Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014(IX.23.) önkormányzati rendelete

hivatali munkaidőn túli és a külső helyszínen történő házasságkötés díjainak megállapításáról az alaprendelet felhatalmazása alapján

Hatályos: 2014. 10. 01- 2016. 02. 01

         NYÍRPAZONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK


12/2014. (IX.23.)


önkormányzat rendelete


hivatali munkaidőn túli és a külső helyszínen történő házasságkötés díjainak megállapításáról     az alaptörvény felhatalmazása alapján


Nyírpazony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18-19. §-a, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 2013. évi LXXVI. törvény, valamint a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


  1. § A rendelet hatálya a Nyírpazony Község Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötés kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.



Házasságkötés lebonyolítása és szolgáltatási díjai


  1. § Az egyes anyakönyvi eljárások lebonyolítására Nyírpazony Község Önkormányzat házasságkötés céljára kijelölt terem szolgál.


  1. § (1) Az egyes anyakönyvi eljárások lebonyolítása során, a Házasságkötő teremben nem minősül díjköteles többletszolgáltatásnak:

a)      az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség,

b)      az ünnepi beszéd, emléklap,

c)      gépi zeneszolgáltatás

d)      gyertya

(2) A hivatali időn túl igényelt egyes anyakönyvi eljárások díjtételei:

a)   Nyírpazonyi állandó lakóhellyel rendelkező házasulandók: 20.000,-Ft

b)   Nyírpazonyi állandó lakóhellyel nem rendelkező házasulandók: 50.000,-Ft


 Hivatali munkaidő: hétfő-csütörtök: 7.30 órától 16.00 óráig

                                       péntek:             7.30 órától 13.00 óráig                      

A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvezetőt 15.000,-Ft nettó díjazás illeti meg.

4. § A hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségben kívüli házasságkötésre a házasulandóknak kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz. A kérelem elbírálására a jegyző jogosult, aki – amennyiben a kérelemnek helyt ad – egyszerűsített határozatot hoz.

            

  1. § Nem köthető házasság a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon.


  1. § A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvezető a helyszín megtekintése során meggyőződött arról, hogy az méltó, ünnepélyes keretet ad az eseménynek, valamint az anyakönyv teljes körű védelme biztosított.


  1. § A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnél a házasulandók gondoskodnak az anyakönyvezető és az anyakönyv szállításáról, valamint az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.


  1. § A hivatali helyiségen kívül házasságkötés többletszolgáltatásért 50.000 Ft-ot kell az Önkormányzat házipénztárába befizetni legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 8. munkanapig.



  1. § A házasságkötésnél a házasulandók igényük szerint gondoskodnak a pezsgőről és a szülőket köszöntő virágról.


A házasságkötés lebonyolításáért járó díjazás


  1. § A külső helyszínen történő házasságkötésért az anyakönyvezetőt nettó 15.000 Ft illeti meg.


Záró rendelkezés


  1. § Ez a rendelet 2014. október 01. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a már bejelentett, de meg nem kötött házasságok esetén is alkalmazni kell.


A rendelet kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ-ben meghatározott módon gondoskodik.



Nyírpazony, 2014. szeptember 23.



                Dubay László                                           k.m.f                                                               Dr. Kardos Csaba

                polgármester                                                                                                                              jegyző