Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nagykálló Város Önkormányzata 2023. évi költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 04. 27

Nagykálló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.27.
Nagykálló Város Önkormányzata 2023. évi költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról
Általános indokolás
A helyi önkormányzatok zárszámadás készítési kötelezettségét az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, a további szempontokat és részleteket az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XI1.31.) kormányrendelet, valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) kormányrendelet határozza meg. A zárszámadási rendelet megalkotásának legfontosabb célja, hogy az előző év költségvetési gazdálkodásának eredményeit a képviselő-testület összefoglalóan, összehasonlítható módon a 2023. évi költségvetéssel, részletes számszaki és szakmai indokolással alátámasztva tekinthesse át.
A vonatkozó rendelkezések előírják, hogy a zárszámadási rendelet tervezet a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba kell, hogy lépjen.
A most beterjesztésre kerülő zárszámadás és a zárszámadási rendelet tervezete az előirt szerkezetben készült. A zárszámadás bemutatja a 2023. évi költségvetés módosított bevételi és kiadási előirányzatait, azok teljesítését, a felújítások és beruházások megvalósításának helyzetét, az önkormányzati vagyon gyarapodását. A zárszámadás tartalmazza a 2023. évi költségvetési maradvány és mérleg szerinti eredmény összegeit és a zárszámadás elfogadásáról szóló rendelet tervezetet.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetési beszámolójának bevételi és kiadási főösszegei kerülnek jóváhagyásra.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények bevételeinek és kiadásainak tényleges összegét tartalmazó, jogszabályokban előírt mérlegek és kimutatások szerinti összegeinek elfogadását tartalmazza.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmaz.