4

A.
temetési hely fajtája

B.
hossza (méter)

C.
szélessége
(méter)

D.
mélysége
(méter)

Megváltási díj

(bruttó)

Újraváltási díj

(bruttó)

1.

egyes sírhely

2

0,90

2

10.000

10.000

2.

kettes sírhely

2

1,80

2

20.000

20.000

3.

sírbolt 2 személyes

3,10

1,90

2,10

20.000

20.000

4.

sírbolt 4 személyes

3,10

3

2,20

40.000

40.000

5.

urnasírhely kettő személyes

0,90

0,60

0,60

25.000

25.000

meglévő urnasírhelybe elhelyezés személyenként

10.000

10.000

6.

urnafülke

0,4

0,3

0,45

60.000

60.000

urnafülke személyenként

10.000

10.000

7.

gyermek sírhely

1,30

0,60

1,60

500

500

8.

szociális temetési hely

2

0,90

2

0

0

9.

szociális urnasírhely

0,90

0,60

0,60

0

0

Létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díja:

Megnevezés

Díj (bruttó)

1.

Halott fogadás és ravatalozó használati díj

10.160,-Ft

2.

Temető hozzájárulás díja

10.160,-Ft

3.

Temető fenntartási hozzájárulás napidíja

2540,-Ft

4.

Sírhely, sírbolt víz-, és áramátalány

3810,-Ft

5.

Régi síremlék szétszedése tisztítása

2540,-Ft

6.

Alapkészítés

2540,-Ft

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

A 14. § (9) bekezdése a Nagycserkesz Község Önkormányzata 10/2015.(V.28.) Önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A hatálybalépés időpontja 2016. január 1.

4

A melléklete a Nagycserkesz Község Önkormányzata 10/2015.(V.28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.