Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (II. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről

Hatályos: 2023. 05. 01

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016. (II. 3.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről

2023.05.01.

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Nyírpazony Nagyközség közigazgatási területén lévő köztemetőkre terjed ki.

(2) Nyírpazony Nagyközség közigazgatási területén az alábbi, működő köztemetők helyezkednek el:

a) Nyírpazony Vasvári Pál utca 332 hrsz.

b) Nyírpazony, 325/1 hrsz

2. § (1) Nyírpazony Nagyközség közigazgatási területén lévő köztemetők fenntartója Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat).

(2) Az önkormányzat a köztemetők üzemeltetéséről Nyírpazony Településüzemeltetési Kft. (a továbbiakban: üzemeltető) útján gondoskodik.

1.2 Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások

3. §3

4. § (1)4 A temető ravatalozó épületében a halottat a temetésig a halotthűtőben kell elhelyezni. Az elhunyt hűtésével kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető berendezésének igénybevétele kötelező. A temetés idejére a ravatalozó használata kötelező.

(2) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért az 1. sz. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(3)5 A halott tárolás (hűtés) díját az elhunyt nyírpazonyi lakos nyírpazonyi köztemetőben való eltemetésekor nem kell megfizetnie a szolgáltatónak.

1/A.6 Temetés

4/A. § (1) Temetni – hamvak kivételével – csak a temetőnek kijelölt és temetésre még használatban lévő területen szabad.

(2) Az elhaltakat a szállításnál, ravatalozásnál, eltemetésnél a legnagyobb gonddal és kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

(3) Az elhunyt ravatalozása és búcsúztatása csak a ravatalozóban történhet, kivéve, ha a ravatalozás az illetékes hatóság engedélyével a temetőn kívül történik, valamint ha a holttest állapota miatt nem lehet a ravatalozóban elvégezni a búcsúztatást.

(4) A ravatalra helyezettek koporsói nyitva tarthatók. Ha a holttest oszlása előrehaladott, a család előzetes értesítése utána a koporsót le kell zárni. Egyébként a végleges lezárás csak közvetlenül a temetés, illetőleg a gyászszertartás előtt az elhunyt azonosítása után történhet meg. Fertőző betegségben elhaltak holttestét légmentesen lezárt koporsókban kell ravatalozni, de kívánságra üvegbetétet lehet alkalmazni. A halottak érintését meg kell akadályozni.

(5) A ravatalozó helyiséget legalább fél órával a temetés előtt, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után ki kell nyitni és a gyászolók rendelkezésére bocsátani.

1/B.7 Hamvasztásos temetéssel kapcsolatos külön rendelkezések

4/B. § (1) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnákat

a) urnafülkében,

b) urnasírhelyben,

c) új sírhelyben,

d) rátemetéssel hozzátartozók sírjában,

e) sírboltban és

f)8 temetőn, temetkezési emlékhelyen kívül a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletben foglaltak szerint lehet elhelyezni.

(2)9 A rendelkezési jog megszűnését követően, a temetőben, eltemetett hamvakat tartalmazó urna elvitele esetén, amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, a kiadást kérő személynek – a Ptk. 8:1§ szerinti sorrendben – az elhalt közelebb álló hozzátartozójától írásbeli hozzájárulást kell beszerezni, vagy olyan értelmű nyilatkozatot kell tennie, miszerint az elhaltnak közelebbi hozzátartozója nincs, vagy a szükséges nyilatkozat nem szerezhető be.

(3)10 Az urna átvételét az átvevővel igazoltatni kell. Az urna kiadásáról a temető üzemeltetője köteles nyilvántartó könyvet vezetni.

(4) Az urna kiadásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket az üzemeltetőnek kell biztosítani.

(5) Az urnát a kegyeleti feltételek megtartásával kell a jogosultnak átadni.

