Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 15 16:00

Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.09.15.

Nagycserkesz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában, a 32 § (3) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Nagycserkesz Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet hatálya kiterjed a Nagycserkesz Község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok részére.

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít annak a személynek,

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény szerinti

aa) időskorúak járadékéban vagy,

ab) aktív korúak ellátásában vagy,

ac) tekintett nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra jogosult – különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők -, vagy

b) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család vagy,

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy,

d) fogyatékossági támogatásban, vagy vakok személyi járadékában részesül vagy,

e) Akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át (114.000,-Ft), egyedül élő esetén a 450 %-át (128.250,-Ft-ot).

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában, b) pontjában, c) és a d) pontjában foglalt ellátásokban részesülő kérelmezők esetében jövedelemvizsgálatot lefolytatni nem kell, amennyiben a kérelem beadásának időpontjában a fenti ellátások jogosultságát igazolja.

(3) A 2. §. e) pontja alapján benyújtott kérelmekhez a kérelmező köteles csatolni a házastárs egy főre jutó jövedelmének kiszámításához szükséges jövedelemigazolásokat.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanból több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik. Amennyiben az ingatlanon elkülönítetten több lakásként funkcionáló épület van és önállóan fűthető és lakott, a rendelet egyéb feltételének teljesülése esetén támogatás nyújtható.

(5) A támogatás odaítélésénél előnyt élveznek az 1. § a) pontja, b) és a c) pontjába tartozó kérelmezők.

3. § Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül az 1. §-ában meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket a kérelemhez csatolni. Hiánypótlásra nincs lehetőség.

(2) A kérelmeket a Kálmánházai Közös Önkormányzati Hivatal Nagycserkeszi Kirendeltségéhez (4445 Nagycserkesz, Petőfi utca 10.) lehet benyújtani 2023. szeptember 18. napjától 2023. szeptember 29. napjáig, a határidő jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális Bizottsága határozattal dönt.

(4) A döntést követően a polgármester intézkedik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6) Tűzifa támogatás jogcímen egy család részére legfeljebb 5 m3 tüzelő adható.

(7) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a Belügyminisztérium BMÖGF/46-34/2023.Támogatói Okirata szerint az Önkormányzat számára megállapított 2.219.960,-Ft vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás a rendelkezésre álló forrás erejéig nyújtható. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek és a 4. § meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet 2023. szeptember 15-én 16 órakor lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.

Kiss Józsefné
polgármester

Szatlóczkiné Diszházi Katalin
jegyző