Nyírpazony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2005(XII.23.) rendelete

a helyi népszavazásról és a helyi népi kezdeményezésről

Hatályos: 2006. 01. 01- 2017. 08. 27

Nyírpazony Község Képviselőtestületet a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdése, valamint az 50. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a helyi népszavazásról és a helyi népi kezdeményezésről az alábbi rendeletet alkotja:


I.


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1.§


(1) A helyi népszavazás és a helyi népi kezdeményezés közvetlen részvételt biztosít a hatalom helyi gyakorlásában.


(2) A Nyírpazony Község területén állandó lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt és az Európai Unió más tagállamának Nyírpazony Község területén állandó lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát megilleti az a jog, hogy - amennyiben a helyi népszavazás napján a Magyar Köztársaság területén tartózkodik - a helyi népszavazásban és a helyi népi kezdeményezésben részt vegyen.(a továbbiakban: választópolgár)


(3)  A helyi népi kezdeményezés, illetve helyi népszavazás választópolgári  indítványa esetén a választójogosultság feltételeinek a kezdeményezés időpontjában kell fennállnia.


2.§


(1) A helyi népszavazás és a helyi népi kezdeményezés indítványozása érdekében minden választópolgár jogosult - közterületeken is - aláírásokat gyűjteni, aláírás céljából szervezőmunkát végezni.


(2) Az aláírás gyűjtésben, az aláírásgyűjtés szervezésében résztvevő, illetve a helyi népszavazást,  helyi népi kezdeményezést támogató - és e rendeletben foglaltak szerint eljáró – választópolgárok közvetlenül vesznek részt a helyi hatalom gyakorlásában.


(3) Nem gyűjthető aláírás:


a.) munkahelyen  munkaidőben, vagy munkaviszonyból, illetőleg   munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,

b.) fegyveres erőknél, és rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen, vagy szolgálati feladat teljesítése közben,

c.) tömegközlekedési eszközön,

d.) egészségügyi intézmény betegellátó részlegén,

e.) az állami szervek, valamint a megyei önkormányzati hivatal  és a község polgármesteri hivatala helyiségeiben.


II.


A HELYI NÉPSZAVAZÁS


3.§


Helyi népszavazás tárgya lehet - jelen rendeletben meghatározott kivételekkel - a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó kérdés.


4.§


(1) A Képviselőtestület  helyi népszavazást köteles kiírni a következő kérdésekben:


a.) a településnek  a területével határos másik megyéhez történő átcsatolásra irányuló kezdeményezése,

b.) a településegyesítésnek és a településegyesítésének megszüntetésének kezdeményezése,

c.) új település kialakításának kezdeményezése,

d.) lakott területrész átadása, átvétele, cseréje,

e.) társult képviselő-testület alakítása, a társult képviselő-testületből való kiválás. 


(2) Településegyesítés, településegyesítés megszüntetése esetén a helyi népszavazásban az érintett településrész választópolgárai vehetnek részt.


(3) A Képviselőtestület helyi népszavazást rendelhet el:


a.) a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó ügyben,

b.) az önkormányzati rendelet megerősítésére.


(4) Nem rendelhető el helyi népszavazás:


a.) a költségvetésről való döntésre,

b.) a helyi adónemeket, illetőleg mértéküket megállapító rendelet tárgyában,

c.) a Képviselőtestület hatáskörében tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben, a Képviselőtestület feloszlásának a kimondásáról,

d.) az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok elidegenítésével, és az önkormányzat vállalkozásával kapcsolatos döntéskörökben.



Helyi népszavazás kezdeményezése


5. §


(1) Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt hitelesítés céljából be kell nyújtani a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez, aki azt a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti.


(2) Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha


a.)  a kérdés nem tartozik a Képviselőtestület hatáskörébe,

b.) a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani,

c.) ugyanabban a kérdésben egy éven belül helyi népszavazást tartottak,

d.) ha az aláírásgyűjtő ív nem tartalmazza a következőket:

- a helyi népszavazásra javasolt kérdés (kérdések) pontos és egyértelmű megfogalmazását,

- sorszámot,

- a választópolgár olvasható családi és utónevét,

- lakcímét, 

- személyi azonosítóját,

- saját kezű aláírását.


(3) A Helyi Választási Iroda vezetője az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján közzé teszi.


(4) Az aláírásgyűjtő ív hitelesítését elutasító döntés elleni kifogást a határozat közzétételétől számított 15 napon belül  a Nyíregyházi Városi Bírósághoz lehet benyújtani.


(5) A Helyi Választási Iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.


(6) a.) A helyi népszavazást a Polgármesternél kezdeményezheti:

  - a települési képviselők legalább egynegyede,

  - a Képviselőtestület bizottsága,

  - a helyi társadalmi szervezet vezető testülete.

     b.) A helyi népszavazást a város választópolgárainak legalább 20%-a is kezdeményezheti aláírásával a Polgármesternél.


(7)  A Képviselőtestület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt a község – vagy az érintett településrész – választópolgárainak 20 %-ánál több kezdeményezte.


(8) A helyi népszavazás kitűzésére irányuló választópolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a Polgármesterhez.


(9) Az aláírások ellenőrzését a Helyi Választási Bizottság végzi, aki haladéktalanul gondoskodik az aláírások hitelesítéséről a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján.  A hitelesítés a rendelet által előírt számszerűség ellenőrzését és a választópolgárok azonosítását jelenti kizárólag a választó jogosultság és az állandó lakóhely megállapítása céljából. A hitelesítést 15 napon belül kell elvégezni.