(6)11 A hamvakat tartalmazó urnát a jogszabályban előírt időn belül el kell temetni vagy, az eltemetésre köteles személynek a törvényben előírt feltételek alapján ki kell adni. A hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén az eltemetésre kötelezett személy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatának meglétéről az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti, az eltemetésre kötelezett személyek nyilatkozatairól szóló nyilvántartás vezetésére és az ezzel kapcsolatos igazolás kiadására -mely alapján a hamvakat ki kell adni - az önkormányzat az üzemeltetőt jelöli ki. A kiadással kapcsolatos felmerült költségek a kiadást kérő személyt terhelik. Ha az eltemetésre kötelezett a hamvak elhelyezéséről nem gondoskodik, a hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál az eltemettetésre kötelezett költségére az urna temetési helyre történő elhelyezését.

II. Fejezet

Temetési helyek

2. Sírhelyek kialakításának rendje

5. §12 (1) Az egyes, egy koporsó elhelyezésére szolgáló sírhely mérete: 210 cm hosszú, 90 cm széles.

(2) A kettős, két koporsó elhelyezésére szolgáló sírhely mérete: 210 cm hosszú, 190 cm széles.

(3) A gyermeksírhely mérete: 150 cm hosszú, 60 cm széles.

6. § A sírhelyek egymástól, illetve más temetési helytől való távolságának legalább 100 cm-nek kell lennie.

3. Sírboltok kialakításának rendje

7. §13 (1) Kétszemélyes, két koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt mérete: 130 cm széles, 250 cm hosszú.

(2) A négyszemélyes, négy koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt mérete: 240 cm széles, 250 cm hosszú.

(3) A hatszemélyes, hat koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt mérete: 300 cm széles, 250 cm hosszú.

8. § A sírboltok egymástól, illetve más temetési helytől való távolságának legalább 100 cm-nek kell lennie.

4. Urnák elhelyezésére szolgáló temetési helyek kialakításának rendje

9. § (1) Az urnafülke szilárd alappal rendelkezik, légmentesen záródik.

(2)14 Az urna elhelyezésére szolgáló urnafülke 30 cm széles, 30 cm magas.

10. §15 Az urna földbetemetése esetén a két urna elhelyezésére szolgáló urnasírhely mérete 40 cm széles és 80 cm hosszú, a négy urna elhelyezésére szolgáló urnasírhely mérete 80 cm széles és 80 cm hosszú.

11. § Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre négy urna helyezhető el.

5. Díszsírhelyek, védett temetési helyek és sírjelek

12. § A díszsírhely a 325/1 hrsz-ú köztemető központi fekvésű területén kijelölt sírhelytáblában lévő sírhely, amelyet Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete e célra kijelölt.

13. § Díszsírhely továbbiakban nem adományozható, a sírhelytábla lezárásra kerül.

14. § A díszsírok örök jellegűek, a köztemető fenntartásáig megmaradnak. A temető átrendezése, vagy megszűntetése esetén a díszsírok áthelyezéséről Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

15. § (1) Az ország, vagy a település életében jelentős szerepet játszó személyiségek sírhelyét, síremlékét a temető megszüntetésének kivételével felszámolni nem lehet.

(2) A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket lebontani nem lehet.

6. Temetési helyek feletti rendelkezési jog átruházása, időtartama és díja

16. §16 (1) A sírhely használati ideje 25 év. Amennyiben a terület nem kerül átrendezésre, a sírhely használati idejét - a sírhely újraváltása esetén – az elhalt hozzátartozójának kérelmére az üzemeltető újabb 25 évre meghosszabbíthatja.

(2) A sírbolt használati ideje 60 év. A használati idő a sírbolthely megváltása napjával kezdődik.

(3) Az urnafülke, urnasírhely használati ideje 10 év.

(4) A használati idő meghosszabbítása esetén az újraváltáskor érvényben lévő sírhely díjat kell megfizetni. A használati idő meghosszabbítására az elhaltnak az a hozzátartozója jogosult, aki a temetési hely használati idejét megváltotta. Ezek hiányában a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott törvényes öröklési rend szerinti sorrendben jogosultak a használati idő meghosszabbítására a közeli hozzátartozók, akik erről írásban nyilatkoznak.

