Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

A működési jog alapján végezhető önálló orvosi tevékenység körzeteinek megállapításáról

Hatályos: 2022. 10. 15

Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.15.
A működési jog alapján végezhető önálló orvosi tevékenység körzeteinek megállapításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
INDOKOLÁS
A működési jog alapján végezhető önálló orvosi tevékenység körzeteinek megállapításáról szóló 7/2016. (VII.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklete tartalmazza a felnőtt háziorvosi körzethez, a 6. melléklet pedig a védőnői körzethez tartozó utcák jegyzékét.
A Zalka Máté utca utcanév változtatás miatt változott Jókai utcára, ezért a rendeletünkben módosítás vált szükségessé. A címnyilvántartásban létrehozott két háziorvosi körzet hiánytalanul tartalmazza a Nagyhalász közigazgatási területén lévő közterületeket. Ezt és a rendeletben lévő jegyzéket összehasonlítva a felülvizsgálat során megállapításra került, hogy a besorolásból maradtak ki közterületek, melyeket a rendeletünkben is rögzíteni kell.
A felnőtt háziorvosi körzet körzethatár nyilvántartás és a rendeletünk 1. mellékletében szereplő háziorvosi körzetek összehasonlításából látható, hogy nem szerepel a rendelet 1. számú háziorvosi körzetében a Homoktanya Virág sor, Ószőlő utca, valamint a Rózsa köz a címnyilvántartás szerint a 2. számú körzethez tartozik.
A 2. számú háziorvosi körzetből hiányzik a Bem József utca, Dózsa György utca, Kói utca, Rózsa köz, Táncsics köz és a Zúgótanya közterületek. A Zalka Máté utca utcanév változtatás miatt változott Jókai utcára, ezért a rendeletben is módosítani szükséges.
Nagyhalász város védőnői körzete három részre van tagolva, az ezekből hiányzó közterületek a védőnők javaslata szerinti csoportosítási módban egészült ki a hiányzó utcákkal (Csillag köz, Damjanich utca, Vörösmarty utca, Jókai utca, Ady Endre utca, Homoktanya Virág sor, Hosztán dűlő, Neszehíd tanya, Kói utca). A védőnői körzet székhelye az 4484 Ibrány, Hősök tere 3. címről Nagyhalászi utca 1-re módosult.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete - a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. Több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét az érintett települési önkormányzatok erre irányuló megállapodásban határozzák meg.
A 6. § (2) bekezdése alapján az (1) bekezdés szerinti körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet - védőnői ellátás esetén az országos tisztifőorvos -, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala véleményét mellékelem az előterjesztéshez.