Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016(IV.29.) önkormányzati rendelete

a tiszta udvar, rendes ház cím adományozásáról

Hatályos: 2016. 05. 01

NYÍRPAZONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT



10/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelete


a tiszta udvar, rendes ház cím adományozásáról


Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. §. (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

  1. §.
  1. Nyírpazony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete „Tiszta udvar, rendes ház” kitüntető címet alapít a település szépítése és a rendezett lakókörnyezet kialakítása érdekében.
  2. A kitüntető cím alapítás célja, hogy a környezet, ezáltal a település egésze tisztább, rendezettebb, otthonosabb legyen, minél többen érezzenek felelősséget környezetük állapotáért, illetve a tulajdonosok közvetlen környezetükkel szembeni igényességének elismerése.
  1. §.
  1. A rendelet hatálya Nyírpazony nagyközség közigazgatási területén lévő lakóingatlanokra terjed ki.
  2. E rendelet értelmében lakóingatlan: falusi telek, a rajta lévő lakó - és gazdasági épületekkel, a tulajdonos, használó közvetlen környezete, a ház előtti - közútig terjedő -közterülettel együtt.
  1. §.

A cím annak adományozható, aki kiemelt figyelmet fordít lakóhelye szépítésére, aki a feltételeknek megfelelő lakóingatlan tulajdonnal, illetve használattal rendelkezik a település közigazgatási területén.

  1. §.
  1. A kitüntető cím adományozása évenként egy alkalommal történik.
  2. A díjban évente 5 ingatlan részesíthető. A Képviselő-testülettől független – 5 fős szakmai zsűrire tesz július 31. napjáig javaslatot a Képviselő-testület felé a cím odaítélésére.
  3. A szakmai zsűri tagjait a Képviselő-testület kéri fel a díjazás nélküli tevékenységre.
  4. A zsűri munkarendjét maga határozza meg, a kitüntető címre történő javaslattétel előtt a zsűri tagjai helyszíni megtekintést követően minősítik, értékelik az ingatlanokat.
  5. Értékelési szempontok, különösen:
  1. önkormányzati rendeletben szabályozott köztisztasági, környezetvédelmi szabályok betartása,
  2. az épület és környezetének esztétikus megjelenése, épített környezettel való összhangja,
  3. az épület és kerítés festése, az udvar virágosítása, illetve gyommentessége,
  4. az épület előtti közterület rendezettsége, rendszeres kaszálása, járda gyommentesítése, seprése, fák ágainak metszése, gyümölcsük leszedése,
  5. állattartásra, gazdálkodásra szolgáló épületek tisztasága, rendben tartása,
  1. A zsűri évente megtekinti a már kitüntető címet kapott ingatlanokat, és javasolja annak visszavonását, ha a cím viselésére jogosító rendezett körülmények már nem állnak fenn.
  1. §.
  1. A „Tiszta udvar - rendes ház” kitüntető cím odaítéléséről a Képviselő-testület dönt, amelyet a település augusztus 20-ai ünnepségén - nyilvánosan hirdet ki a Polgármester.
  2. A kitüntető címmel „Tiszta udvar rendes ház” feliratú, az ingatlanra kihelyezhető tábla, az odaítélés évét indokát és a jogosult nevét tartalmazó díszoklevél, valamint 20.000,- Ft értékű - díszcserje, díszfa,  virágmag, vásárlására jogosító utalvány jár.
  1. §.

A rendelet 2016. május 1. napján lép hatályba.

Nyírpazony, 2016. április 28.

                          Dubay László                                              Kaposi Olga

                            polgármester                                                  mb.jegyző


Záradék: Elfogadta Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. április 28-­i ülésén. Kihirdetve: 2016. április 29.

                                                                                                            Kaposi Olga

                                                                                                               mb.jegyző