Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 28
a közművelődésről
Általános indokolás
Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. decemberében fogadta el az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló rendeletét, amely a hatályos jogszabályoknak és a változásoknak megfelelően többször módosításra került.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (továbbiakban: közművelődési törvény), valamint a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendeletben foglaltak alapján, illetve az időszakosan elvégzett rendelet felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a jelenleg hatályos, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 59/2006. (XII.29.) önkormányzati rendelet több ponton módosításra szorul, amelyek a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (2) bekezdés értelmében nem módosítható, így új rendelet megalkotása szükséges.
A közművelődési törvény 73. § (1) és (2) bekezdései alapján a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenység támogatása közcél, a közművelődés feltételeinek biztosítása alapvetően az állam és a helyi önkormányzatok feladata. A 76. § (1) bekezdés szerint a települési önkormányzat feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
Fentiek alapján Nagykálló Város Önkormányzata az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:
1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
3. az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
4. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
5. az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet célját és hatályát, rendelkezik arról, hogy a kultúrához való jog minden egyes állampolgárt megillet.
A 3. §-hoz
Meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait.
A 4. §-hoz
Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formájáról, módjáról rendelkezik.
Az 5. §-hoz
A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnereket rögzíti.
A 6. §-hoz
Meghatározza a közművelődés finanszírozásának módját.
A 7. §-hoz
A rendelet hatályba lépését határozza meg.