Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VII.3.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételi rendjéről és az értük fizetendő térítési díjak megállapításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 3.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételi rendjéről és az értük fizetendő térítési díjak megállapításáról

2023.04.01.

Nyírpazony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában, a 92. § (2) bekezdésében és a 115. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában biztosított feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Tanyagondnoki szolgáltatás

1. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatást Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata biztosítja.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételének részletes feltételeit a Nyírpazony Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Nyírpazony Község Önkormányzat Tanyagondnoki Szolgálatáról szóló 8/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelete tartalmazza.

2. Étkeztetés

2. § (1) Az étkeztetés igénybevételénél szociálisan rászorultnak minősül:

a) a 65. életévét betöltött személy,

b) a rendszeres szociális ellátásban részesülő egészségkárosodott személy, a hadigondozott, a rehabilitációs járadékos, az időskorúak járadékában részesülő személy, a munkaképtelenségi járadékos, a rokkantsági nyugellátásban, baleseti nyugellátásban részesülő személy,

c) tartósan beteg személy,

d) fogyatékosságban, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenvedő személy,

e) és a hajléktalan személy.

(2) A szociális rászorultságot a rendszeres pénzellátást megállapító határozat, a tartós betegséget, fogyatékosságot, pszichiátriai vagy szenvedélybetegséget a háziorvos az orvosszakértői szerv szakvéleménye vagy a fekvő-beteg szakellátást nyújtó intézmény vagy területileg illetékes szakrendelő intézet szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján igazolja.

(3) Az étkezést a Nyírpazonyi Református Egyházközség Simeon Szociális Szolgáltató Központja biztosítja, ellátási szerződés alapján.

3. Házi segítségnyújtás

3. § A házi segítségnyújtást a Nyírpazonyi Református Egyházközség Simeon Szociális Szolgáltató Központja biztosítja, ellátási szerződés alapján.

4. Családsegítés

4. § A családsegítést Nyírpazony területén a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ biztosítja, ellátási szerződés alapján.

5. Nappali ellátás

5. § Idősek nappali ellátását a Nyírpazonyi Református Egyházközség Simeon Szociális Szolgáltató Központja biztosítja, ellátási szerződés alapján.

6. A szociális szolgáltatások igénybevételének rendje

6. § (1) Az igénylő

a) Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Polgármesteréhez benyújtott kérelem alapján tanyagondnoki szolgáltatást,

b) a Nyírpazonyi Református Egyházközség Simeon Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjéhez benyújtott kérelem alapján étkeztetést, házi segítségnyújtást, idősek nappali ellátását

c) a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központnál családsegítést

vehet igénybe.

(2) Az igénylőnek a kérelméhez mellékelnie kell:

a) a kért ellátási típusnak megfelelő, kitöltött formanyomtatványokat,

b) a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapnál nem régebbi jövedelmi és vagyoni helyzetére vonatkozó nyilatkozatot, és az azt alátámasztó dokumentumokat.

7. A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértéke, általános szabályok

7. § (1) Ha a rendelet eltérően nem rendelkezik a rendeletben meghatározott ellátásokért térítési díjat kell fizetni.

(2) Térítési díj ellenében nyújtott szolgáltatások, melyek vonatkozásában az intézményi térítési díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza:

a) étkeztetés,

b) idősek nappali ellátása,

c) házi segítségnyújtás.

(3) Térítésmentesen nyújtott szolgáltatás:

a) tanyagondnoki szolgáltatás,

b) családsegítés.

8. Az ellátás megszüntetésének módja

8. § Az ellátás megszűnik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 100. § és 101. §-ában foglaltak szerint.

9. Helyi szociálpolitikai kerekasztal

9. § (1) A szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése érdekében az önkormányzat Szociálpolitikai Kerekasztalt működtet.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart. Tagjai Nyírpazony Nagyközség területén szociális intézményeket, ellátásokat működtető fenntartók képviselői.

(3) A Szolgáltatástervezési Koncepció Nyírpazony Nagyközség területén személyes gondoskodást nyújtó alap és szakosított ellátások formáit, az ellátásokat biztosító intézményhálózat struktúráját, valamint a fejlesztések főbb irányvonalait határozza meg.

10. Hatásköri rendelkezések

10. § Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata az önkormányzattal ellátási szerződést kötött nem állami fenntartású és egyházi személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény fenntartójának döntése ellen benyújtott panasz elbírálására biztosított hatáskörének gyakorlását Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Szociális Bizottságára ruházza át.

11. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő második napon lép hatályba.

1. melléklet1

A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértéke

1. A Nyírpazonyi Református Egyházközség Simeon Szociális Szolgáltató Központ által meghatározott díjak

1.1. Szociális étkeztetés: bruttó 790.- Ft/nap

1.2. Szociális étkeztetés szállítási költsége: 0.- Ft/szállítás

1.3. Házi segítségnyújtás

1.3.1. Személyi gondozás: bruttó 130,- Ft/óra

1.3.2. Szociális segítés: bruttó 195.- Ft/óra

1.4. Idősek nappali ellátása étkezés nélkül: 0.-Ft

1

Az 1. melléklet a Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.