Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016(II.3.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés esetén a többletszolgáltatásért fizetendő díjakról, valamint az anyakönyvvezetőt megillető díj mértékéről

Hatályos: 2016. 02. 03

NYÍRPAZONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

5/2016. (II.03.) önkormányzati rendelete


a házasságkötés esetén a többletszolgáltatásért fizetendő díjakról, valamint az anyakönyvvezetőt megillető díj mértékéről

         

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18-19. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§ E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő: Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend;

b) házasságkötés céljára szolgáló hivatalos (hivatali) helyiségek:

- Nyírpazonyi Polgármesteri Hivatal tárgyalója,

- Elek Kúria épülete (2016. szeptember 1. napjától),

- Nyírpazonyi Egyházközség Görögkatolikus Temploma

- Nyírpazonyi Református Egyházközség Temploma

(Az egyházi helyszíneken történő házasságkötés az egyház képviselőivel kötött megállapodás alapján.)


A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezése


2.§ (1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőhöz benyújtani.

            (2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdéseiben foglalt feltételeket biztosítják és a 4.§-ban foglalt díjat megfizetik. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt ellenőrizheti.

            (3)  Hivatali helyiségen kívüli, szabad téren tartandó házasságkötés esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

            (4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvvezető védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

            (5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni arra, hogy az a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötések lebonyolítását nem veszélyeztetheti.






A hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak


3.§ A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés megtartásáért a házasulandók a 4.§-ban meghatározott díjat kötelesek fizetni.



4.§       (1) A hivatali munkaidőben, hivatali helyiségben történő házasságkötés díjmentes.

            (2)   A hivatali helyiségben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában szolgáltatási díja: 20.000,-Ft


(3) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja: 10.000,-Ft


(4) A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja: 20.000,-Ft


(5) A (2)-(4) bekezdésben meghatározott díj a szertartás díja, egyéb kiegészítő eszközöket, például asztali virágdísz, pezsgő, gyertya, versmondás nem tartalmaz.


5. § (1) A szolgáltatási díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző 15. napig meg kell fizetni Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat költségvetési elszámolási számla javára.

       (2) A házasságkötés elmaradása esetén az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére tarthat igényt, amennyiben a házasságkötés lemondására legalább a tervezett időpontot megelőző napon írásban bejelenti az anyakönyvvezető részére. Amennyiben a házasságkötés előzetes lemondás nélkül marad el, a befizetett díj 50%-a téríthető vissza.



6.§ A házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként

  a) a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén nettó 15.000,-Ft díjazás illeti meg;

  b) a hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben történő közreműködés esetén nettó 10.000,-Ft díjazás illeti meg;

c) hivatali helyiségben munkaidőn kívül történő közreműködés esetén 15.000,-Ft díjazás illeti meg.



Záró rendelkezések



7.§ Ez a rendelet 2016. február 03–án lép hatályba, rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


8.§ A rendelet kihirdetésével együtt hatályát veszti Nyírpazony Község Önkormányzatának 12/2014. (IX. 23.) számú Önkormányzati rendelete.

           

Nyírpazony, 2016. február 02.





                Dubay László                                 k.m.f                                          Dr. Kardos Csaba

                polgármester                                                                                       jegyző