(5) A sírhely, sírbolthely, urnafülke és urnasírhely, urnasírbolt használati díját az önkormányzat állapítja meg.

(6) Az üzemeltető a temetési hely feletti rendelkezési jog lejártát megelőzően legalább egy évvel a temető hirdetőtáblájára kihelyezett hirdetmény útján értesíti a temetési hellyel rendelkezni jogosultakat, a rendelkezési jog közelgő lejártáról, továbbá az újraváltás feltételeiről és módjáról.

(7)17

(8)18

17. § (1) A temetkezési helyek használatáért fizetendő díjat az 1. sz. melléklet határozza meg.

(2) A temetkezési helyek megváltási időtartamra esedékes díját előzetesen kell megfizetni.

III. Fejezet

Temető használatának és igénybevételének általános szabályai

7. A temetők rendje

18. §19 (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a táblákat sorokra kell osztani. A sírokat és a sorokat számozni kell.

(2) A temető nyitva tartását az évszakhoz igazítva kell biztosítani. A nyitvatartási időt a temető üzemeltetője állapítja meg. A temető bejáratánál a nyitvatartási időt jól látható helyen ki kell függeszteni. A temető kapujának bezárását jelezni kell.

(3) a) A temető rendjét az üzemeltető biztosítja. A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

b) A látogatók és a rendelkezők által, 1 m-nél magasabbra nem növő növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fed lapon elhelyezett virágtartóba szabad.

c) Tilos cserjét és bármilyen facsemetét ültetni a sírok, sírhelyek, urnasírhelyek, urnasírboltok, sírboltok közé és köré.

19. § (1) A látogatók a temetőbe járművel csak a kijelölt parkolóhelyig hajthatnak be, kivéve a mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők csak az üzemeltetőnek tett előzetes bejelentés alapján hajthatnak be járműveikkel.

(3)20 A temető területére kutyát és egyéb állatot bevinni – a vakvezető és mozgássérült-segítő kutya kivételével – tilos. A temetőben talaj vagy gyep felásása- a sírokat kivéve – tilos.

(4) Tizenkét éven aluli gyermek a temető területén csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(5)21 A temetőben gyertyák, mécsesek gyújtásakor ügyelni kell arra, hogy a gyertyák, mécsesek elalvásáig tűz ne keletkezzék.

(6)22 A temetőben tilos hangoskodni, továbbá bármely olyan magatartás tanúsítani, amely a kegyeleti érzést sérti, vagy sértheti, és a látogatókat megbotránkoztatja. Tilos továbbá a temető környékén olyan tevékenységet folytatni, amely a temető nyugalmát indokolatlanul zavarja.

(7)23 A sírokat, sírboltokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, továbbá a temetőben lévő épületeket, ültetvényeket és egyéb tárgyakat, a temető fáit, bokrait és egyéb növényzetet rongálni, vagy beszennyezni, úgyszintén a sírok vagy sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül eltávolítani tilos.

20. § Hirdetést a temető területén az üzemeltető előzetes írásbeli engedélyével lehet elhelyezni.

21. § A sírhelyek és sírboltok mellé ülőpadot elhelyezni a sírhely, sírbolt környezetétől függően, az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet.

22. § (1) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.

(2) A temetési helyek gondozásához szükséges víz a temető területén lévő vízvételi helyekből térítésmentesen használható.

(3)24 A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat, koszorút, sírlámpát, sírmécsest, virágot, virágcserepet, vázát szabad elhelyezni.

(4)25 A fás növények a síroktól olyan távolságra kerülhetnek ültetésre, hogy azok növekedése közben a sírokban kár ne keletkezzen.

(5)26 A temetési helyek gondozása során körültekintően, kellő gondossággal kell eljárni, úgy, hogy ezáltal a szomszédos temetési helyet ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

(6)27 Engedély nélkül, vagy szabályellenesen elhelyezett síremlékek, tárgyak eltávolítására a temető üzemeltetője felhívást ad ki, amennyiben 15 nap alatt nem történik meg, azt a temető üzemeltetője az érdekeltek költségére elvégezheti.

