Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 05. 28

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.05.28.

Nagykálló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 111. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, Nagykálló Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával folytatott egyeztetést követően a következőket rendeli el:

1.1

1. §

2.2

2. §

3. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési szolgáltatások keretében biztosítja a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását az alábbiak szerint:

a) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátásának érdekében:

a) közművelődési feladatok ellátására gazdasági társaságot alapított és működtet,

b) városi rendezvények, fesztiválok, nemzeti ünnepekhez és városi hagyományokhoz kapcsolódó rendezvények, ezek ütemezéséről éves programtervet fogad el,

c) támogatja Nagykálló város kulturális egyesületeit, alapítványait, civil szerveződéseit.

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja, mértéke

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról az önkormányzat által alapított gazdasági társaság, a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft., a HÍD Közösségi Ház útján (4320 Nagykálló, Jókai utca 34.) gondoskodik, amely ellátja, a közművelődési alapfeladatokat, a közösségi színtérrel kapcsolatos teendőket, építtetője az új városi szabadidőközpontnak, továbbá közreműködik a városi rendezvények, fesztiválok, nemzeti ünnepekhez és városi hagyományokhoz kapcsolódó rendezvények szervezésében, lebonyolításában.

(2) A közművelődési intézmény kulturális programja, munkaterve, továbbá éves szakmai beszámolója minden évben a Képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé.

5. A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

5. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) Nagykálló közigazgatási területén működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, szervezetekkel, személyekkel, egyéb civil szervezetekkel, alapítványokkal,

b) az Nagykállóban működő Egyházakkal,

c) az oktatási, nevelési intézményekkel,

d) Nagykálló Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával,

e) Nagykálló testvérvárosaival,

f) a környező települések kulturális intézményeivel,

g) a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal,

h) a Közművelődési Kerekasztallal, ha ez a településen megalakul.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatási feladatok ellátását saját költségvetésből finanszírozza, amelynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető támogatások, egyéb pályázati források. A finanszírozás az Önkormányzat és a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. között létrejött közművelődési feladat-ellátási megállapodás alapján valósul meg.

7. Záró rendelkezés

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és ezzel egyidejűleg az önkormányzat közművelődési feladatairól, helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 59/2006. (XII.29.) számú rendelet hatályát veszti.

1

Az 1. alcímet (1. §) a Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. alcímet (2. §) a Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.