Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 02

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a költségvetés vitelének szabályairól
Általános indokolás
Nagykálló Város Önkormányzatának 2024. évi költségvetése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 24. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban: Költségvetési törvény), az államháztartási törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásait figyelembe véve került összeállításra.
A jegyző által előkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. A Költségvetési törvény 2024. január 1-jén lépett hatályba, melynek értelmében a költségvetési rendelet benyújtására előírt határidő 2024. február 15-e.
Az Ávr. 27. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a költségvetési szervek vezetőivel a rendelettervezet költségvetési intézményekre vonatkozó keretszámai egyeztetésre kerültek, az egyeztetett keretszámokat tartalmazza a rendelet-tervezet. Az Önkormányzat 100%-os, illetve többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságaival az ellátandó önkormányzati feladatok tekintetében a költségvetésben tervezett előirányzatok szintén egyeztetésre kerültek.
Nagykálló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2024. évi költségvetési rendeletét.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait. A helyi önkormányzat költségvetéséről rendeletben dönt, és meghatározza, hogy a rendeletnek milyen előirányzatokat, illetve rendelkezéseket kell kötelezően tartalmaznia. A rendelet-tervezetben az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjának módosított szabályai szerint az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai előirányzat csoportok, kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti bontásban kerültek bemutatásra. A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Ávr., a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a Központi költségvetésről szóló törvény határozza meg.
Az előterjesztés tárgyát képező költségvetési rendelet-tervezet három fontosabb részből áll:
• a rendelet normaszövegéből,
• a bevételi és kiadási előirányzatok részletes bemutatásából,
• valamint a tájékoztató és kiegészítő mellékletekből.
Jelen előterjesztés tartalmazza Nagykálló Város Önkormányzatának 2024. évre szóló költségvetési rendelet-tervezetét, költségvetését, illetve annak indoklását. A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, államigazgatási, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. E feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 75/2023. (III.09.) Kt. határozatával hagyta jóvá az Önkormányzat saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegeit 2024-2025-2026. évekre vonatkozóan. A fenti számú határozatban jóváhagyott előre jelzett számszaki adatokban változás következett be, melyet az alábbiakban indokolunk.
2023. évben bevételek között számoltunk ingatlan értékesítéssel, amely célunk 2024. évben is fennáll. Az ingatlanok értékesítéséből származó bevételek tervezése során az értékesítésre kijelölt, illetve kijelölhető ingatlanok kerültek számbavételre. Alapvető elv, hogy áron alul ne kerüljön értékesítésre ingatlan. Az Önkormányzat igyekszik a használaton kívüli, jelentős ráfordítást igénylő ingatlanok értékesítésére. Ezek tükrében 166.812.240 forint bevételt tervezünk ingatlan értékesítésből.
A helyi adók tekintetében a 2024. évtől tervezett növekedést az indokolja, hogy egyrészt a járványidőszakot követő gazdasági növekedés, valamint a megnövekedett infláció az iparűzési adóalapot növelve jelentős mértékű bevételnövekményt eredményezett. Ezt a tényt támasztja alá a 2023. évi iparűzési adóerőképességünk bázisévhez képesti 28%-os növekedése is.
Az Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társasággal szembeni kezességvállalással kapcsolatos megtérülésre tervezett előző évi bevétel nem realizálódott. Ennek megtérülésére jelenleg nincs reális esély, ezért nem tervezünk ezzel a bevétel típussal.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendelet-tervezetének címrendjét határozza meg.
A 2. §-hoz
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegei valamint a költségvetés egyenlege (hiány, többlet) és annak finanszírozási módja kerül megállapításra.
A 3. §-hoz
Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények bevételeit és kiadásait tartalmazza kiemelt előirányzati csoportonként, valamint a rendelet mellékletének felsorolását.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának részletes szabályai kerülnek meghatározásra.
Az 5. §-hoz
Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények házipénztárából történő kifizetések jogcímeit határozza meg.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
A költségvetés személyi juttatásokkal kapcsolatos szabályai kerülnek meghatározásra.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
A költségvetési előirányzatok módosításának, átcsoportosításának rendjét határozza meg.
A 10. §-hoz
Önkormányzati biztos kirendelésének eseteit tartalmazza.
A 11. §-hoz
Az államháztartáson kívülről érkező források fogadásának, felhasználásának rendjét határozza meg.
A 12. §-hoz
A behajthatatlan fizetési követelések mérséklésére, illetve elengedésére vonatkozó összeghatárokat és felhatalmazásokat tartalmazza.
A 13. §-hoz
Az önkormányzati költségvetés végrehajtásának ellenőrzésére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 14. §-hoz
A költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet-tervezet összeállítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 15. §-hoz és a 16. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatálybalépésének és hatályvesztésének napját határozza meg.