Nyírpazony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1996. (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2001. 01. 01- 2001. 02. 28

Nyírpazony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1996. (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

2001.01.01.

Nyírpazony Község Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló – módosított – 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdése c.) pontjában kapott felhatalmazás alapján Nyírpazony község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

(1) Alapfogalmak:
a.) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek - valamint a közterületek tisztántartása.
b.) települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása.
c.) közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá a község közhasználatú zöldterülete.
d.) települési szilárd hulladék: háztartási hulladék (szemét) és egyéb szilárd hulladék.
e.) háztartási hulladék: a lakásban, valamint a lakás, üdülés pihenés céljára használt egyéb helyiségben, valamint a lakók közös használatra szolgáló helyiségekben és területeken keletkezett szilárd hulladék, így pl. a salak (beleértve a központi fűtésből keletkezett salakot is), a rongy, a söpredék, hamu, korom, edény eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék (ideértve a műanyag konzervdobozt, üveget), kerti és gazdasági hulladék, falomb, nyesedék valamint a lakásban folytatott vállalkozási tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék.
f.) egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozott szilárd hulladék (nagyobb mértékű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék stb. valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg a közterületeken keletkezett szilárd hulladék, szemét) az ipari tevékenység során keletkező az e.) pontot meghaladó mennyiségű hulladék, építési törmelék.
g.) köztisztasági szolgáltatás: megbízás illetve megrendelés alapján köztér tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése.
h.) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó- és síkosságmentesítés.
i.) kezelése: a települési szilárd hulladék a kijelölt lerakóhelyre (szeméttelepre) való elszállítása.
(2) A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.
(3) E rendeletet kell alkalmazni:
a.) a települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal azok kezelésével és ártalmatlanításával, a köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységre, továbbá
b.) a közterületek rendjével, a környezeti tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz-elvezetés, zöldterület-gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása).
c.) a környezetkárosodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira.
II. Fejezet

Köztisztasági feladatok

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § (1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

a.) az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója (haszonélvező, használó, bérlő, albérlő, szívességi használó), ha erre más jogszabály, vagy a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi köteles gondoskodni.
b.) az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás.
(2) Az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni:
a.) a ház vagy telek előtti járdaszakasz területének,
b.) a belterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartásáról, kaszásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, (1995. évi LIII. tv. 47. § (1) bekezdés d.) pontja – csapadékvíz elvezetés)
(3) Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakasz tisztántartása, a hó- és síkosságmentesítése mind a nyitvatartási időben, mindazon túl a használó, illetve a létesítményt üzemelő kötelessége. (1995. évi LIII. tv. 47. § (1) bekezdés e.) pontja)
(4) A gondozatlan járdaszakasz, vagy a nyílt árok tisztítását, kaszálást az Önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégezheti.
(5) Az Önkormányzat köteles az árok tisztántartásából származó földek elegyengetéséről vagy elszállításáról gondoskodni.

3. § (1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében

a.) a belterületen lévő várakozóhelyek, járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat.

4. § (1) Közterületen szemetet csak az erre a célra rendszeresített és fennállított tartályba szabad elhelyezni.

(2) A szeméttartályok kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata.

(3) Az üzletek, vendéglátóegységek, elárusítóhelyek előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az üzemeltető feladata.

5. §

Az ingatlantulajdonosok feladata az ingatlanokkal kapcsolatban

(1) A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat megművelni, illetve rendben tartani gyomtól, gaztól, szeméttől, vadonélő bokroktól megtisztítani.
(2) Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület füvesítésről, parkosításról.
(3) A község területén működő kereskedelmi egységek, vendéglátó és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítást (környezet rendezését) az üzemeltetők kötelesek minden év április 30-ig elvégezni.
Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla stb.) jó karbantartásáról gondoskodni.
(4) A kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységek és szolgáltató létesítmények a kirakatot kötelesek tisztántartani és a kirakatot az üzlet profiljának, jellegének megfelelően áru bemutatására használni.