(10) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel a meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége, vagy érvénytelenség befolyásolja a kezdeményezés érvényességét a Helyi Választási Bizottság a személyazonosságot tételesen ellenőrizheti. Ilyen esetben az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.     


Helyi népszavazás elrendelése és kitűzése


6. §


(1) A Polgármester a helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést a Helyi Választási Bizottságnak az aláírások ellenőrzésének eredményéről szóló tájékoztatását követően a legközelebbi Képviselőtestületen bejelenti.


(2) Amennyiben a helyi népszavazásra irányuló állampolgári kezdeményezést késve nyújtották be, vagy az aláírások ellenőrzésének eredményeként a Helyi Választási Bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el a települési képviselők számának egynegyedét, illetve a város választópolgárainak legalább 20%-át, a kezdeményezést a Polgármester elutasítja.


(3) A helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a Polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönteni kell a Képviselőtestületnek.


(4) A Képviselőtestület minősített többséggel – az eredetileg megválasztott képviselők több mint felének a szavazatával - meghozott határozatában dönt:

a.) a helyi népszavazás időpontjáról,

b.) a  helyi népszavazás elrendeléséről és a helyi népszavazásra bocsátandó kérdés(ek)ről,

c.)  a rendelet-megerősítő  helyi népszavazás esetén a megfelelő tájékoztatás tartalmáról.


(5) A helyi népszavazásra feltett kérdéseket úgy kell megfogalmazni, hogy arra egyértelműen igennel, nemmel, meghatározott alternatíva kiválasztásával lehessen válaszolni.


(6) A helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatot a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján közzé kell tenni.


(7)  A helyi népszavazást az elrendeléstől számított négy hónapon belül kell megtartani.



Helyi népszavazás lebonyolítása

                                                                                                              

7. §


(1) A helyi népszavazás lebonyolítására a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló módosított 1990. évi LXIV. törvény rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

A szavazatszámláló bizottságokba és a Helyi Választási Bizottságba a kezdeményezést benyújtók választási bizottságonként egy közös megbízottat, megbízottat delegálhatnak.   


(2) A község egy részére kiterjedő helyi népszavazás esetén a helyhatósági választások során kialakított szavazóköröket kell figyelembe venni, amennyiben indokolt az ettől való eltérés, a szavazóköröket a Képviselőtestület határozza meg. Ez utóbbi esetben a szavazatszedő bizottság tagjaira a Polgármester tesz javaslatot a Képviselőtestületnek, s megválasztásuk minősített többségi szavazattal történik. Megbízatásuk a helyi népszavazás befejezéséig tart.


(3) A helyi népszavazás költségei az önkormányzat költségvetését terhelik.


8. §


(1) Két helyi népszavazás között legalább 2 hónapnak kell eltelnie.


(2) Egy alkalommal legfeljebb négy kérdés bocsátható helyi népszavazásra.



Helyi népszavazás érvényességének, eredményességének megállapítása, közzététele


9. §


(1) A helyi népszavazás akkor

a.) érvényes, ha a választópolgárok számának több mint fele érvényesen szavazott,

b.) eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint 50 %-a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.


(2) Több választási lehetőség esetén akkor is eredményes az érvényes helyi népszavazás, ha az adott kérdésre a legtöbb azonos választ adták.


(3) A  helyi népszavazás eredményéről a Polgármester a helyi rádió és sajtó útján, valamint a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján tájékoztatja a község lakóit.


(4) Eredménytelen a helyi népszavazás esetén a helyi népszavazásra bocsátott kérdésben a Képviselőtestület dönthet.




III.


HELYI NÉPI KEZDEMÉNYEZÉS


10. §


(1) Helyi népi kezdeményezés útján Képviselőtestület elé terjeszthető minden olyan ügy –azon ügyek kivételével, amelyek esetében a Képviselőtestület köteles helyi népszavazást kiírni  - melynek elbírálása a Képviselőtestület hatáskörébe tartozik.


(2) Az aláírásgyűjtő ív hitelesítésének eljárására a helyi népszavazásra vonatkozó rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni.


(3) Helyi népi kezdeményezéshez a község választópolgárai legalább 5%-ának írásbeli indítványa szükséges, melyet a Polgármesterhez kell benyújtani.


(4) A Képviselőtestület köteles napirendre tűzni azt a helyi népi kezdeményezést, melyet a város választópolgárainak legalább 5 %-a indítványozott.


(5) A Képviselőtestület a helyi népi kezdeményezés tárgyalásáról a legközelebbi ülésén, de legkésőbb egy hónapon belül dönt.


(6) A Képviselőtestület döntéséhez minősített többség szükséges.


(7) A  helyi népi kezdeményezés eredményéről a Polgármester a helyi népszavazásra vonatkozó szabályok szerint tájékoztatja a város lakosságát.


IV.

                                                                                                                           

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


11. §


E rendelet 2006. január hó 1. napján lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés szabályairól szóló 3/1996. (IV. 25.) rendelet, illetve azt módosító 6/2001. (IV. 19.) rendelet.


Nyírpazony, 2005. december 22.




             Vas Miklós                                                                                        Dr. Ilosvai István

           polgármester                                                                                             jegyző


Jelen rendeletet 2005. december 23-án kihirdetem.


Nyírpazony, 2005. december 23.

                                                                                                                      Dr. Ilosvai István

                                                                                                                              jegyző