Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 01

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályairól
Általános indokolás
A környezet védelmének általános szabályiról szóló 1995. évi LVIII. törvény (továbbiakban: Törvény) 2021. január 1-jétől hatályos rendelkezései alapján kezdődően országszerte tilos volt az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A döntéssel a Törvény 48. § (4) bekezdés b) pontját törölték el, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést. Ennek célja az indoklás szerint a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás indult Magyarország ellen.
A veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló a Kormány 549/2020. (XII.2.) Korm.rendelete, valamint annak a hatályának meghosszabbításáról szóló, a Kormány 271/2021 (V.21.) Korm.rendelete értelmében:
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozott a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.
A rendelet a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szól, tartalma alapján veszélyhelyzet megszűnéséig vagyis 2022. május 31. napjáig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében maradt „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 2021. decemberi módosítása értelmében az égetés önkormányzati hatáskörben marad a koronavírus miatti veszélyhelyzet után is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját határozza meg.
A 2. §-hoz
A rendelet területi hatályáról rendelkezik.
A 3. §-hoz
Értelmező rendelkezéseket tartalmazza.
A 4–7. §-hoz
Az avar és kerti hulladék kezelésére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A rendelet időbeli hatályáról rendelkezik.