Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2024. 01. 01

Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a közösségi együttélés szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdés b.) pontja szerint a helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait. A 8. § (2) bekezdés szabályozása értelmében a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben meghatározhatja az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek tartalmát, elmulasztásuk jogkövetkezményeit. A Mötv. és 143. § (4) bekezdés d) pontja kifejezetten felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletben állapítsa meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
A helyi közösségi érdekek érvényre juttatása érdekében célszerű és szükséges a helyi jogalkotás, amelynek alapvető célja az állampolgárok nyugalmát, a közterület rendjét, rendeltetésszerű használatát elősegítő, biztosító szabályok betartása és betartatása a lakosság, mint helyi közösség érdekében. A közösségi együttélés szabályai magukban foglalnak olyan magatartási szabályokat, amelyek az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás formáinak meghatározását jelentik. A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások közigazgatási bírsággal való szankcionálása a tapasztalatok alapján az egyik alkalmas eszköz lehet az ilyen magatartások visszaszorítására.
A helyi lakosság elvárja az Önkormányzattól, hogy a közterületek rendeltetésüknek megfelelő használatát, a nyugodt és békés együttélést a rendelkezésre álló valamennyi eszközzel biztosítsa az ott élők számára. A rendeletalkotás elsődlegesen e cél megvalósítását szolgálja az együttélés alapvető magatartási szabályainak meghatározásával és az elmulasztásuk esetén megfelelő szankció kilátásba helyezésével.