6. § (1) A röplapok utcai terjesztői kötelesek - terjesztés megkezdése előtt - a röplapok szétszóródásával keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.

(2) Hirdetményt, plakátot kizárólag a község hirdetőtábláin lehet elhelyezni.

(3) Hirdetmények, plakátok eltávolítása annak feladat, aki azt a hirdetőtáblákon, falfelületeken lehelyezte, illetve elhelyeztette. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, költségére az Önkormányzat végezteti el a plakátok eltávolítását.

7. § Építési, bontás vagy felújítás alatt ingatlan tisztántartása a kivitelező feladata.

A települési szilárd hulladék (szemét) kezelése és elszállítása

8. § (1) Az önkormányzat illetékességi területén a háztartási hulladék szakhatósági előírásoknak megfelelően történő elszállítása kötelező.

(2)1 A háztartási hulladék elszállításának rendje: hetente egy alkalommal (az Önkormányzat és a szállító külön megállapodása szerint)

Elszállítás módja: zártrendszerű kukásautóval.
Az ingatlan tulajdonosa, használója a szolgáltatásért díjat köteles fizetni:
A háztartási hulladék szállítási díja: 350 Ft. havonta lakóházanként.2
A díjbeszedésről az Önkormányzat Képviselőtestületének Polgármesteri Hivatala gondoskodik.
Az Önkormányzat kedvezményt ad az egyedül álló 20.000 Ft alatti nyugdíjjal rendelkezők részére – ha kérelmet nyújt be – a kedvezmény mértéke a szállítási díj 50 %-a.
(3) A szolgáltatást igénybevevők kötelesek bármilyen zárható gyűjtőedényben, az önkormányzat által időpontban a hulladékot portájuk előtt elhelyezni oly módon, hogy az elszállítható legyen.
A tulajdonosok a háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló edény rendszere tisztításáról, karbantartásáról folyamatosan gondoskodni kötelesek (időszakos fertőtlenítő mosás).
Az ingatlantulajdonosoknak télen szükség esetén a tárolóhelyet és az úttestet a hótól meg kell tisztítani a balesetek elkerülése érdekében.
A szeméttároló gyűjtőedényekben veszélyes hulladékot elhelyezni tilos. Háztartási hulladékot huzamosabb ideig (maximum egy hét) felhalmozni a lakásoknál nem lehet, azt elszállítás céljából át kell adni.
(4) A vállalkozó köteles a szemétgyűjtő edény kiürítését elvárható gondossággal elvégezni, az okozott károkat megtéríteni (megjavítás, vagy új edényzet biztosításával.)
(5) Az önkormányzat évente a lakosság igénye szerint lomtalanítást tart.

A közterület rendje

9. § (1) Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet foglalni, illetve a rendelkezéstől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet.

(2) A közterület-használati engedély kiadásával ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon megmaradjanak és ne rongálódjanak.

A kiadott engedélyben meg kell határozni az esetleges helyreállítás módját, idejét és költségvetési kötelezettség, beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.
(3) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken a szemetet, hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos szabályok