(7)28 A temető korlátozott időben látogatható közterület, ezért a hozzátartozó köteles megőrizni értékeit, azok eltűnéséért valamint a temetőlátogatók és a temetőben munkát végzők (kivéve az üzemeltető dolgozói) által okozott károkért a temető üzemeltetője nem felelős.

8. Sírjelek, síremlékek, sírboltok kialakítása

23. §29

24. § (1) Síremlék és sírbolt lebontása, áthelyezése, átalakítása esetén a tervezett kivitelezési munkálatokat az üzemeltetőnek előzetesen írásban be kell jelenteni.

(2) A síremlék és sírbolt bontás során keletkezett hulladékot a bontás kivitelezője a köztemetőből haladéktalanul köteles elszállítani.

(3) A temető területéről síremléket, sírjelet csak az üzemeltetőnél történt előzetes írásbeli bejelentés után lehet elszállítani.

25. § Síremlékek, sírboltok, urnasírboltok létesítése, átalakítása, felújítása csak az üzemeltető szakfelügyeletével történhet, az építés során az üzemeltető az építési munkálatokat ellenőrzi.

26. § (1) A síremléket és a sírboltot szilárd alapra kell helyezni.

(2) A sírhely falazása tilos.

(3) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(4) A síremlék és a sírbolt körül létesített járda magassága a talajszinttől és a terepviszonyoktól függően maximum 5 cm lehet, a szélességét a temetési hely adottságainak megfelelően az üzemeltető határozza meg.

(5)30 Köztemetőben egyes felnőtt sírhelybe rendszerint csak egy nagy koporsó, gyermek sírba pedig csak maximum 140 cm-es gyermek koporsó temethető.

(6)31 Betemetett egyes felnőtt sírba külön engedély alapján – rátemetéssel – egy kis koporsó, sír mélyítése esetén pedig egy nagy és egy kis koporsó temethető. Betemetett egyes felnőtt sírba rátemetéssel legfeljebb két urna temethető kivéve, ha a betemetendő urna a sírban nyugvó elhunyt házastársának, gyermekének vagy szülőjének hamvait tartalmazza, de ebben az esetben is legfeljebb három urna temethető abban az esetben, ha a sírba korábban koporsós temetés történt.

(7)32 Egy, már betemetett gyermek sírba a sírhely mélyítése mellett még egy, további maximum 140 cm-es gyermek koporsó valamint legfeljebb két urna temethető.

(8)33 A kettős sírhely két nagy koporsó elhelyezésére szolgál. Kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan mértékben és módon történhet a rátemetés, mint az egyes felnőtt sírba a rátemetés jogszabályi előírásainak betartásával, (6) bekezdés alapján.

(9)34 Egy urnasírba, urnasírboltba illetve urnafülkébe a férőhelynek megfelelő számú urna helyezhető el.

(10)35 Sírboltba csak a sírboltkönyvbe bejegyzett számú koporsót lehet elhelyezni. Koporsós helyenként két urna is elhelyezhető külön díj felszámítása nélkül.

27. § (1) Az üzemeltető folyamatosan ellenőrzi a köztemetőkben lévő sírjelek és sírboltok állapotát.

(2)36

(3)37

8/A.38

27/A. §

9. Temetőben végzett szolgáltatások rendje

28. §39 (1) A temető területén az iparszerűen munkát végző vállalkozók, kivéve temetkezési szolgáltatók a temetői infrastruktúra használatáért temető-fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni, a díj összegét az 1. sz. melléklet határozza meg. A munkavégzést megelőzően legalább egy munkanappal, írásban be kell jelenteni az üzemeltető részére. A temető-fenntartási hozzájárulást a vállalkozónak naponta, temetkezési helyenként külön-külön meg kell fizetni.

