Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 02 15:00

Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.02.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a 2024. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet-tervezetet az alábbiak szerint indokolom:
Nagycserkesz Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 24. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban: Költségvetési törvény), az államháztartási törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásait figyelembe véve került összeállításra.
Az Ávr. 27. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a költségvetési szervek vezetőivel a rendelet-tervezet költségvetési intézményekre vonatkozó keretszámai egyeztetésre kerültek, az egyeztetett keretszámokat tartalmazza a rendelet-tervezet.
A 2024. évi költségvetésről szóló előterjesztés tartalmáról a Képviselő-testület tagjainak a tájékoztatása megtörtént.
Az Áht. 24. § (3) bekezdése szerint, a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármesternek tárgyév február 15-éig - ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig – nyújtja be a képviselő-testületnek.
Nagycserkesz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2024. évi költségvetési rendeletét.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait. A helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia. A költségvetés tartalmazza az Áht. 23. §-ának módosított szabályai szerint többek között az Önkormányzat:
- költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban,
- költségvetési egyenleg összegét működési és felhalmozási bontásban,
- a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételi előirányzatot,
- a költségvetési év azon fejlesztési céljait, melyhez adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé,
- adósságot keletkeztető ügyletekhez a jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeket,
- a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatásköröket.
Az Önkormányzat nem rendelkezik az utolsó lezárt üzleti év szerint 30 milliárd forintot meghaladó mérleg-főösszegű kizárólagos vagy többségi tulajdoni részesedésű gazdasági társasággal (Áht. 23. §-ának, 2023. XII. 24-től hatályos módosítása alapján erre való információt is tartalmaz a költségvetés rendelete).
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Ávr., a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a Központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Az előterjesztés tárgyát képező költségvetési rendelet-tervezet három fontosabb részből áll:
- a rendelet normaszövegéből,
- a bevételi és kiadási előirányzatok részletes bemutatásából,
- valamint a tájékoztató mellékletekből.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza, azokat a szervezeteket, melyre hatálya kiterjed.
A 2. §-hoz
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási fő összegei, valamint a költségvetés egyenlege (hiány, többlet) és annak finanszírozási módja kerül megállapításra.
A 3. §-hoz
Részletezésre kerül a költségvetés. Bemutatásra kerülnek az Áht-ban és Ávr-ben meghatározott kötelező elemek: az adósságot keletkeztető ügyletekre vonatkozóan, beruházások, felújítások, Európai Uniós projektek, képzett tartalék összege stb. Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények bevételeit és kiadásait tartalmazza kiemelt előirányzati csoportonként, valamint kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban. A mellékletek tartalmazzák a létszám adatokat is.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának részletes szabályai kerülnek meghatározásra. Tartalmazza a finanszírozási célú műveletek végrehajtásával kapcsolatos előírásokat is.
Az 5. §-hoz
Az előirányzatok módosításával kapcsolatos szabályok kerülnek rögzítésre.
A 6. §-hoz
Az önkormányzat gazdálkodására vonatkozó egyéb szabályok kerülnek kialakításra: a bevételi és kiadások előirányzatok felett az intézmények vezetőinek előirányzat felhasználási jogköre; az intézmények szabályszerű működését és gazdálkodását biztosító, az integritást erősítő szabályzatok elkészítésének felelősségi köre.
A 7. §-hoz
Az önkormányzati költségvetés végrehajtásának ellenőrzésére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatálybalépésének napját határozza meg.