10. §

1. Közterület-használati engedély szükséges:
a) az ingatlan- nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi, továbbá:
b) belterületi földrészletek, illetve építmények közhasználatra átadott részeinek rendeltetésétől eltérő használatához.
2. A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárást az építésügyről szóló 1964.évi III. törvény 32. §.(2) bekezdés alapján a közterület használata csak az építésügyi hatóság engedélyével szabad.
(3) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:
a) közterületbe 10 cm-en benyúló előtető, ernyőszerkezet, fényreklám, cég- és címtábla elhelyezéséhez,
b) árusitó és egyéb pavilon elhelyezéséhez,
c) önálló hirdető-berendezés és köztárgyak (figyelmeztető, tájékoztató táblák, padok stb.) elhelyezéséhez,
d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezéséhez,
e) alkalmi és mozgó árusítására,
f) film- és televíziófelvétel céljára,
g) vendéglátó-ipari élőkért létesítéséhez,
h) kiállítás, alkalmi vásár, továbbá mutatványos tevékenység céljára történő igénybevételhez,
i) közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosításához,
4. Közterület-használat ideiglenes jelleggel maximálisan 2 évre engedélyezhető.
5. Előzetes szakhatósági véleményt kell beszerezni:
a) közút és járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához az I. fokú Útügyi és rendőrhatóságtól,
b) közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, vendéglátóipari vállalkozói tevékenység folytatásához az I. fokú kereskedelmi és iparhatóság hozzájárulása szükséges,
6. A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.
Az engedély iránti kérelmének tartalmaznia kell:
a) az engedélyt kérő nevét, lakhelyét, illetőleg székhelyét,
b) a közterülethasználat célját, időtartamát,
c) a közterület-használat helyének és mértékének pontos meg-határozását,
d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat tartalmát,
e) a külön jogszabályban előirt illetéket,
7. A közterület-használati engedély kiadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a község rendezési tervét, valamint a köztisztasági szempontokat.
8. Az engedélynek tartalmaznia kell:
a) az engedélyes nevét, lakhelyét (székhelyét),
b) a közterület-használat célját, időtartamát, a terület helyét mértékét,
c) az engedélyező eljárásban közreműködő szakhatósági hozzájárulásban foglalt előírásokat,
d) az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
e) az igénybevett terület tisztántartására, a környezet megóvására vonatkozó felszólítást,
f) az engedélyes kártalanítási igényeinek kizárását,
g) a közterület-használati díjfizetési kötelezettség mértékét, illetőleg a fizetés határidejét, módját.
9. Az engedély egy példányának megküldésével értesíteni kell
a) a kérelmezőt,
b) a közreműködő szakhatóságokat,
c) a hivatal gazdálkodási előadóját,
10. Az engedélyes a közterület-használati engedélyt más személyre nem ruházhatja át.
11. A közterületi-használati engedély megszűnik:
a) az engedélyben foglalt határidő elteltével,
b) visszavonással,
12. A közterület-használati engedély közérdekből bármikor visszavonható
13. Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra, mértékben használja, díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget.
14. A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó - a hatóság felhívására - köteles a használatot megszüntetni és az eredeti állapotot helyreállítani.
15. A közterület-használati díjának mértéke 100 Ft/nap

11. § A községben a vándorárusok kötelesek az árusítóhely környékét állandóan tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról gondoskodni.

12. § (1) Szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterületen szeszes ital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital fogyasztás helye.

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület rendezvény utáni takarítását és tisztántartását a rendezvény befejezése után egy napon belül, saját költségen az köteles elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták.

13. § Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul dögtemetőbe szállítani. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az állati hulla elszállításáról, ártalmatlanításáról az önkormányzat gondoskodik. Ha a tulajdonos ismeretlen, az ártalmatlanná tételéről az önkormányzat a saját költségén köteles gondoskodni.

III. Fejezet

14. §

Zöldterületek fenntartása és kezelése

(1) A község területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és időszerű növényvédelmi munkálatokat a tulajdonosok maguk kötelesek elvégezni.
(2) A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.

15. § (1) Tilos a közpark területére gépkocsival behajtani és parkolni.

(2) Tilos a község hárfáiról – külön engedély nélkül – növény részek (virágok, levél, termés stb.) szedése, fák csonkítása, a fákra plakátok ragasztása és kiszegelése!

(3) A közhasznú, valamint az egyéb zöldterületen a hasznos állatok, a védett madarak bármely eszközzel történő zavarása, fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése és irtása tilos!

(4) A játszótereket, s a hozzá tartozó zöldterületeket a 14 éven aluli gyermekek használhatják.

(5) A közhasználatú és egyéb zöldterületen, valamennyi közkifolyónál, közkútnál járművet mosni tilos.

IV. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

16. § Szabálysértést elkövetőkkel szemben 1.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki.3

(1) Aki az ingatlan tisztántartásáról, rendszeres takarításáról, rovar és rágcsáló mentesítéséről nem gondoskodik.

