Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015(I.1.) önkormányzati rendelete

2015.évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2021. 02. 28

Nyírpazony Község Önkormányzat

Képviselő-testületének


1/2015( I.15.) számú önkormányzati rendelete


                                                               a 2015.évi átmeneti gazdálkodásról


Nyírpazony Község Önkormányzata Képviselő testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 25. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


  1. Nyírpazony Község Önkormányzata Képviselő testülete a 2015. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáig terjedő időszakra - a gazdálkodás zavartalanságának biztosítsa érdekében - felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzatot megillető bevételeket folytatólagosan beszedje és kiadásait a 2. §-ban foglaltak szerint teljesítse.
  2. A rendelet hatálya Nyírpazony Község Önkormányzatára és annak irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.


2. §


(1) Az átmeneti gazdálkodás időszakában a bevételi források bizonytalansága miatt szükségesnek látjuk az önkormányzat, valamint az intézmények működési kiadásainak a 2014. évi eredeti kiadási előirányzat 1 hónapra eső részének 80 %-ában történő finanszírozását az átmeneti időszakban.


(2) A polgármester jogosult Nyírpazony Község Önkormányzata Képviselő testülete a 2014. évi költségvetésről szóló 1/2014.(III.17.) önkormányzati rendelete alapján tett kötelezettségvállalásokból, megkötött szerződésekből eredő fizetési kötelezettségek teljesítésére.


(3) A képviselő testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetési szervek részére az alapműködéshez szükséges pénzügyi forrásokat biztosítsa.


(4) A költségvetési szervek esetében az alapműködésen kívüli kötelezettségvállalás csak pályázati forrás terhére, annak kiutalását követően teljesíthető.


(5) A 2015. évi átmeneti gazdálkodás időszakában pénzügyi fedezet csak az önkormányzat folyamatos feladatellátásának biztosításához minimálisan szükséges mértékig biztosítható.


(6) Fejlesztés és felújítás tekintetében új kötelezettség nem vállalható.


3.§


(1) Az előző évi szabad pénzmaradványok terhére, annak jóváhagyásáig kötelezettség nem vállalható.

(2) A közigazgatási, önkormányzati hatósági jogkörben hozott határozatokból eredő kifizetési kötelezettségeknek eleget kell tenni. Az ilyen jellegű kiadásokra nem vonatkozik a 2. §-ban foglalt korlátozás.


4. §


Az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a 2015. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletbe be kell építeni.


5. §


A rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba és az önkormányzat 2014. évi költségvetésről szóló rendelete hatályba lépésének napján hatályát veszti.






Dubay László sk.                                                                                              Dr. Kardos Csaba sk.

polgármester                                                                                                      jegyző


















I N D O K O L Á S



  1. § - hoz


Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 25. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a képviselő testület az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkothat, ha a költségvetési rendeletet azon év január 1-ig nem alkotta meg, amely évre az szól. Az 2015. évi költségvetési rendelet elfogadására 2015. január 1-ig nem kerül sor, így indokolt az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben a képviselő testület felhatalmazást ad arra a polgármesternek, hogy a helyi önkormányzat bevételeit beszedhesse, és folyamatos működéséhez szükséges kiadásokat fedezhesse, illetve meghatározza, hogy milyen intézkedéseket tehet a rendelet keretein belül.


  1. § - hoz


Az átmeneti gazdálkodás időszakára vonatkozóan a rendelet meghatározza a kiadások teljesítésére vonatkozó cselekvési keretet, amely kiterjed az önkormányzatra és az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre egyaránt, tartalmazza azokat a felhatalmazásokat, melyek szükségesek a költségvetési rendelet elfogadásáig a folyamatos működéshez.

Felhatalmazást ad a polgármesternek a költségvetési szervek alapműködéséhez szükséges finanszírozás rendelkezésre bocsátására. A költségvetési szervek alapműködésen kívüli kötelezettséget csak pályázatok esetében, a pályázati támogatás beérkezését követően vállalhatnak.

Fejlesztések és felújítások tekintetében új feladatok vállalására a rendelet nem ad lehetőséget, az előző évi költségvetés terhére vállalt, a következő évre áthúzódó kötelezettségek teljesítésére azonban felhatalmazást ad a polgármester részére.


  1. § - hoz


A szabad pénzmaradványok terhére - annak jóváhagyásáig – a rendelet alapján szintén nem vállalható kötelezettség.

  1. § - hoz


A költségvetési rendeletet az átmeneti gazdálkodás alapján beszedett bevételek és teljesített kiadások beépítésével kell elfogadni.


  1. § - hoz


A rendeletet 2015. január 1-jétől az új költségvetési rendelet hatályba lépéséig kell alkalmazni.