(2) Építőipari- és sírkővel, síremlékkel kapcsolatos tevékenységet valamint a síremléken végzett munkálatokat a rendelkező hozzájárulása és az üzemeltető részére történő bejelentés nélkül a temetőben nem lehet végezni. A bejelentés nélkül munkát végző szolgáltatót, vállalkozót a temető területéről el kell távolíttatni.

(3) A temetkezési hely felett rendelkező által, bejelentés nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú növények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése.

29. §40 (1) A temetőben végzett munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni, valamint a temetési szertartás ideje alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(2) Hétfőtől-péntekig 17:00 óra után, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon kivitelezői munka nem folytatható.

(3) A vállalkozó köteles a kiásott munkagödröt, munkaterületet körülkeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a munka, tűz és balesetvédelmi előírásokat betartani.

30. §41 (1) A sírokról a rendelkezésre jogosult által eltávolított fejfa, vagy fából készült sírkereszt, amennyiben muzeális értéket nem képviseli, a temető üzemeltetője által megsemmisítendő.

(2) A temetőt látogató közönség számára a temető portáin panaszkönyvet kell tartani. Ha a panaszkönyvbe a temető üzemeltetőjének feladatait meghaladó bejegyzés kerül beírásra, erről a temető fenntartóját kell értesíteni.

(3) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat az 1. sz. melléklet határozza meg.

(4) A sírboltokért, sírhelyekért, továbbá az összes temető szolgáltatásért fizetendő díjak jegyzékét a közönség számára hozzáférhető helyen ki kell függeszteni. Minden ármegállapításnál a temető üzemeltetője köteles az árjegyzékből történő felvilágosítást a hozzá fordulóknak biztosítani, és az abban foglaltakról tájékoztatást adni.

10. Hulladék gyűjtése, elhelyezése, kezelése

31. § (1) A temető üzemeltetője a sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén belül kijelöli a hulladék elhelyezésére szolgáló hulladéktároló helyeket, és gondoskodik a hulladék rendszeres elszállításáról.

(2) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék a temető területén belül kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott helyeken helyezhető el.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott hulladéktárolókban kizárólag a sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladék helyezhető el – földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot az (1) bekezdésben meghatározott hulladéktárolókban elhelyezni tilos.

(4) A síremlékek, sírboltok építése és bontása során képződő építési hulladék és bontási törmelék a hulladéktárolóban nem helyezhető el, azt a tevékenység befejezését követően a tevékenységet végző haladéktalanul köteles elszállítani a temető területéről.

(5)42 Szemét és hulladék szabálytalan elhelyezése az üzemeltető általi bejelentést von maga után.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

32. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Nyírpazony Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről szóló 12/2000. (IX. 7.) KT. rendelete és az ezt módosító 22/2005. (XII. 23.) KT., 15/2009. (XI. 30.) KT. és a 12/2011. (XII. 20.) KT. rendeletek hatályukat vesztik.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlamenti és Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

A bevezető a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcím címe a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. §-t a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től. A 4. § (1) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (3) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

7

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

8

A 4/B. § (1) bekezdés f) pontja a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4/B. § (2) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 4/B. § (3) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4/B. § (6) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 7. § a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

14

A 9. § (2) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

15

A 10. § a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

16

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (4) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

17

A 16. § (7) bekezdését a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 16. § (8) bekezdését a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

19

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (5) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

20

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (6) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

21

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (7) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

22

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (7) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

23

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (7) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

24

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (8) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

25

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (8) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

26

A 22. § (5) bekezdése a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

27

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (9) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

28

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (9) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

29

A 23. §-t a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

30

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

31

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

32

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

33

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

34

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

35

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

36

A 27. § (2) bekezdését a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 27. § (3) bekezdését a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

38

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (11) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től. A 8/A. alcímet (27/A. §-t) a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 11. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

39

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (12) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

40

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (13) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

41

Módosította a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (14) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

42

Beiktatta a 8/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1.§ (15) bekezdése. Hatályos 2018. július 1-től.

43

Az 1. melléklet a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.