Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 15 16:00

Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.15.
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
A Kormány segítséget kíván nyújtani a szociálisan rászorulók részére a téli tüzelő megvásárlásához.
A pályázat eredményeként 2.219.960,-Ft, összegű, vissza nem térítendő egyszeri támogatásban részesültünk, melyet 76 m3 erdei köbméter keménylombos tűzifa vásárlására használhatunk fel. Az Önkormányzatnak biztosítania kell a tűzifa településre szállítási költségének összegét, valamint a rászorulók részére való kiszállítást.
A pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelően vállalni kell:
a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti időskorúak járadékára, aktív korúak ellátására, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,
b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben élvezzen előnyt,
c) fogyatékossági támogatásban, vagy vakok személyi járadékában részesül,
d) Akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át (114.000,-Ft), egyedül élő esetén a 450 %-át (128.250,-Ft-ot).
e) háztartásonként legfeljebb 5 erdei m³ tűzifa biztosítására kerüljön sor, valamint
f) vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
Az előterjesztéssel megküldött rendelet tervezet 1. §-a alapján e feltételnek önkormányzatunk eleget tett.
A rendelet-tervezetben (4. §. (6) bekezdés), hogy háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifát biztosítunk, és ezért ellenszolgáltatást nem kérünk.
Az önkormányzatnak rendeletben kell szabályoznia a szociális rászorultság szabályait, az igénylés részletes feltételeit.
A támogatásból vásárolt tűzifát 2024. február 15-ig oszthatja ki az önkormányzat.
A Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális Bizottsága a rendelet-tervezet alapján szociális tűzifára való jogosultságról egyedi határozattal dönt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Rögzítésre kerültek a támogatás feltételei, a támogatottak köre.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A támogatás odaítélésének módját, a tűzifa mennyiségét, a kiszállítás módját tartalmazza. A tervezet szerint a Szociális Bizottság egyszerre bírálná el a kérelmeket és ezt követően kerülne sor a kiszállításra.
Az 5. §-hoz
A támogatás biztosítására rendelkezésre álló anyagi fedezet.
A 6. §-hoz
A rendelet hatálybalépését és hatályon kívül helyezését határozza meg, mivel, a rendeletet, csak az elszámolást követően célszerű hatályon kívül helyezni.