(2) Aki az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartásáról, hó és síkmentesítéséről, valamint ennek műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik, az ebből eredő kárt is köteles megtéríteni.

(3) Az üzemeltető, aki a kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső, belső nagytakarítását, valamint a kirakatok tisztántartását nem végzi el.

(4) Aki közterületen tartott rendezvényt követően a takarítási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget.

(5) Aki építésnél, bontásnál, tatarozásnál a közterületet engedélytől eltérő módon használja, vagy a közterület használati engedélyben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget.

(6) Aki az elhullott állat tetemének a kijelölt helyre történő (dögtemetőben) elszállításáról és a terület ártalmatlanításáról nem gondoskodik.

(7) Aki közterületet hatósági engedély nélkül a rendeltetéstől eltérő célra vesz igénybe, vagy az engedélytől eltérően használ.

(8) Aki közhasználatú vagy zöldterületen járművet mos.

(9) Az a tulajdonos vagy használó, aki a területén lévő zöldterületek gondozását elmulasztja.

(10) Aki a közhasználatú zöldterületet és építményeinek, berendezéseinek, felszereléseinek állagát szándékosan megrongálja.

(11) Aki zöldterületen védett madár fészkét megrongálja, tojásokat, fiókákat kiszedi kiirtja.

17. § Szabálysértést elkövetőkkel szemben 1.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki.4

(1) Aki utcán, közterületen szemetel, bármilyen szilárd hulladékot, házi szemetet nem az erre célra szolgáló hulladékgyűjtő edényben helyez el.

(2) Aki a hulladékgyűjtők tisztántartásáról, fertőtlenítéséről szabályos tárolásáról nem gondoskodik.

(3) Aki közterületen hirdetményt, plakátot szabálytalanul helyez el.

(4) Aki közterületet beszennyez, hulladékot, szemetet, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönt, elszór, kienged, eldob.

18. § Szabálysértést elkövetőkkel szemben 1.000 Ft-tól 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki.5

(1) Aki közpark területére gépkocsival behajt.

(2) Aki a község hársfáiról engedély nélkül növényeket szed, hasznos állatokat, védett madarakat megzavar.

(3) Aki közhasználatú zöldterületet és azok építményeit, berendezéseit, felszerelését rendeltetéstől eltérően használja vagy megrongálja.

(4) Aki a közterületen szeszes italt fogyaszt.

19. § (1) Szabálysértés miatt első fokon a jegyző, másodfokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal jár el.

(2) A 15. – 17. §-ban meghatározott szabálysértések tetten ért elkövetőivel szemben a hivatal arra kijelölt dolgozói, valamint a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Kiszabható helyszíni bírság összege: 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedhet.6

Záró rendelkezések

20. § (1) A jelen rendelet 1996. szeptember 1-től lép hatályba. A szemétszállítási díj fizetésével kapcsolatos rendelkezés 1997. január 1-től lép hatályba.

(2) A helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló rendelet hatályba lépésével egyidőben hatályát veszti az 16/1988. (VI. 24.) számú tanácsi rendelet.7

1

A 12/1998. (XI. 30.) rendelet 1. §-a módosította. A hatálybalépés ideje: 1999. január 1.

2

A 17/2000. (XI. 30.) rendelet 1. §-a módosította. A hatálybalépés ideje: 2001. január 1.

3

A 17/2000. (XI. 30.) rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. A hatálybalépés ideje: 2001. január 1.

4

A 17/2000. (XI. 30.) rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. A hatálybalépés ideje: 2001. január 1.

5

A 17/2000. (XI. 30.) rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. A hatálybalépés ideje: 2001. január 1.

6

A 17/2000. (XI. 30.) rendelet 2. § (2) bekezdése módosította. A hatálybalépés ideje: 2001. január 1.

7

A 10/1996. (XI. 21.) rendelet 2. §-a egészítette ki. A hatálybalépés ideje: 1996. november 10.